Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Kasiek 23:03, 28 gru 2013

Basienko moze i ja kiedys dam sie namowic na wrzosy, piekne sa Ale to jeszcze dluuga droga, narazie musze zbudowac porzadny szkielet ogrodu, pozniej bede upiekszac
Gabriela 23:11, 28 gru 2013

barbara_krajewska napisał(a)
A oto I nalew

Super Basiu, dużo będzie tego dobrego. Czytam że zalałaś spirytusem, ja zalałam mocną wódką, taką ok. 70 procent i nalewka jest bardzo mocna. No i wódka przykryła wszystkie owoce tak na ok. 2 cm, wszystkie były zalane, a cukier opadł na dno. U Ciebie na zdjęciu widzę że owoce nie są przykryte, dolałabym wobec tego trochę wody, albo słabszej wódki. Berberys nie puszcza dużo soku, więc powinno się wszystko zmieścić w tym słoiku.
Pozdrawiam.
malgorzata_s... 23:18, 28 gru 2013

Pozdrawiam poświątecznie. Nalewki z berberysu nigdy nie widziałam i nie kosztowałam. Nawet nie wiedziałam że takową można zrobić. Przecież to jest świetny argument dla Emusia który berberysków nie cierpi z powodu kolców a nalewki kocha
monteverde 23:19, 28 gru 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Aniu, i ja się cieszę, że Cię widzę!
Werbenka już wcześniej była obsypana kompostem, teraz tylko stroiszu dodałam

Na berberys wystarczyło 1/2 l spirytusu.

Dzięki Basiu u mnie powojniki puszczają listki i od dołu łodygi jutro je sfocę, a w ogóle wiosnę mam w ogrodzie
barbara_kraj... 23:27, 28 gru 2013

Gabriela napisał(a)

Super Basiu, dużo będzie tego dobrego. Czytam że zalałaś spirytusem, ja zalałam mocną wódką, taką ok. 70 procent i nalewka jest bardzo mocna. No i wódka przykryła wszystkie owoce tak na ok. 2 cm, wszystkie były zalane, a cukier opadł na dno. U Ciebie na zdjęciu widzę że owoce nie są przykryte, dolałabym wobec tego trochę wody, albo słabszej wódki. Berberys nie puszcza dużo soku, więc powinno się wszystko zmieścić w tym słoiku.
Pozdrawiam.

Gabrysiu, berberys był przykryty spirytusem całkowicie tylko cukier część wchłonął. Ale dolać zawsze można nawet wody, bo rzeczywiście zbyt mocna będzie. A może cukier też ma być zalany?
Zastanawiam się co do ilości cukru, wsypałam tyle, na ile miejsca starczyło. Może za mało?
Gabriela 23:34, 28 gru 2013

Ech, ja sypałam na oko, na pewno nie za dużo, bo robię nalewkę a nie likier.
Tak jak pisałam, cukier od razu opadł na dno i co parę dni potrząsałam słoikiem, coby się rozpuścił. Wody dolej koniecznie i to na ten cukier, zamieszaj, bo inaczej to się chyba długo nie rozpuści.
barbara_kraj... 23:37, 28 gru 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Pozdrawiam poświątecznie. Nalewki z berberysu nigdy nie widziałam i nie kosztowałam. Nawet nie wiedziałam że takową można zrobić. Przecież to jest świetny argument dla Emusia który berberysków nie cierpi z powodu kolców a nalewki kocha

Hahaha, i dalej nie będzie cierpieć, bo zrywanie owoców będzie ponad jego siły. Oczywiście ze względu na kolce Chyba że go wyręczysz?
Gosia, i ja pozdrawiam
barbara_kraj... 23:39, 28 gru 2013

Gabriela napisał(a)
Ech, ja sypałam na oko, na pewno nie za dużo, bo robię nalewkę a nie likier.
Tak jak pisałam, cukier od razu opadł na dno i co parę dni potrząsałam słoikiem, coby się rozpuścił. Wody dolej koniecznie i to na ten cukier, zamieszaj, bo inaczej to się chyba długo nie rozpuści.

Ok
Sebek 23:40, 28 gru 2013

U mnie też białe wrzośce kwitną Nawet zrobiłem fotki, ale nie miałem czasu wgrać....Macham!
barbara_kraj... 23:52, 28 gru 2013

Sebek napisał(a)
U mnie też białe wrzośce kwitną Nawet zrobiłem fotki, ale nie miałem czasu wgrać....Macham!

I ja, Sebku, macham!