Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:36, 11 lis 2014

monteverde napisał(a)
Basiu a on jest już z pryszcza czy jeszcze z rajskiego?

Z rajskiego.

U mnie też kilka siewek dojrzałam, ale nie przy tym. Mam taki, który po latach wreszcie w tym roku się postarał i kwitł dość obficie, no i widzę trzy siewki.
Mam też ciemny, ale nie kwitnie mi juz ze trzy - cztery lata. Podsypałam skorupkami z jajek i przybyło mu kilka liści. Moze wreszcie pąk jakiś wypuści?
monteverde 22:53, 11 lis 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Mirko, w zasadzie to jego pora nadchodzi. Zwany jest bożonarodzeniową różą

Japończycy tak go nazywają Christmas Roseクリスマスローズ
ryska 23:26, 11 lis 2014

Basiu, piękną jesień uchwyciłaś na swoich zdjęciach. Nigdy tam nie byliśmy. Moja Siostra też mieszka blisko Promenady i pewnie też nie wie o istnieniu takich mórz częstochowskich. Pozdrawiam
Milka 13:47, 12 lis 2014

A dzisiaj na działce - ostatnie mniemam - było sprzątanie z liści, bo wreszcie prawie wszystkie opadły. Wpakowałam je do worka i podsypałam mocznikiem, aby się szybciej rozłożyły.
M opryskał brzoskwinie miedzianem, a ja oczyściłam bulwki krokosmii, eukomis i śniedka Saundersa.

Na koniec dojrzałam kwiatek ciemiernika. Aniu Monte to od Ciebie.

Ale się porobiło, już kwitną
Ten dąb i mnie zachwyca, ale zbierania liści nie zazdroszczę, bo u siebie wciąż w koło Macieja to robię
czyli już koniec sezonu Basiu u ciebie, czekasz na wiosnę?
Nallar 15:37, 12 lis 2014

Aniu -

Zastanawiałam się skąd przy tak wzniosłych nazwach, jak Pacyfik, Bałtyk i Adriatyk - Bida się wzięła?
I od eMa usłyszałam taką oto historię: w tych trzech pierwszych miejscach pozyskiwano glinę na wyrób cegieł w pobliskiej cegielni. A ponieważ glina musiała być urobiona, do deptania jej zatrudniano ludzi biednych, którzy imali się każdej pracy. I tak miejsce, w którym tę glinę deptali Bidą nazwano. Cegielni dawno nie ma, a glinianki wodą wypełnione stały się świetnym miejscem rekreacyjnym. Oprócz Bidy

Basieńko, glinianka Bida (tak się teraz nazywa)też jest wypełniona wodą, nawet jest zarybiona. Ze względu na głębokość jest baaardzo niebezpieczna, jak zresztą większość zalanych glinianek.
barbara_kraj... 21:46, 12 lis 2014

Nallar napisał(a)

Basieńko, glinianka Bida (tak się teraz nazywa)też jest wypełniona wodą, nawet jest zarybiona. Ze względu na głębokość jest baaardzo niebezpieczna, jak zresztą większość zalanych glinianek.

Oczywiście, że jest wypełniona wodą, ale ze względu na jej głębokość kąpiel tam zabroniona i dlatego napisałam, że nie jest miejscem rekreacyjnym.
barbara_kraj... 21:50, 12 lis 2014

Milka napisał(a)

Ale się porobiło, już kwitną
Ten dąb i mnie zachwyca, ale zbierania liści nie zazdroszczę, bo u siebie wciąż w koło Macieja to robię
czyli już koniec sezonu Basiu u ciebie, czekasz na wiosnę?

No właśnie, zaskoczył mnie tak wczesnym kwitnieniem. Ale mile.
Ja z liśćmi już się uporałam, ale trochę innych prac jeszcze czeka. Mam nadzieję, że przed diametralną zmianą pogody zdążę je wykonać
Nallar 22:57, 12 lis 2014

Oczywiście, że jest wypełniona wodą, ale ze względu na jej głębokość kąpiel tam zabroniona i dlatego napisałam, że nie jest miejscem rekreacyjnym.

Ups, nie zrozumiałam, albo nie doczytałam Obiecuję poprawę. Przepraszam.
barbara_kraj... 23:04, 12 lis 2014

Nallar napisał(a)

Ups, nie zrozumiałam, albo nie doczytałam Obiecuję poprawę. Przepraszam.

No wiesz, przepraszać nie ma za co. Czasem przegapić coś się zdarza.
Ale dzięki, że zwróciłaś uwagę na to, że te glinianki są niebezpieczne. Sporo utonięć tam było.
Nallar 23:17, 12 lis 2014

No wiesz, przepraszać nie ma za co. Czasem przegapić coś się zdarza.
Ale dzięki, że zwróciłaś uwagę na to, że te glinianki są niebezpieczne. Sporo utonięć tam było.

Dziwię się tym którzy decydują się na kąpiel w takich miejscach, gdyby widzieli te doły przed "wejściem" wody, pewnie nigdy by tam nie weszli. Często odwiedzam te miejsca spacerując z psem i widzę rodziny nawet z małymi dziećmi. Ręce opadają.