Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

brysia 22:37, 04 cze 2013

Maria667 napisał(a)
Czekam na nie z niecierpliwością

Witam.
Masz cudowny ogród, spaceruję i nie mogę się napatrzeć.
Mam pytanie czy ten bocian siedzi na modrzewiu? Jak go przycinałaś? Ścięłaś górę, a boczne gałęzie ? Też mam ogromne modrzewie, powiedz jak osiągnąć taki fajny efekt parasola?
brysia 23:24, 04 cze 2013

Przeczytałam i obejrzałam wszystko. To jeden z moich ulubionych ogrodów. Wrócę tu znowu.
Dobranoc.
Maria667 09:28, 05 cze 2013

Kindzia napisał(a)
Ale piękne pomponiki!!!!!

Jak długo jest u Ciebie? I czy da się ją przycinać?

Kindziu!
Kalina jest u mnie bardzo długo, ok. 13-15 lat. Sądzę, że można ją przycinać. Tej nie tnę. Rośnie między świerkami przy ogrodzeniu, jest ogromna. Mimo, że wciśnięta pomiędzy duże drzewa dobrze daje sobie radę. Nie ma suchych gałęzi, wszystko zielone i kwitnie bez umiaru. Mam do niej duży sentyment. Dostałam ją od mamy, której już nie ma z nami od kilku lat...
Maria667 09:31, 05 cze 2013

renatamama3 napisał(a)
Marysiu ,kajakujesz? mnie ostatnio na trasę po Wiśle namawiał trener syna i córy.

Reniu!
To był mój pierwszy raz Było trochę ekstremalnie: wysoki poziom wody i ciemno- żółto-błotny kolor, ale pogoda dopisała (o dziwo!) i było bardzo przyjemnie. Udało się nie zaliczyć wywrotki
Spływ trwał 4 godziny. Super!
Maria667 09:35, 05 cze 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Alez cudny bukiet kalinowy Ile ma lat?

Danusiu!
Kalina ma ok. 12-15 lat.
Pozdrawiam.
Maria667 09:40, 05 cze 2013

brysia napisał(a)

Witam.
Masz cudowny ogród, spaceruję i nie mogę się napatrzeć.
Mam pytanie czy ten bocian siedzi na modrzewiu? Jak go przycinałaś? Ścięłaś górę, a boczne gałęzie ? Też mam ogromne modrzewie, powiedz jak osiągnąć taki fajny efekt parasola?

Tak, to modrzew zamieniony w palmę
Ścięliśmy wszystkie boczne gałęzie, ucięliśmy czubek i zostawiliśmy tylko to, co widać.
Wygląda ciekawie i nie śmieci tak strasznie .
Ale uwaga: 2 modrzewie nie przeżyły tego zabiegu
Pozdrawiam.

eliza3 12:31, 05 cze 2013

Marysiu masz piękną kalinę. W tym tygodniu, patrzyłam na kalinę i myślałam kupić, nie kupić... Nie zdecydowałam się właśnie na wysokość tego pięknego krzewu.
Jest piękna... masz zdjęcie z bliska?
Gabrysia_ 12:37, 05 cze 2013

Kalina jest piękna,tyle pomponików
Palma modrzewiowa też fajna,ale mieszkaniec palmy...bardzo dostojny gość!
Wszystko takie zielone i kwitnące...super!
brysia 13:52, 05 cze 2013

Maria667 napisał(a)

Tak, to modrzew zamieniony w palmę
Ścięliśmy wszystkie boczne gałęzie, ucięliśmy czubek i zostawiliśmy tylko to, co widać.
Wygląda ciekawie i nie śmieci tak strasznie .
Ale uwaga: 2 modrzewie nie przeżyły tego zabiegu
Pozdrawiam.

Prawdopodobnie to od ciebie odgapię.
Czyli te gałęzie które widać nie były cięte? wycięliście tylko czubek i te z dołu?
Przed blokiem u mojej siostry przycięli modrzewia ekstremalnie, ucięli mu czubek i wszystkie gałęzie, zostawili mu tylko takie "kikuty" ok. 50cm, wyglądał strasznie, ale po roku zaczął odbijać i ma teraz dużo młodych przyrostów. Mnie jednak podoba się taki parasol jak u Ciebie.
Maria667 14:02, 05 cze 2013

brysia napisał(a)

Prawdopodobnie to od ciebie odgapię.
Czyli te gałęzie które widać nie były cięte? wycięliście tylko czubek i te z dołu?
Przed blokiem u mojej siostry przycięli modrzewia ekstremalnie, ucięli mu czubek i wszystkie gałęzie, zostawili mu tylko takie "kikuty" ok. 50cm, wyglądał strasznie, ale po roku zaczął odbijać i ma teraz dużo młodych przyrostów. Mnie jednak podoba się taki parasol jak u Ciebie.

Brysiu!
Musisz poeksperymentować. Mnie modrzewie bardzo się podobają, a ich zapach na wiosnę nie da się z niczym porównać. Mają jednak drugą stronę: niesamowicie śmiecą igłami. Gdyby je jeszcze gubiły w jakimś określonym czasie, ale one potrafią je gubić niemal na okrągło, dopóki nowe nie urosną.
Te boczne gałęzie też były trochę przycięte (na zdjęciu nieco odrośnięte), tak mniej więcej do połowy długości.
Powodzenia i nie przesadź (jak ja)