Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 12:08, 15 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Spodobały mi się bardzo płytki wylewane u Ciebie......myślę jakby je tu wykorzystać u siebie czy Ty wylewasz je już w miejscu docelowym??? I co z wodą ze wzorków ma zrobiony jakiś odpływ , żeby w zimie przy mrozach nie rozsadzało płytki?

Najpierw chciałam je wylewać na kawałku płyty wiórowej ale w końcu zaczęłam robić na miejscu. Plac pod nie wypoziomowany jest z lekkim spadem. Brzeg wzoru akurat wychodzi wklęsło w płycie więc chyba woda będzie odpływać. Tam gdzie mi tak nie wyszło, po zdjęciu ramki nożem zcinałam brzegi, żeby opadały i woda nie stała. Jednej nocy był spory mróz -przy drugiej kostce- wewnątrz zaprawa związała ale wierzch popękał i wzór się odparza. Te które robię teraz mają zbrojenie w połowie grubości. W zasadzie biorę pod uwagę, że one popękają, mają zarosnąć mchem i porostami więc samo to będzie wilgoć trzymać. Ma to wyglądać na starą posadzkę ze swoją historią

AgataBC 12:13, 15 lis 2015

Katkak napisał(a)

a może żwirkiem?

Już inna Kasia też to chyba proponowała. Musiałaby to być jakaś drobnica, nie chcę kolejnej faktury, bo wyjdzie za pstrokato. Wzór na płytach jest wyraźny więc potrzeba czegoś neutralnego. Tak mi się wydaje..
AgataBC 12:35, 15 lis 2015

Gardener27 napisał(a)

Musi to być coś odjazdowego i zaskakującego O żwirek Cię nie podejrzewam, to zbyt banalne jak na Ciebie
A myślałaś o roślinach na fugi ?

Toś mi powiedział
Odjazdowe i zaskakujące są już same płyty. Najpierw chciałam zafugować zaprawą.. potem myślałam o roślinach, ale to by musiało być coś po czym można chodzić. Brałam pod uwagę np. coś takiego
O czymś konkretnym myślisz??Zaproponuj
sylwia_slomc... 12:41, 15 lis 2015

A jak by zasypać takim drobniusim jak sypią po lepikowaniu asfaltu, takie fajne malusie drobniusie są te kamyczki , a że nie gładkie to się zaklinują i wylatywać przy chodzeniu nie powinny......taka luźna propozycja, ale chyba fajnie by wyglądało
Gardener27 12:43, 15 lis 2015

Agcia napisał(a)

Toś mi powiedział
Odjazdowe i zaskakujące są już same płyty. Najpierw chciałam zafugować zaprawą.. potem myślałam o roślinach, ale to by musiało być coś po czym można chodzić. Brałam pod uwagę np. coś takiego
O czymś konkretnym myślisz??Zaproponuj

Na początku myślałem o szkle tłuczonym w odpowiednik kolorze np. butelkowa zieleń która by idealnie pasowała do tego mchu jaki pojawi się na płytach Dodam że takie oszlifowane szkło nie należy do tanich no chyba że sama zrobisz
Z roślinami jest ciężej Karmnik ościsty po głowie mi chodził, floks szydlasty też by może się nadał ale on z tych ekspansywnych
Katkak 12:45, 15 lis 2015

Agatka na zdjęciu to chyba karmnik ościsty. U Małej Mi wyczytałam, że lubią w niego chwasty wrastać, których nijak nie idzie wytępić. Ja bym dała jakiś drobny żwir, w neutralnym kolorze żeby nie rzucał się w oczy i nie przyćmiewał płyt. Choć trudno będzie je moim zdaniem przyćmić. Płyty są bardzo oryginalne i okazałe i konkurencja im nie grozi . A w żwirku i tak jakiś drobny chwaścik się posieje i będzie to wyglądać bardzo naturalnie. Plus jest też taki, że ze żwirku łatwo będzie go usunąć (jak przegnie z rozgaszczaniem się) .
AgataBC 13:13, 15 lis 2015

Katkak napisał(a)
Agatka na zdjęciu to chyba karmnik ościsty. U Małej Mi wyczytałam, że lubią w niego chwasty wrastać, których nijak nie idzie wytępić. Ja bym dała jakiś drobny żwir, w neutralnym kolorze żeby nie rzucał się w oczy i nie przyćmiewał płyt. Choć trudno będzie je moim zdaniem przyćmić. Płyty są bardzo oryginalne i okazałe i konkurencja im nie grozi . A w żwirku i tak jakiś drobny chwaścik się posieje i będzie to wyglądać bardzo naturalnie. Plus jest też taki, że ze żwirku łatwo będzie go usunąć (jak przegnie z rozgaszczaniem się) .

Kasiu na zdjęciu jest widłoząb miotlasty, o taki

Karmnik w ogrodzie u mnie słabo zimował, łysiał w środku, za dużo z nim roboty.

Żwir też biorę pod uwagę ale jeszcze nie znalazłam odpowiedniego i nie wiem nawet czy taki istnieje
A jaki masz na myśli? może znajdziesz w sieci i podlinkujesz zdjęcie
Dziękuję za zaangażowanie i pomysły
AgataBC 13:17, 15 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
A jak by zasypać takim drobniusim jak sypią po lepikowaniu asfaltu, takie fajne malusie drobniusie są te kamyczki , a że nie gładkie to się zaklinują i wylatywać przy chodzeniu nie powinny......taka luźna propozycja, ale chyba fajnie by wyglądało

O czymś takim też myślałam.. ale trudno będzie zagęścić żwir w takich szczelinach żeby się nie wysypywał.. mimo wszystko to dobra opcja.
Katkak 13:26, 15 lis 2015

Agcia napisał(a)

Kasiu na zdjęciu jest widłoząb miotlasty, o taki

Karmnik w ogrodzie u mnie słabo zimował, łysiał w środku, za dużo z nim roboty.

Żwir też biorę pod uwagę ale jeszcze nie znalazłam odpowiedniego i nie wiem nawet czy taki istnieje
A jaki masz na myśli? może znajdziesz w sieci i podlinkujesz zdjęcie
Dziękuję za zaangażowanie i pomysły

Chodzi mi o taki najzwyklejszy, szary, drobny żwirek techniczny. Żadne cudo, ale o to chodzi, żeby było naturalnie. Ja mam taki w szczelinach kamieni. Czekaj, zaraz cyknę fotkę.
AgataBC 13:31, 15 lis 2015

Gardener27 napisał(a)

Na początku myślałem o szkle tłuczonym w odpowiednik kolorze np. butelkowa zieleń która by idealnie pasowała do tego mchu jaki pojawi się na płytach Dodam że takie oszlifowane szkło nie należy do tanich no chyba że sama zrobisz
Z roślinami jest ciężej Karmnik ościsty po głowie mi chodził, floks szydlasty też by może się nadał ale on z tych ekspansywnych

Łoo skubany.. ale żeś wymyślił może od razu szmaragdami sypnę

póki pnącza nie porosną trejaży to to miejsce będzie w pełnym słońcu.. karmnik u mnie nie da rady, a floks za ostry. To ma być romantyczny delikatny zakątek