Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie, projekt, pomożecie ?

Ogród w lesie, projekt, pomożecie ?

bonita 19:11, 07 maj 2013

Będę podpatrywać , u mnie też za płotem las, wielkie sosny zaglądają, szumią jak wiatr wieje. Przesadziłam nawet do naszego ogrodu kilka samosiejek Rozumiem Cię
AgataBC 20:41, 07 maj 2013

bonita napisał(a)
Będę podpatrywać , u mnie też za płotem las, wielkie sosny zaglądają, szumią jak wiatr wieje. Przesadziłam nawet do naszego ogrodu kilka samosiejek Rozumiem Cię

Jak się wprowadziliśmy to też sadziłam samosiejki, oprócz sosen pospolitych mam też wejmutki i świerki. Dziękuję za odwiedziny
renatamama3 22:36, 07 maj 2013

Jestem u Ciebie ,kiedyś byłam tu cichaczem.Będę kibicować ,jestem za hostami ,trawami,poprocjami ,zawilcami i wrzosami na tej rabacie od lasu .pozdrawiam
AgnieszkaW 22:13, 08 maj 2013

Witaj, podpatruję, co u ciebie się dzieje, ale narazie brak zdjęć. Pokaż, jak ma wyglądać ta rabata w całości bez płotka (zdjęcie w realu). Pozdrawiam
AgataBC 22:18, 08 maj 2013

Zrobię zdjęcie i wstawię. Jutro pewnie nie zrobię bo cały dzień mnie nie ma, ale postaram się w piątek generalnie już jest częściowo obsadzona, bergeniami, funkiami, paprociami, to co miałam w innych częściach ogrodu-póki co środków miałam brak a nie chciałam żeby pusty plac stał.
AgataBC 20:17, 09 maj 2013

Na prośbę Agnieszki [wyrobiłam się dziś, (choć u nas leje i burze słychać)] wstawiam zdjęcia tej rabaty bez płotka może najpierw dla przypomnienia zdjęcie z płotkiem z jesieni:

AgataBC 20:18, 09 maj 2013

a teraz bez płotka i z wstępnymi nasadzeniami:

AgataBC 20:22, 09 maj 2013

co tam wsadziłam i co będzie rosło to tutaj :

czego nie ma w tej legendzie a jest na zdjęciu to znaczy, że rośnie tam tymczasowo. Paproci jeszcze muszę dosadzić i te turzyce, o których pisała mi Danusia. No i funkii "Patriot" brakuje. Winobluszcze pięcioklapowe są wsadzone po jednym pod słupami.

AgataBC 20:28, 09 maj 2013

Z drugiej strony ta rabata wygląda tak:

Za jałowcem w tym rogu przed świerkami chciałam wsadzić dwa "Skyrockety", albo jakieś inne kolumnowe jałowce. Co o tym myślicie ?
AgataBC 20:39, 09 maj 2013

natomiast ta druga rabata przeciwległa jest odbita od tamtej, podobnie nasadzona, powtórzone rośliny dla zachowania symetrii, brakuje tylko tego Rododendrona i kilku bylin np.żurawek, o których też Danusia pisała.

No i na dniach będzie siana trawa między rabatami. Kupiłam mieszankę krajobrazową, parkową, żeby znosiła zacienienie.