Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Dzidka 21:28, 25 lis 2011

Też się dziwię dlaczego Sebek wywołuje śnieg ?
barbara_kraj... 21:31, 25 lis 2011

Niech się stanie! Ale tylko w Twoim rejonie, chyba że mrozy miałyby przyjść.
O! wtedy potrzebny byłby!
Sebek 21:39, 25 lis 2011

No jeśli zmiana to i ochłodzenie z tym idzie.

A wtedy śnieżek potrzebny
Elfik 14:04, 26 lis 2011

Witaj Basiu! No nie mogłam się wyrobić z wizytą u Ciebie. Ale już jestem i podziwiam! podziwiam! No, Twoje pierwsze zdjęcie, to wizytówka ogrodu! Faktycznie na okładkę! No, a te wszystkie pozostałe kwiaty... ach! Tyle ich!
Najpierw odniosę się do robienia przetworów, nad czym wzdychałaś, bo to już chyba każda z nas to przerobiła: zarywało się noce, żeby wszystko posłoikować. Nic się nie mogło z ogrodu zmarnować! Było tego tyle, że trzeba było jeszcze uprawiać rozdawnictwo w rodzinie: rozdawało rodzicom, teściowej i ciotkom... Nawet sokownik kupiłam, ale córcia wolała soczki z Hortexu - ot syndrom naszych czasów, taki pseudoluksus... A teraz - ... tylko tyle, co potrzeba.
Gazanie masz śliczne, ale nie znam takich z szerokimi płatkami – moje mają takie „stokrotkowate”
Zachwyciły mnie Twoje złocienie, ten złoty i ten różowy. Jakoś nie mogę na nie trafić. Natomiast ucieszyłam się widząc u Ciebie cleome – właśnie będę siać na wiosnę i byłabym wdzięczna za pokazanie całej roślinki, jeśli posiadasz takie zdjęcie...
Tawułkę różową masz marzenie! Taką ...soczystą! Ja musiałam się swoich pozbyć – nie zniosły słońca i piachu.
W ogóle ta różnorodność kwiatów powoduje u mnie zawrót głowy. A w każdym ogrodzie poznaję jakąś roślinkę, która mnie urzeka, mam przed sobą kartkę i piszę, piszę... Kiedyś poszłam do znajomej ogrodniczki i pytałam o różne rzeczy, a że byłam z kartką, to się wreszcie zapytała: a co tam pani jeszcze ma? No i miała to coś-tam ...
Jak oglądałam Twoje goździczki, to mi aż zapachniało! U mnie jakoś nie chcą współpracować (oprócz cesarskich, które się wysiewają), ale ja je zmuszę
No wiadomo – o kwiatkach można w nieskończoność, ale o reszcie będziemy na bieżąco. Uciekam, bo Twoje serducho tego nie wytrzyma. Pilnuj go – niech mocno puka tylko z miłości do Twojego ślicznego ogrodu.
barbara_kraj... 22:06, 26 lis 2011

O, jaka miła wizyta, Elu!
Cieszę się, że wpadłaś.
Moje złocienie, to jedne z najbardziej efektownych i zwracających na siebie uwagę kwiatów szczególnie, gdy w dużych kępach rosną. Z różowym kłopotu nie ma, bo to bylina, natomiast żółty musi być co roku odnawiany. Pobraną zielną sadzonkę ukorzeniam i trzymam w domu przez całą zimę. Dopiero w maju sadzę na miejsce stałe. Ale jakoś w tym roku jedna po drugiej mi marnieją, czyżbym je zbyt późno pobrała?
A ten różowy możesz mieć! Chętnie się podzielę
Gazanie miałam po raz pierwszy, takie już kupiłam, nawet nie wiedziałam, że są jakieś inne...
Zdjęcia cleome poszukam, powinnam mieć.
A propos wyjazdu do Anglii: chciałabym, ale akurat wtedy moja młodsza wnuczka do komunii idzie. Poza tym nie wiem, czy dałabym radę te ogrody zwiedzać - wiesz, kręgosłup mój się buntuje
Elfik 22:21, 26 lis 2011

barbara_krajewska napisał(a)
..............A propos wyjazdu do Anglii: chciałabym...

Dzięki, Basiu, będziem się mieniać... ...
A ja bardzo chcę jechać, niech mi się tylko nic nie posypie, bo ten rok był
barbara_kraj... 22:32, 26 lis 2011

elkatei napisał(a)

..............A propos wyjazdu do Anglii: chciałabym...

Dzięki, Basiu, będziem się mieniać... ...
A ja bardzo chcę jechać, niech mi się tylko nic nie posypie, bo ten rok był

To tak, jak mój
Musisz być dobrej myśli, z wiosną energii przybywa
Krys 09:57, 29 lis 2011

Witaj Basiu .Obejrzałam Twój ogród jest piękny.Juki trzeba na zimę związać liściami do góry ,aby do środka nie wpadał śnieg i nie przygniatał ich.
bogumila 14:35, 29 lis 2011

barbara_kraj... 17:29, 29 lis 2011

Krys napisał(a)
Witaj Basiu .Obejrzałam Twój ogród jest piękny.Juki trzeba na zimę związać liściami do góry ,aby do środka nie wpadał śnieg i nie przygniatał ich.

Właśnie dzisiaj zaczęłam je wiązać

Hortensja ogrodowa zrzucila wszystkie liście i do okrycia gotowa

Słonecznie i prawie bez wiatru było dzisiaj. Przez te wietrzne dni nawiało mi trochę liści, brzózek szczególnie, opadły wreszcie liscie bzu