A więc: (spóźnione, ale chciałam napisać w swoim wątku co nie co: ))
Jestem Agata (nikiem debora posługuję się w sieci), od kilku lat mieszkam wraz z mężem w połowie drogi między Koninem a Kaliszem, w pasie lasów rozciągających się przez trzy powiaty. Nigdy wcześniej nie podejrzewałabym siebie o to, że będę mnie interesować ogrody, że sama będę mieć swój. Ogród w tej chwili ma 3lata, ale co roku było i będzie coś zmieniane lub dodawane. Nasza działka ma w sumie 1040metrów z czego ok.300m.-teraz już trochę więcej, zajmuje ogród. Ponieważ mieszkam w lesie, chciałam żeby nasza działka wpisywała się w naturalnie w środowisko. Lubię wrzosy, których są w okolicach całe łany, jałowce-też ich mnogo wokoło, no i też wszelkiego rodzaju poszycie leśne. Do ogrodu wprowadziłam wiele wrzosowatych roślin, iglastych ale też to co darzę szczególnym uczuciem- róże, lawendę, trawy. Ziemia na działce to częściowo piach a częściowo torf. ( Torf był w tych lasach wydobywany przez wiele lat-ale zaprzestano kopania gdyż wody gruntowe są tu dość wysoko). Wszędzie jest odczyn raczej kwaśny. Cenię duże, potężne drzewa-kasztan choć umęczony szrotówkiem, rośnie tu od wielu lat pod domem. Działkę kupiliśmy mocno zaniedbaną. W pracach w ogrodzie pomaga mi Mąż, który potrafi spędzać w nim wiele godzin, podlewając lub dosadzając rośliny. Oboje lubimy przyrodę i odkąd się znamy chcieliśmy mieszkać na wsi w lesie. Wodę mamy ze studni, a "wychodek" na dworze. Zbieramy też deszczówkę. Lubimy ogrody wiejskie, ale też jak większość "ogrodowiszczan" ogrody angielskie, bardzo podobają mi się ogrody stare, zapuszczone, no i również ogrody przy pałacach, dworach; raz po raz zwiedzamy różne ciekawe miejsca, zbieram też literaturę ogrodniczą, i oglądamy programy tematyczne. Dom jest gliniano-drewniany, ponad 100letni, sąsiedzi daleko. Dobrze się tu odpoczywa.
Do ogrodowiska trafiłam kilka lat temu, bo szukając w sieci wygooglałam kiedyś "ogród średniowieczny" i tak trafiłam na wątek MarkaW, podobało mi się to co tworzył i też sam - tak jak my. Naoglądałam się wielu Waszych ogrodów, wiele mi się podoba ale nie wszystko u mnie pasuje; dzięki "Ogrodowisku" wzrasta wiedza ogrodnicza, można za darmo uczyć się doświadczenia ludzi z całego kraju i nie tylko. Cenię pracę i ogrom czasu jaki poświęca Danusia. Regularnie zaglądam na stronę, choć nie jestem osobą, która dużo pisze z innymi ( raczej konkretnie i na temat). Lubię robić zdjęcia więc póki co będę się dzielić kawałkami moich kątów
Pozdrawiam wszystkich !