Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Alicja169 18:05, 09 sie 2018

Haniu !! 198 sztuk dalii!! Toż zatyrać się można, posadzić wiosną i wykopać jesienią....... już czuję co mój kręgosłup na to powie
Jesteś nieprawdopodobnie pracowitą osobą Efekt rzeczywiście powalający, są cudne
ale pewnie trzeba ogromnej determinacji albo pomocy kilku zapasowych rąk, aby to ogarnąć
Podziwiam Twoją pracowitość, również w innych gatunkach masz morze obfitości
Ja w tym roku pozostawiłam kłącza i bulwy w piwnicy, nie dałam rady posadzić, pewnie trzeba będzie wywalić, a miałam tylko kilka kolorów - 3 a może 4 rodzaje plus kanna.
Gosiek33 19:37, 09 sie 2018

Anabell napisał(a)

jeszcze kwitną jak będę przesadzała dam znać.

zakwitły teraz na środkowej sadzone wiosną w ubiegłym roku, nie wiem dlaczego w ubiegłym nie zakwitły, nie pamiętam też nazwy to są z targu.
Kolor maja b. intensywny podobny do jeżówki Delicus Candy/
może Purple. mają ogromne kwiaty i dużo na gałęzi.
Jak na drzewiaste nie są wysokie, może w następnym będą wyższe.

ale sa urodziwe i bardzo przypadły mi.

Dopiero nadrabiam zaległości.

Szkoda, że nazwy tej lilii nie znasz, ale i tak jest cudnej urody.

Czytam, że artemisia Ci po deszczach padła, u mnie właśnie też jedyne dwie kępki a myślałam już że to moja wina. Czyli nie znosi nadmiaru wody?

Chyba królową dalii jesteś - tyle przepięknych odmian
Anabell 20:20, 09 sie 2018

Gabriela napisał(a)
Haniu, dziś rano szukałam dali Bantling, ale jeszcze nie ma, kwitnie mi za to Sylwia, ale to nie jest ten głęboki odcień pomarańczowego i nie tak małe i ciasne pomponiki.
Patrzę na Twoje i są śliczne - o to mi właśnie chodziło, mam nadzieję że jeszcze coś wyrośnie, ja kupiłam tylko jedno kłącze, ale nie wiem nawet gdzie jest.
Urzeka zestawienie pomponów pomarańczowych z tymi w kolorze biskupim - rewelacja. Bardzo bym chciała takie coś powtórzyć u siebie.
W ogóle Twoje rabaty kipiące kolorami spektaktularne. Czekam dzisiaj na zapowiadany ciąg dalszy.

Gabrysiu! Dalie Bantling mam dzięki Tobie, prawie zmusiłaś mnie do poszukiwania nie wiedziałam że taka mała istnieje.
Ja kupiłam 3 szt bo mam złe doświadczenia z pomyłkami i przezornie zamówiłam więcej, a wszystkie okazały się dobre z czego się cieszę.
mnie już kwitną od miesiąca to nie możliwe że u ciebie jeszcze nie zakwitła.
Kupowałyśmy w tym samym czasie tylko Ty w Castoramie

Jakby co podzielę się i jeszcze moją ognistą NN też, bo miałam wysłać wiosną.

Natomiast ja jeszcze będę poszukiwała Jowey Linda, może ktoś ma, bo te zamawiane to 90 % pomyłki.

Ta mi sie podoba mam ją z siewu drugi rok przechowuję karpę, nazwałam ja Aksamitną bo naprawdę jak z materiału aksamitu, płatki podwójne, zdjęcie nie oddaje rzeczywistego koloru, zawsze duzo ma kwiatów, jest średnio wysoka do 70 cm

Pierwszy kwiatek dziś cykniety Demon wys 70 cm jest zupełnie taki sam jak Rocco
Anabell 20:39, 09 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ech, patrząc na Twoje zdjęcia dalii żałuję, że w tym roku trochę z nich zrezygnowałam. Trochę dlatego, że rosną w zadołowanych donicach i coś im ewidentnie nie pasuje-Nie doczekałam jeszcze ani jednego kwiatu! Jedna ma pąki, a druga (nad którą się zlitowalam i wysadzilam do ziemi nawet pąkiem mnie nie uraczyla.. Dalie już miałam i zawsze pięknie kwitly.. tylko zawsze od początku w gruncie..

Kasiu! miałam kiedyś dużo dali w donicach tylko dużych, b. ładnie kwitły, oczywiście więcej nawoziłam małymi dawkami.
Canny też kiedyś sadziłam w donice. pewnie że lepiej im w gruncie.

Są odmiany także do donic z tych niskich. W tym roku jak kupowałam i śledziłam opisy , piszą do donic.
spróbuj niskie z siewu zawsze kwitną.

kołnierzykowa.

wszystkie 3 mają piękne kolory, oznaczyłam je by wykopać i przechować, jak uda mi sie to mam zebrać nasiona ale to ciężko. nie dojrzewają.
Anabell 20:47, 09 sie 2018

wyżej czerwona teraz pomarańczowa jeszcze niżej też pomarańczowa jasna.

białą dalią podsadzam inne kolory, ona sama wyrazista i podkreśla inne kolory.
Anabell 21:13, 09 sie 2018

Alicja169 napisał(a)
Haniu !! 198 sztuk dalii!! Toż zatyrać się można, posadzić wiosną i wykopać jesienią....... już czuję co mój kręgosłup na to powie
Jesteś nieprawdopodobnie pracowitą osobą Efekt rzeczywiście powalający, są cudne
ale pewnie trzeba ogromnej determinacji albo pomocy kilku zapasowych rąk, aby to ogarnąć
Podziwiam Twoją pracowitość, również w innych gatunkach masz morze obfitości
Ja w tym roku pozostawiłam kłącza i bulwy w piwnicy, nie dałam rady posadzić, pewnie trzeba będzie wywalić, a miałam tylko kilka kolorów - 3 a może 4 rodzaje plus kanna.[/quote

Alu!
to właśnie myślę dokąd tak będę tyrała, pomocy to zupełnie nie mam.
Od miesiąca eM zaczął podlewać i zbierać pomidory w mnożarce, więcej nic nie dotknie , jedynie pogonię zakręcić kran jak podlewa się ogród.
Jednak chęć patrzenia w ogród dodaje sił i nakręca do działania.
Też kiedyś olbrzymie karpy Canny nie wysadziłam z braku czasu i przetrwały do następnego roku nie zginęły.

w ubiegłym roku miałam taką samą ilość karp. w tym roku b. dużo dokupiłam, swoje rozdałam.
Zostawiłam stare odmiany po jednej szt. zawsze przyrastają bulwy.

Żółta większa od deserowego talerza.

Preference

Jelow Star
Anabell 21:33, 09 sie 2018

Gosiek33 napisał(a)

Dopiero nadrabiam zaległości.

Szkoda, że nazwy tej lilii nie znasz, ale i tak jest cudnej urody.

Czytam, że artemisia Ci po deszczach padła, u mnie właśnie też jedyne dwie kępki a myślałam już że to moja wina. Czyli nie znosi nadmiaru wody?

Chyba królową dalii jesteś - tyle przepięknych odmian

Gosiu! może to Dalian bo takie kupowałam na targu. One są drugi rok w pierwszym cos nie wyszły. jeszcze sprawdzę na zdjęciach czy kwitły.

artemisie podsypywałam wiosną samym piaskiem by miały izolację i tak wyginęły coś tam odbija.
Pomyslałam że dla koloru srebrnego zasieję starca, jest odmiana drobnego inna jak typowe mrozy kiedyś miałam w doniczkach ale nie znam nazwy.

z daliami tak wyszło, dalej mnie kręcą a kiedy minie nie wiem.

wysokie pomarańczowe Spektacl

te są też śliczne i z niskich Princes Pink lub Bonica dwie są podobne.

nie wiem czy juz wstawiałam to z pomyłki ale ładna grzebieniasta.

to też z pomyłki i NN

Anabell 21:43, 09 sie 2018

dostałam miniaturkę rudzielca

a to moja przybłęda, wygrzewa się na kamieniu, był wychudzony i nazwaliśmy go Kostek
ważył 80 dag. teraz jest piękny z długą sierścią.

a tu od koleżanki posag damy, jeszcze dojedzie postument.

Anabell 21:52, 09 sie 2018

lipoma różowa, Isa ciemna, Uncle jaśniejsza i Tomas Edison fioletowa.

Lancaster słabo się wybarwiła i nie ma białego ma lekki cień a powinna być w samym słońcu.

Obsidin też nowy nabytek. dużo wytwarza kwiatów.
Anabell 22:02, 09 sie 2018

Od strony drogi, nie mogłam tam dotrzeć kiedy wyszłam z aparatem, zawsze zapomniałam, a kwitły bardzo dużo dziś przecinałam.
Białe zlały się z hortensja i mało widoczne.

Białe to olbrzymy największe moje dalie.