Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

GorAna 09:46, 13 sty 2017

gabriela_krajewska napisał(a)
Piękne sople, u nas takich nie było.

Wszystkiego dobrego na Nowy Rok

Dzięki Gabrysiu
GorAna 09:48, 13 sty 2017

ZbigniewG napisał(a)

Ania a u mnie raczej spokojnie szału nie było ale rano trochę szuflowałem

U mnie wczoraj prawie wszystko stopniało, a dzisiaj trwa nowa dostawa białego....
GorAna 09:52, 13 sty 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wizytówki - bajka

Dziękuję Agnieszko
Bajka to jest u Ciebie

Nie wiedziałam, że jak wpiszę nowy post w wizytówce, to wskoczę na pierwsze miejsce.....nie takie miałam zamiary
m_gocha 10:31, 13 sty 2017

GorAna napisał(a)
Szaro, buro, pada śnieg.....zima w Kamiennym

Oj Aniu, nie tak całkiem szaro, buro - jeszcze biało
Zima w Kamiennym piękna a i Kamienny w zimie piękny
Basilikum 10:31, 13 sty 2017

alez Cie zasypuje. Masz adny uielony szkielet ogrodu wiec zima wszstko tez ladnie wyglada.
u mnie wszystko stopnialo. Tyko na podworzu na samamym srodku jest wartwa lodu i wielka slizgawica, jak sie nie stopi do wieczora to bedziemy na lyzwach do garazu sunac. Wieczorem ma znow sie oziebic i nowy snieg maja dowiezc
yolka 16:20, 13 sty 2017

Zima to zima, w ogrodzie zawsze piękna, nawet jeśli bura, a może to właśnie ogród jest piękny?
agata19762 17:36, 13 sty 2017

Witam w Nowym Roku.
Zimą Twój ogród również zachwyca.
U mnie tony śniegu i zawierucha od trzech dni.
Bardzo tęsknię za wiosną.
Pozdrawiam z zimowej krainy.
m_gocha 21:28, 13 sty 2017

Aniu, mam prośbę o dokładny instruktaż co robisz z tulipanami, gdy zaczynają przekwitać.
W programie ogrodniczym znany Monty Don pokazywał, że zaraz po przekwitnięciu, wyciąga się z ziemi cebule tulipanów (oczywiście razem z łodygą i jeszcze zielonymi liśćmi), odkłada w przewiewne miejsce i czeka do zaschnięcia liści. Potem same cebule czekają na jesienne sadzenie. Do niedawna ja sadziłam tulipany w koszyczkach, ale wyciągałam je z ziemi dopiero jak liście były już prawie całkiem zaschnięte. Wydawało mi się że muszą tak pozostać w ziemi aby zgromadziły się zapasy w cebuli na następny sezon. Fakt, że niestety trochę szpeciły rabaty a poza tym niekiedy nawet do lipca czekałam na zwolnienie miejsca na zasadzenie jednorocznych
GorAna 09:48, 14 sty 2017

m_gocha napisał(a)
Aniu, mam prośbę o dokładny instruktaż co robisz z tulipanami, gdy zaczynają przekwitać.
W programie ogrodniczym znany Monty Don pokazywał, że zaraz po przekwitnięciu, wyciąga się z ziemi cebule tulipanów (oczywiście razem z łodygą i jeszcze zielonymi liśćmi), odkłada w przewiewne miejsce i czeka do zaschnięcia liści. Potem same cebule czekają na jesienne sadzenie. Do niedawna ja sadziłam tulipany w koszyczkach, ale wyciągałam je z ziemi dopiero jak liście były już prawie całkiem zaschnięte. Wydawało mi się że muszą tak pozostać w ziemi aby zgromadziły się zapasy w cebuli na następny sezon. Fakt, że niestety trochę szpeciły rabaty a poza tym niekiedy nawet do lipca czekałam na zwolnienie miejsca na zasadzenie jednorocznych

Małgosiu, zaznaczam, że nie jestem ogrodnikiem, tak jak autorytet Monty Don

Moje postępowanie z tulipanami wygląda tak:

- wczesną wniosną, jak tylko wystawią czubki z ziemi posypuję im nawóz azotowy, zważając, by granulki nie wpadły w rozchylone listki, bo je spalą,

- mieszam nawóz z ziemią,

- w czasie wzrostu obserwuję i jak któryś wygląda mi na porażonego chorobą to go usuwam, (spalam)

- po przekwitnięciu, kiedy płatki kielicha zaczynają opadać, ogławiam je ( obrywam główkę nasienną),

- po tygodniu, kiedy liście zaczynają tracić zieleń, a nieco żółkną, (a jeszcze mocno trzymają cebulki), wykopuję je i zaraz obrywam liście. Liście nie daję na kompost, po przeschnięciu spalam w ognisku, żeby nie przenieść jakichkolwiek chorób,

-cebulki umieszczam w koszyczkach, lub innych w miarę przewiewnych pojemnikach i wstawiam do suchego pomieszczenia,

- po przeschnięciu, tak w sierpniu, wrześniu (kiedy mam więcej czasu, selekcjonuję tulipany, -odrzucam wszystkie podejrzane chorobowo), łuski i wszystko co pozostaje po selekcji też spalam,

- tulipanki przebrane czekają w pojemnikach do października, listopada i lądują na rabatach,
- najmniejsze cebulki przybyszowe wsadzam na rozsadniku (żłobku)

Czekam do wiosny.....i od nowa praca ta sama
GorAna 09:50, 14 sty 2017

Basilikum napisał(a)
alez Cie zasypuje. Masz adny uielony szkielet ogrodu wiec zima wszstko tez ladnie wyglada.
u mnie wszystko stopnialo. Tyko na podworzu na samamym srodku jest wartwa lodu i wielka slizgawica, jak sie nie stopi do wieczora to bedziemy na lyzwach do garazu sunac. Wieczorem ma znow sie oziebic i nowy snieg maja dowiezc

U mnie też wczoraj część śniegu stopniała i pozostały tylko białe jęzory. Dzisiaj znów niemnożko przymroziło
Zima jakoś nie może się zdecydować