Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Madzenka 06:42, 18 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Marzen, nie wiem o które róże Ci chodzi?
Te przy domku wyglądają tak:

Louise Odier

rabatowa NN

Chopina i pozostałych nie fotografowałam w całości; Chopin zaczyna kwitnienie, a pozostałe po 'przejściach' odbudowują się

Ostróżki podwiązuję w miarę wzrostu do kijka wbitego pomiędzy pędy. Najpierw na wysokości 50 -60 cm potem, jak potrzeba - wyżej. One mają bardzo kruche, a przez to łamliwe pędy i byle wiatr potrafi je połamać. Podwiązywanie więc konieczne.

Nie myślalam o konkretnej róży, dla mnie o urodzie róż decyduje nie tylko kwiat ale rownież kaształt krzaka i kolor liści
No cóż skoro na ostróżki nie ma rady będą paliki...
asiach 21:36, 18 cze 2014

Basiu, co mi przyszło jeszcze do głowy z tym jałowcem to może takie "poduchy" na kształt kwiatu np. róży. Rysownik ze mnie żaden ale mam nadzieję, że zobaczysz co chciałam przekazać. Na żadnej nodze, żadne kulki tylko wycięte płatki, wykorzystując naturalne jego wzniesienie. Płatek jeden wychodzący spod drugiego ???? Może nie tak dosłownie róża bo jej płatki są chudzitkie a tu były by grubsze bardziej masywne i nie tak wyrzeźbione
Kształt tego będzie uzależniony od rośliny i tego jak się układają gałęzie np.

Ivvvona 22:04, 18 cze 2014

Widzę że szykuje się poważne przedsięwzięcie z tym jałowcem. Trzymam kciuki za realizację, miałam takiego i też chciałam go poprzycinać, ale ostatecznie poszedł pod topór. Mam nadzieję że Tobie się uda. Pozdrawiam
barbara_kraj... 23:18, 18 cze 2014

Neska napisał(a)
Hej Basiu Powiedz mi, bo ja zakręcona kobieta i nie pamiętam, czy przyciąć szałwię od Ciebie po przekwitnięciu a jeśli tak na jaką wysokość. Rozrosła się bujnie. Pasuje jej miejsce. Rozsiewa się wszędzie, ale cudna jest.

Tnij do samej ziemi. Odrośnie i być może zakwitnie ponownie
barbara_kraj... 23:24, 18 cze 2014

asiach napisał(a)
Basiu, co mi przyszło jeszcze do głowy z tym jałowcem to może takie "poduchy" na kształt kwiatu np. róży. Rysownik ze mnie żaden ale mam nadzieję, że zobaczysz co chciałam przekazać. Na żadnej nodze, żadne kulki tylko wycięte płatki, wykorzystując naturalne jego wzniesienie. Płatek jeden wychodzący spod drugiego ???? Może nie tak dosłownie róża bo jej płatki są chudzitkie a tu były by grubsze bardziej masywne i nie tak wyrzeźbione
Kształt tego będzie uzależniony od rośliny i tego jak się układają gałęzie np.

Tak mogłoby być Będę miała strasznie dużo gałęzi do wycięcia W końcu muszę się odważyć i sekator wziąć w garść
Na razie za propozycję nie dziękuję. Zrobię to po fakcie

Edit: Asiu, cięcie chyba zacząć od dołu?
barbara_kraj... 23:27, 18 cze 2014

Ivvvona napisał(a)
Widzę że szykuje się poważne przedsięwzięcie z tym jałowcem. Trzymam kciuki za realizację, miałam takiego i też chciałam go poprzycinać, ale ostatecznie poszedł pod topór. Mam nadzieję że Tobie się uda. Pozdrawiam

'Raz kozie śmierć' - rękawice na łapki, sekator w dłoń i do roboty! Ciekawam co z tego wyjdzie? Obym nie musiała brać do ręki topora
malgorzata_s... 23:29, 18 cze 2014

Basiu róże cudne Cięcia nie zazdroszczę, już mnie ręce bolą na samą myśl. No i swędzi bo to dziobie nawet przez ubranie. Trzymam kciuki za przedsięwzięcie Tnij potfora w różę przemień Miłego świętowania
Rench 23:31, 18 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Kwiaty anabelki coraz pełniejsze i cięzsze

A tak wyglądają tej, ukorzenionej z patyczka. To lepsza odmiana, ko kwiaty choć wielkie nie pokładają się. Osadzone są na dość sztywnych pędach.

I coś na ząb...

Moje hortki dopiero mają małe pączusie ....
Róże prześliczne
Pozdrawiam
barbara_kraj... 23:34, 18 cze 2014

Gosiu, mnie nie tylko ręce bolą, głowa od myślenia pęka. I bardzo boję się końcowego efektu
barbara_kraj... 23:42, 18 cze 2014

Dzisiaj objadałam się czereśniami, podlewałam, przycinałam przekwitnięte byliny i oczywiście robiłam zdjęcia I tak zeszło mi całe popołudnie aż do wieczora

Chopin