Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 11:39, 15 sie 2017

Krysiu - dzięki, ale osobiście nie jestem z nich zadowolona. Muszę zmienić aparat.

A co do lilii, to znawcy mówią, że powinno się je przesadzać co cztery lata. Jeśli Twoje lilie należą do późnokwitnących, to możesz przesadzić je wiosną. A dla pozostałych nalepszym terminem jest koniec września i początek października.
Możesz je zamienić miejscami, ale dołóż ziemi im odpowiadającej, no i weź pod uwagę miejsce. Lilie lubią słońce, hortensje mniej.

Szkółkę znam, kupowałam tam rh. Były zdrowe, wyrośnięte i zadbane. Poza tym sympatyczny właściciel dużo rad nam udzielił. Byłam tam z Iwoną z Radomska.
barbara_kraj... 22:06, 15 sie 2017

Hortensja Tardiva

barbara_kraj... 22:07, 15 sie 2017

barbara_kraj... 22:11, 15 sie 2017

Radziu2013 22:12, 15 sie 2017

barbara_krajewska napisał(a)
Tuż przed 19:30 do kwitnących floksów przyleciały aż dwa Fruczaki gołąbki! Ostatni raz widziałam je ze trzy, cztery lata temu. Było już szaro i fotki są z fleszem.

Ładne zdjecia, nie wiem co Ci się w nich nie widzi, mi niektóre za dnia.I.na spokojnie gorsze wychodzą
Szczęście niesamowite, z resztą jak sam gość
U mnie chyba jak U Hani nie ma ich albo przynajmniej nie ma ich za wielu...ja bynajmniej jeszcze nigdy nie widziałem...
Nallar 22:17, 15 sie 2017

barbara_krajewska napisał(a)

Basiu co to?
barbara_kraj... 22:30, 15 sie 2017

Radku, całkiem możliwe, że i u Ciebie bywa. Trzeba tylko wiedzieć na jakich roślinach i o jakiej porze żeruje.
Ja błędnie podałam godzinę, bo w aparacie nie przestawiłam czasu. Fruczaki przyleciały około 20:30, czyli godzinę później niż podałam w poście.
Radziu2013 22:34, 15 sie 2017

A to nie o tej godzinie to ja już w ogródku nie siedzę...
Ktoś pisał (być może Ty Ale już nie pamiętam) że przelatuje do tytoniu ozdobnego A ja jak na złość posialem to w warzywniku A tam to już na pewno to.nie dojrze...tytoń niby już kwitnie ale jutro to chyba przesadze, może nie będzie tak źle po przeprowadzce
barbara_kraj... 22:36, 15 sie 2017

Nallar napisał(a)

Basiu co to?

To są niedojrzałe jeszcze nasienniki Trojeści bulwiastej. A gdy dojrzeją wyglądają tak:

barbara_kraj... 22:44, 15 sie 2017

Radziu2013 napisał(a)
A to nie o tej godzinie to ja już w ogródku nie siedzę...
Ktoś pisał (być może Ty Ale już nie pamiętam) że przelatuje do tytoniu ozdobnego A ja jak na złość posialem to w warzywniku A tam to już na pewno to.nie dojrze...tytoń niby już kwitnie ale jutro to chyba przesadze, może nie będzie tak źle po przeprowadzce

Kiedyś Ci się może zdarzyć takie późne przesiadywanie w ogrodzie. To bardzo przyjemna pora, szczególnie w lecie.

Fruczaki żywią się nektarem z kwiatów o długich i wąskich kielichach, a więc: tytoniu ozdobnego, floksów, wiciokrzewu, jaśminu, budlei, zmijowca i innych.

Jeśli musisz przesadzić tytoń, to ze sporą bryłą ziemi, inaczej będzie długo chorował, albo całkiem Ci wypadnie.