Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

brysia 14:28, 05 cze 2013

Maria667 napisał(a)

Brysiu!
Musisz poeksperymentować. Mnie modrzewie bardzo się podobają, a ich zapach na wiosnę nie da się z niczym porównać. Mają jednak drugą stronę: niesamowicie śmiecą igłami. Gdyby je jeszcze gubiły w jakimś określonym czasie, ale one potrafią je gubić niemal na okrągło, dopóki nowe nie urosną.
Te boczne gałęzie też były trochę przycięte (na zdjęciu nieco odrośnięte), tak mniej więcej do połowy długości.
Powodzenia i nie przesadź (jak ja)

Ok. Dzięki za rady. A kiedy to najlepiej zrobić? Wczesną wiosną, czy można jeszcze w tym roku?
Kindzia 20:00, 05 cze 2013

Maria667 napisał(a)

Kindziu!
Kalina jest u mnie bardzo długo, ok. 13-15 lat. Sądzę, że można ją przycinać. Tej nie tnę. Rośnie między świerkami przy ogrodzeniu, jest ogromna. Mimo, że wciśnięta pomiędzy duże drzewa dobrze daje sobie radę. Nie ma suchych gałęzi, wszystko zielone i kwitnie bez umiaru. Mam do niej duży sentyment. Dostałam ją od mamy, której już nie ma z nami od kilku lat...

Nie dość, że piękna, to jeszcze od Mamy...mojej też nie ma...

Muszę ja mieć
malwes 21:43, 05 cze 2013

Marysiu,
Cieszę się, że kajakowanie się udało i że pogoda nie dokuczyła ani na wypadzie ani w ogrodzie. Kalina przepiękna - ja się cały czas waham czy nie posadzić u siebie ale trochę odstraszają mnie mszyce. Chociaż powód bez sensu bo na jaśminowcach, która posadziłam, oczywiście też są mszyce
W kalinie jest coś takiego...zarazem "swojskiego" jak i bardzo "dostojnego". Nie umiem wytłumaczyć...
Maria667 10:09, 06 cze 2013

brysia napisał(a)

Ok. Dzięki za rady. A kiedy to najlepiej zrobić? Wczesną wiosną, czy można jeszcze w tym roku?

Nie pamiętam, kiedy je cieliśmy. Wydaje mi się, że teraz można ciąć, ale tnij raczej na raty tzn jak wytniesz boczne gałęzie to przycinanie zostaw na przyszły rok. U nas dwa nie przezyły i chyba właśnie z tego powodu, że cięcie było zbyt radykalne.
Po cięciu nie musisz niczym smarować tych miejsc. Modrzew jest drzewem żywicznym, samo się zabezpieczy przed grzybami.
EPODLAS 11:14, 06 cze 2013

Wpadłam z rewizytą do Ogrodowego zacisza. Kalina prześliczna, moja o wiele mniejsza. Marysiu, pierwszy raz w tym roku nie zaatakowała ją mszyca. Byłam bardzo zdziwiona, bo ją kochają mszyce. Napisz jak u ciebie, była mszyca na kalinie?
Maria667 15:09, 06 cze 2013

EPODLAS napisał(a)
Wpadłam z rewizytą do Ogrodowego zacisza. Kalina prześliczna, moja o wiele mniejsza. Marysiu, pierwszy raz w tym roku nie zaatakowała ją mszyca. Byłam bardzo zdziwiona, bo ją kochają mszyce. Napisz jak u ciebie, była mszyca na kalinie?

Faktycznie, Bożenko, u mnie też nie ma mszycy, ale to chyba dlatego, że cały czas leje. Widocznie nawet mszyce deszczu nie lubią
boguslawa_ma... 15:28, 06 cze 2013

Zagladam i pozdrawiam
GorAna 16:52, 06 cze 2013

Przybiegam i o pogodę pytam czy ten wstrętny deszcz luż Was nie trapi?
Maria667 21:20, 06 cze 2013

GorAna napisał(a)
Przybiegam i o pogodę pytam czy ten wstrętny deszcz luż Was nie trapi?

Aniu!
Pada i pada. Zwłaszcza w nocy. Cały czas mam nadzieję na poprawę pogody na weekend, chociaż prognozy nie są optymistyczne
Loosiuu 22:46, 06 cze 2013

Dzięki za platana, jest piękny!