Też mam z siewu niskie dalie, co ładniejsza przetrzymuję, tylko w następnych latach wyrastają wyższe.
Miałam o ciemnych liściach i coś zaginęły takie z siewu, w następnym wysieje o kolorowych liściach.
a teraz szukałam starych zdjęć właśnie dla Ciebie samych białych i wielkich. nie mogę znaleźć sa gdzieś na pendray.
coś zawsze mnie kusi sadzę je w dużych grupach, nie mam miejsca przy siatkach ogrodzeniowych są żywopłoty.
To powrót do lat dziewczęcych kiedy jeździło się i widoki w zagrodach przydomowych ogródkach dalie olbrzymy wyglądały głowami za siatką, ja chłonęłam taki widok.
Mama nie chciała mieć w ogrodzie bo się wywracały, łamały.
a jakie masz jeszcze pomponiki z siewu.
mam ciemną w tym roku średniej wysokości Letta ciemna śliwka od Legutki.
Radziu! najlepiej zawiązują te niskie poj. sama kiedyś zbierałam.
W tym roku oznaczyłam tylko na niskiech jak zakwitł pierwszy kwiatek.
do teraz jeszcze nie zebrałam bo nie zawiązane są, nie wiem jak to jest przecież lato suche, ja podlewam co dzień, przeróżne owady latały i nie widać zawiązanych.
Ze wszystkich innych usuwam przekwitające kwiaty to nie wiem czy zawiązują.
Gdzieś czytałam, że ktoś uzyskał nasiona wysokich i wysiewali.
Haniu, masz oszałamiającą kolekcję dalii, niesamowite że dajesz radę je wszystkie wykopać, oznaczyć, wiosną posadZić i je wszystkie pielęgnować. Czapki z głów
Radzilas mi do donic niskie dalie, ale ich zwyczajnie nie lubię z wyglądu w tym roku postawiłam na odmianę White perfection (o ile dobrze pamiętam) i Cafe au lait. Masz je u siebie?
Poczytałam o tych pomyłkach i też mnie to irytuje bo to nie tyczy się tylko dalii ale i tulipanów, mieczyków, i innych cebulowych.
Moje talerze mają królewskie warunki i kwitną non stop. Masz rację z tymi ich karpami - słabe są.
nienia
Dałaś mi do myślenia - mam taki szpaler dalii posadzony pod żywopłotem z rugosy i może mają za mało słońca bo zachodnie już nie przebija - tak to jest sprawa słabego kwitnienia - żywopłot mi urósł hmm.