O matko.... Muszę do Lidia zajrzeć
A dla wysiewow jestem pełna podziwu ja to wszystko do gruntu sypne i zobaczymy...
Odstrasza mnie konieczność pikowania
A jakbym posiala tak troszkę, nie za gęsto to da się potem tylko przełożyć w grunt bez pikowania ??
Dużo nasion można siać wprost do gruntu, lub tak jak piszesz przełożyć z pojemnika bezpośrednio do ziemi lub zrobić poletko. Tylko na rozsady.
Jeszcze poczekaj.
Powstrzymuję się z daliami, cyniami, astrami.
Na parapetach słabo mi rośnie.
Haniu ...
pytałaś ,kiedy ja sieję astry
sieję w drugiej połowie kwietnia bezpośrednio do gruntu na miejsce stałe...sieję tak też cynie...aksamitki zaś na rozsadniku i póżniej rozsadzam po dwie
Nie podpędzam siewów ,bo chcę aby kwitły pod koniec lata i do pożnej jesieni ...wtedy jest najmniej roślin kwitnących.Teraz przymrozki jesienne mamy dosyć póżno,więc zdążę się jeszcze nimi nacieszyć
Ale jeśli miałabym zrobić rozsadę w nieogrzewanej szklarence to dopiero koniec marca poczatek kwietnia
Haniu przyszłam się pochwalić, że moja Purple Mayesty z nasionek od ciebie zaczyna nabierać kolorku...
Chciałam kupić namiocik foliowy, są w Kaufland w Lidlu i wstawić do szklarni.
a wymyśliłam, nad zagonem ustawiłam półkola z prętów, górą pociągnęłam druty.
Miałam folię tunelową, przycięłam na cały zagon.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Wstawiłam termometr, teraz wieczorem sprawdzałam temperaturę i jest tylko 6 stopni.
Czyli za niska temperatura by wynieść roślinki z parapetów.
Zasieję tam inne byliny.
Kasiu siałam 20 lutego. Nie pikowałam, bo mam w multipalecie.
Haniu aż poleciałam policzyć -wzeszło 85% więc wynik chyba bardzo dobry. Dzisiaj zasieję jeszcze w pojemniki. Nawet nie wiesz jak mnie cieszą te wschody....