Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 23:52, 12 cze 2015

Kindzia napisał(a)
Kruszczyca złotawka, czy to szkodnik? To taka ładna "broszka", u nas nie ma...nawet przywiozłam sobie taką broszkę z hortką z Zielonej Góry od Kasi, ale uciekła mi...
Jaszczurka podejrzany brzuszek ma

Piękne masz te pnące róże, Flamentaz widać z daleka!!! Busz się zrobił, fajną porę roku mamy, teraz na lilie czekamy, potem na hortki

Kruszczyca złotawka nie jest szkodnikiem, zasłużenie nazywana jest 'klejnotem wśród polskich chrząszczy', bo rzeczywiscie piękniejszego chrząszcza u nas nie ma.
Żywi się nektarem i pyłkiem kwiatów. Soptykałam ją na bzie, rododendronie a w tym roku na piwonii sobie siedziała. Jej larwy żyją w kompoście i spróchniałych pniach. W związku z tym szkód nie czynią.

A jaszczurka to samczyk, dobrze się odżywia to i brzuszek pękaty ma.
barbara_kraj... 00:04, 13 cze 2015

Wieczorem podlewałam rośliny przed spodziewanym jutrzejszym skwarem, a potem przyszła burza z dosć ulewnym deszczem i poprawiła co mnie bardzo ucieszyło.

Przed burzą zdążyłam jeszcze przyciąć dwa cisy i trzy bukszpany. Jednak sporo mi jeszce do cięcia zostało, ale poczekam na chłodniejsze dni.

Kwiatostany szałwii muszkatołowej coraz dorodniejsze, niedługo powinny zakwitnąć

Pierwsza lilia i coraz ciekawiej wyglądający żeleźniak
barbara_kraj... 00:10, 13 cze 2015

Kristal

Peace/ Gloria Dei

Mount Shasta
Nallar 00:35, 13 cze 2015

Piękne zdjęcia Basieńko.
Po tej ulewie to z moich piwonii nic pewnie nie zostanie, aż się boję co zastanę jutro na rabatach.
barbara_kraj... 00:44, 13 cze 2015

Ewo, na pewno wszystko odżyje, bo straszliwie sucho było. Piwonie mogą ucierpieć, bo do ziemi się schylą, ale podeprzesz je i wszystko będzie dobrze.
Ja dziś sporo przekwitających wycięłam, śmietnik pod krzakami się zrobił z tych opadających płatków. A najwiecej roboty będzie z wyłamywaniem przekwitniętych kwiatow rh. Nie lubię tego robić.
Luki 08:37, 13 cze 2015

Basiu ja wczoraj podlewając o 22 widziałem jak szalała burza nad częśtochową, lasy za domem robiły się białe. Piwonie może i zwykłe, ale dla mnie każde piękne.
Jaszczurki też mam tylko boję się, że uciekną bo psy je lubią gonić, ostatnio nawet ogon zgubiła bo się psa wystraszyła
boguslawa_ma... 21:11, 13 cze 2015

Popadało u ciebie a u mnie suszaMiłej niedzieli
barbara_kraj... 22:46, 14 cze 2015

Luki napisał(a)
Basiu ja wczoraj podlewając o 22 widziałem jak szalała burza nad częśtochową, lasy za domem robiły się białe. Piwonie może i zwykłe, ale dla mnie każde piękne.
Jaszczurki też mam tylko boję się, że uciekną bo psy je lubią gonić, ostatnio nawet ogon zgubiła bo się psa wystraszyła

Takiego jasnego od błyskawic nieba dawno nie było, ale centrum burzy Cz-wę ominęło.

O jaszczurki się nie martw, dadzą sobie radę, a ogon odrośnie. U siebie też spotkałam kilka bez ogona albo z odrastającym.
barbara_kraj... 22:57, 14 cze 2015

Wczoraj wszystko wskazywało, że kolejna burza się rozszaleje, ale poszła sobie obok. Niestety, internet mi wyłączyli. Tylko jednego posta zdążyłam napisać.
Taraz znów na horyzoncie się błyska. Moze znów popada, bo mimo przedwczorajszego deszczu na działce wcale za mokro nie jest.

Przycięłam dziś cis i kilka bukszpanów.

Nallar 23:04, 14 cze 2015

Buksy obcięte perfekcyjnie, masz rękę i oko Basieńko.
Dziś znowu zanosi się na burzę.....Wiem, deszcz potrzebny ale po jakiego grzyba ta burza.