Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Gabriela 23:40, 16 cze 2014

Matko, dzielżan już kwitnie! Słoneczniczki od Ciebie też i powiem Ci, że bardzo są ładne w tym roku. Też mam takie błękitno-lila przymiotno, tylko muszę je wydobyć z zarośnięcia krawwnikiem i goździkami.
barbara_kraj... 00:02, 17 cze 2014

Gabriela napisał(a)
Matko, dzielżan już kwitnie! Słoneczniczki od Ciebie też i powiem Ci, że bardzo są ładne w tym roku. Też mam takie błękitno-lila przymiotno, tylko muszę je wydobyć z zarośnięcia krawwnikiem i goździkami.

W tym roku tak jakoś szybko wszystko zakwita. Oby tylko zima nie chciała zbyt wcześnie nas powitać
Dzielżany wyrosły wysoko, agastache tak się rozpędziło, że chyba do nieba sięgnie a kwiatostanów nie widać. Zaczynają się przebarwiać przylistki szałwii trójbarwnej - w czerwcu! Tylko żeleźniak żółty nie ma zamiaru kwitnąć, choć mam go już trzeci sezon.

paniprzyroda 00:06, 17 cze 2014

Tempo rozwoju roślin w tym sezonie jest niesamowite. Pocieszam się, że coś kwitnącego jednak zostanie na sierpień i końcówkę lata pozdrawiam.
Gabriela 00:09, 17 cze 2014

Brr, z tą zimą.
Dziwne że nie kwitnie, bo okazały jest i wypiętrzony do góry, a to właśnie wskazuje jakby miał kwitnąć. Liście ma zielone, więc może za dużo azotu, a za mało potasu? Spróbuj go podlać za rok nawozem do kwitnących, ale wcześnie na wiosnę. A może za mało słońca? Moje rosną na patelni. Niech będą takie.

barbara_kraj... 00:24, 17 cze 2014

Gabrysiu, słońce to on ma cały dzień, azotu nie dawałam, ale potasem zasilę

Marzę, aby taki, jak Twój był!
barbara_kraj... 00:26, 17 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
Tempo rozwoju roślin w tym sezonie jest niesamowite. Pocieszam się, że coś kwitnącego jednak zostanie na sierpień i końcówkę lata pozdrawiam.

I na przykład dalie do samych przymrozków
Madzenka 07:05, 17 cze 2014

Basiu czy mogę prosić o zdjęcia róż z dalszej perspektywy? Zależy mi na widoku pokroju krzaka.
Czy masz jakiś sposób aby ostróżki miałay sztywne kwiaty i się nie pokładały? Kiedy je palikujesz i czy w ogóle?
Milka 12:19, 17 cze 2014

Dzięki Basiu połowę wywaru psy wychlipały, coś im tam smakowało...witaminy?
jola54 12:54, 17 cze 2014

Dziękuję Ci Basiu za podpowiedź,poczytam o tej roślinie. Ogród masz piękny, moja działka to też 4,5 arów, i może doczekam, kiedy wszystko urośnie i zrobi się przytulnie, tak jak u Ciebie....pozdrawiam
barbara_kraj... 20:20, 17 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Basiu czy mogę prosić o zdjęcia róż z dalszej perspektywy? Zależy mi na widoku pokroju krzaka.
Czy masz jakiś sposób aby ostróżki miałay sztywne kwiaty i się nie pokładały? Kiedy je palikujesz i czy w ogóle?

Marzen, nie wiem o które róże Ci chodzi?
Te przy domku wyglądają tak:

Louise Odier

rabatowa NN

Chopina i pozostałych nie fotografowałam w całości; Chopin zaczyna kwitnienie, a pozostałe po 'przejściach' odbudowują się

Ostróżki podwiązuję w miarę wzrostu do kijka wbitego pomiędzy pędy. Najpierw na wysokości 50 -60 cm potem, jak potrzeba - wyżej. One mają bardzo kruche, a przez to łamliwe pędy i byle wiatr potrafi je połamać. Podwiązywanie więc konieczne.