Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Katkak 18:46, 28 lut 2015

Agcia napisał(a)

u mnie wszystko zaplanowane na czas - inaczej go nie znajdę..

Wrażenia z Gardenii..hmm.. może się czegoś więcej spodziewałam.. ale z drugiej strony mam już spaczony obraz ogrodnictwa przez angielskich ogrodników więc co się dziwić..
w zasadzie to co mi się podobało ujęłam na tych zdjęciach. A i ciągniki mi się podobały ale zdjęć nie zrobiłam. Kupiłam kilka paczek nasion, trochę kłączy, flanc i wróciłam do domu.
Ci co byli wcześniejsze lata mówili, że uboższe te targi są od poprzednich.

A mnie się tak marzy ta Gardenia. Gdyby nie ta odległość.... Agatka super mi doradziłaś z tym moczeniem nasionek kobei, bo już wykiełkowały . Buziaki.
Gardener27 19:24, 28 lut 2015

Podobno Gardenia z roku na rok coraz mniej nastawiona jest na odbiorcę detalicznego Wypaczony obraz ogrodnictwa ... wiem o czym mówisz Podobają mi się bardziej naturalistyczne koncepcie niż modernistyczne Monty i spółka zrobili swoje
Pochwal się zakupami bo jestem ciekaw Jakieś nowości ?
AgataBC 20:13, 28 lut 2015

Katkak napisał(a)

A mnie się tak marzy ta Gardenia. Gdyby nie ta odległość.... Agatka super mi doradziłaś z tym moczeniem nasionek kobei, bo już wykiełkowały . Buziaki.

Tak jak napisał Przemek Gardenia jest dla przedsiębiorców.. w zasadzie nie było co oglądać.. kilka ładnych kompozycji było, a na kiermaszu wszystko drogo i prawie to samo co można w sklepach kupić. Ale z ciekawości może i warto się przejechać..

Cieszę się, że kobea skiełkowała - takie duże nasiona warto namaczać-to przyśpiesza a w przypadku tej rośliny to wskazane. Jak będzie miała drugą parę liści to zacznie wytwarzać pomału wąsy-zrób jej coś po czym się będzie mogła piąć
AgataBC 20:44, 28 lut 2015

Gardener27 napisał(a)
Podobno Gardenia z roku na rok coraz mniej nastawiona jest na odbiorcę detalicznego Wypaczony obraz ogrodnictwa ... wiem o czym mówisz Podobają mi się bardziej naturalistyczne koncepcie niż modernistyczne Monty i spółka zrobili swoje
Pochwal się zakupami bo jestem ciekaw Jakieś nowości ?

To prawda co napisałeś na początku.

Nawet już mi nie chodzi o styl ogrodów tylko o podejście do ogrodnictwa- tutaj wszystko jest nastawione na zysk-dobro roślin jest na dalszym miejscu. Mi wystarczyło obejrzeć 6 odcinków "How to be a Gardner". Alan zawarł w tych kilku częściach to czego nigdzie nie wyczytałam w polskich książkach czy czasopismach. Ale na takie ogólno-społeczne myślenie rynek u nas nie pozwoli.. nawet nikt nie przetłumaczy tych odcinków- nie trafią chyba do naszej tv bo ani tam nie ma reklamy sekatora czy nawozu a poza tym większość o ile nie wszystkie programy ogrodnicze straciłyby oglądalność gdyby ludzie zyskali taką świadomość. Ale o dziwo na Gardenii był jeden transparent polskiej edycji Gardeners World poza tym jak widać i tak nikomu nie zależy($), żeby nadać rozgłos temu wydaniu.
Ale się rozpisałam, nie chciałam tym nikogo urazić-pewnie wiesz o co mi chodzi

Co kupiłam? mogę w poniedziałek obfocić w zasadzie trzy paczki nasion- werbeny, gdyby mi brakło; i mak letni pełny mix. Kilka kłączy orlików, anemonów, i trawki i turzyce(flance)- 4 stipy, i 3 turzyce-dwie bronco i jedna mint curls. Nowości ciekawych nie było, zaskoczyło mnie, że niektórzy sprzedawali wysuszone cebule jesienne np.tulipanów albo czosnków..
Gardener27 21:06, 28 lut 2015

Tak ... dobrze wiem co miałaś na myśli Może kiedyś doczekamy się jakiejś Polskiej edycji ogrodnictwa bez lokowania produktu Wydaje mi się że byłaś pierwszy i ostatni raz na Gardenii Jest wiele takich osób

Jeśli to nie kłopot poproszę o zdjęcia Najbardziej ciekaw jestem traw i trawopodobnych Takie moje ostatnie skrzywienie na tym punkcie Proszę o wyrozumiałość

Cebule tulipanów i czosnków ... czy to trochę nie za późno ?
AgataBC 21:14, 28 lut 2015

No widzę właśnie, że oczy masz w trawach zrobię i wstawię.
Te cebulki to chyba dla tych, którzy wogóle nie wiedzą kiedy to się sadzi..to też pokazuje poziom sprzedawców. Byłam w szoku jak zobaczyłam.. no ale mniejsza.. masz rację pewnie więcej nie pojadę.
Mysza 20:46, 01 mar 2015

Agciu jak to więcej nie pojedziesz??
A ja za rok się wybieram i myślałam, że może się poznamy
Na zdjęcia też będę czekała, bo lista nie taka mała.

Fajne zdjęcia zrobiłaś.Kalosze takie różowiutkie
AgataBC 21:24, 01 mar 2015

Gosiu jutro wieczorem wstawię zdjęcia ale tylko trawek bo kłącza i bulwy to nieszczególny widok
Miałam okazje pojechać więc skorzystałam, ale jakoś mnie tam nie ciągnie..
Pozdrawiam i cieszę się z Twoich odwiedzin
paniprzyroda 21:55, 01 mar 2015

Ucieszyłam się z Twoich fotek, troszkę wiecej gadżetów pokazałaś z Gardenii. Byłam na niej dobre kilka lat temu i jakoś niekoniecznie chcę jeszcze w przeciwieństwie do wielu innych miejsc Pozdrawiam.
AgataBC 21:07, 02 mar 2015

paniprzyroda napisał(a)
Ucieszyłam się z Twoich fotek, troszkę wiecej gadżetów pokazałaś z Gardenii. Byłam na niej dobre kilka lat temu i jakoś niekoniecznie chcę jeszcze w przeciwieństwie do wielu innych miejsc Pozdrawiam.

Te wiele innych miejsc to co na przykład??