Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Kasya 18:49, 25 kwi 2016

barbara_krajewska napisał(a)
Drugi z kolei dzień siedzę w domu. Ziąb okrutny, całe szczęście, że śnieg nie pada, a i przymrozków jak na razie nie ma.
Nie posadziłam jeszcze dalii, a pędy mają już znaczne. Czekam na bardziej sprzyjającą aurę.

Mój żagwin z trudem się rozwija

a jak on szybko sie rozrasta ?
barbara_kraj... 21:08, 25 kwi 2016

Kasya napisał(a)

a jak on szybko sie rozrasta ?

Kasiu, jeśli chcesz mieć spora kępę, to powinnaś posadzić kilka sadzonek w odstępach np. 40 cm. Po kwitnieniu wymaga zdecydowanego przycięcia. Można zostawić trochę przekwitłych kwiatostanów aby otrzymać nasiona, co pozwoli na szybsze zapełnienie miejsc wolnych.
Myślę, że w dwa, trzy sezony będziesz miała ładną kępę.
Moje rosną już sporo lat, ale ja je mocno przycinam, bo po kwitnieniu nie wyglądają ciekawie. Dopiero nowe przyrosty powodują, że kępki wyglądają jak poduchy. Żagwin powtarza kwitnienie, tylko słabiej.
mira 21:12, 25 kwi 2016

Czy Ty myślisz już sadzić dalie? - nie za wcześnie? , ja częśc wsadziłam do donic i już mają zielone czuprynki, a część czeka na sadzenie - patrzę na prognozę i sama nie wiem co robić.

Te pierwiosnki masz śliczne też je lubię.
barbara_kraj... 21:22, 25 kwi 2016

mira napisał(a)
Czy Ty myślisz już sadzić dalie? - nie za wcześnie? , ja częśc wsadziłam do donic i już mają zielone czuprynki, a część czeka na sadzenie - patrzę na prognozę i sama nie wiem co robić.

Te pierwiosnki masz śliczne też je lubię.

Mirko, mniej więcej o tej porze zwykle sadziłam, ale karpy nie miały nowych pędów. Tym razem jest inaczej, pędy są długie - jakieś 20-25 cm i sadzić nie mogę, bo mogłyby zniszczyć je przymrozki. Czekam na ciepłe dni, a właściwie na noce bez przymrozków.
Karpy moich dalii zimują w piwnicy, a te są dość ciepłe i dlatego tak się z tymi pędami pospieszyły.
Sebek 21:28, 25 kwi 2016

Tez czekam z daliami i kannami - u mnie o dziwo te drugie ruszyły w piwnicy - teraz sobie przypomniałem, że miałem je wyjąć... Ehh, skleroza nie boli
paniprzyroda 21:31, 25 kwi 2016

Pierwiosnki czerwonorude śliczne, jak równiez biała serduszka. Moja jest czysto biała. Wczoraj zrobiłam przegląd swoich dalii, jeszcze śpią, bulwy jędrne. Posadzę chyba 2 maja, zimno, gleba nie nagrzana, to tak szybko nie wystartują, może obejdzie się bez przykrywania na zimna Zośkę. Może posadź swoje głębiej jak się ociepli, a w razie przymrozków nakryjesz jakąś większą donicą. U nas dziś sąsiadka skrobała szron z szyb auta
mira 21:34, 25 kwi 2016

Aja dostałam karton karp kanny ale nie widzę na nich nic - dam je do gruntu.

To niesamowite że masz tak długie te pędy, ja w donicaach na razie mam jakieś 10 cm ale takie jędrne i jak czytałam u Kasi B to wynosi je do ogrodu dopiero w czerwcu. Kiedyś w Mai był odcinek gdzie babka miała całą rabatę.
Nie pamiętam co tam było kiedy sadzi - u niej sadzenie to chyba cały tydzień
barbara_kraj... 22:04, 25 kwi 2016

Sebek napisał(a)
Tez czekam z daliami i kannami - u mnie o dziwo te drugie ruszyły w piwnicy - teraz sobie przypomniałem, że miałem je wyjąć... Ehh, skleroza nie boli

Ja też mam sklerozę, w sobotę o mieczykach, a kilka dni wcześniej o eukomisie sobie przypomniałam.
barbara_kraj... 22:09, 25 kwi 2016

GorAna napisał(a)

Po prostu cudna ta serduszka....ja mam tylko różową
Basiu, pięknie kolorowo u Ciebie
Buziaki zostawiam

Ja macham...

Mam trzy serduszki, ale ta najładniej się rozrasta i dłuuugo kwitnie. Najpóźniej startuje biała. Różowa kaprysi.
barbara_kraj... 22:12, 25 kwi 2016

mira napisał(a)
Aja dostałam karton karp kanny ale nie widzę na nich nic - dam je do gruntu.

Ja też tak bym zrobiła.