Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 08:28, 07 cze 2023

Makao napisał(a)

Niestety nie ma teraz na allegro tego sklepu. Muszę poczekać albo ojca swojego poprosić o uspawanie mi kolejnego obeliska. Nie chciałam go już męczyć ale zapytam.

Jest Aniu bo sprawdzałam
Kasya 08:41, 07 cze 2023

A to sroki szkodniki….

Tez chce namiar na obelisk

Wydawało mi się zawsze ze zawilce jak bodziszki do cienia
Pewnie dlatego tak mi słabo rosną

JoannA napisał(a)
Aprilku te zawilce szybko się rozrastają, a wręcz są mocno ekspansywne i trzeba je ograniczać z czasem. U mnie rosną 3 rok, a posadziłam pięć maleńkich sadzonek od sąsiada. Wodę lubi i jak susza to trzeba podlać czasami.
Namiar na podpory już poszedł
Zastanawiam się czy Twój bodziszek nie ma za dużo cienia i dlatego słabiej kwitnie.
Ten na zdjęciu to bodziszek wspaniały Rosamoor sadzony jesienią więc tak naprawdę świeżak w ogrodzie, ale kwitnie bardzo obficie. U mnie rosną w pełnym słońcu i świetnie sobie radza.
Bodziszka wspaniałego dokupiłem wiosną i gdyby sroki nie obskubywaly (ucinaly) pąków kwiatowych to byłaby burza kwiatów.

April 10:26, 07 cze 2023

JoannA napisał(a)
Aprilku te zawilce szybko się rozrastają, a wręcz są mocno ekspansywne i trzeba je ograniczać z czasem. U mnie rosną 3 rok, a posadziłam pięć maleńkich sadzonek od sąsiada. Wodę lubi i jak susza to trzeba podlać czasami.
Namiar na podpory już poszedł
Zastanawiam się czy Twój bodziszek nie ma za dużo cienia i dlatego słabiej kwitnie.
Ten na zdjęciu to bodziszek wspaniały Rosamoor sadzony jesienią więc tak naprawdę świeżak w ogrodzie, ale kwitnie bardzo obficie. U mnie rosną w pełnym słońcu i świetnie sobie radza.
Bodziszka wspaniałego dokupiłem wiosną i gdyby sroki nie obskubywaly (ucinaly) pąków kwiatowych to byłaby burza kwiatów.

Nie zauważyłam żeby u mnie sroki pastwiły się nad bodziszkiem
U mnie ten bodziszek rośnie na słońcu. Został wyróżniony, tak ograniczonym u mnie słonecznym miejscem, bo go uwielbiam. Rośnie tam chyba już czwarty sezon. Do tej pory była burza kwiatów, ten rok tylko taki dziwny.
Choć właśnie czytałam u Margerytki że u niej w tym roku też mniej kwiatów. Może co jakiś czas tak mu się dzieje? A może wymaga odmładzania?
Dzięki za namiary
JoannA 11:13, 07 cze 2023

April napisał(a)

Nie zauważyłam żeby u mnie sroki pastwiły się nad bodziszkiem
U mnie ten bodziszek rośnie na słońcu. Został wyróżniony, tak ograniczonym u mnie słonecznym miejscem, bo go uwielbiam. Rośnie tam chyba już czwarty sezon. Do tej pory była burza kwiatów, ten rok tylko taki dziwny.
Choć właśnie czytałam u Margerytki że u niej w tym roku też mniej kwiatów. Może co jakiś czas tak mu się dzieje? A może wymaga odmładzania?
Dzięki za namiary

Jak nie sroki to jakiś robal paskudnik część pąków znuszczył.
Za małe mam doświadczenie z bodziszkiem wspaniałym bo pierwszy rok u mnie kwitną. Będę uważnie obserwować w kolejnych latach jak to jest z tym kwitnieniem.
Dzisiaj żar się leje z nieba, nie da się nic w ogrodzie porobić, chyba że w cieniu, a tego u mnie bardzo brakuje. Zamówiłam zbiornik na deszczówkę, a tu jak na złość deszcz się oddala z każdym dniem.
Pozdrawiam
daredevil 12:00, 07 cze 2023

Ło jakie ogórki! Super Pozdrawiam!
Agatorek 12:28, 07 cze 2023

JoannA napisał(a)

Ależ ma głęboki kolor ta szałwia , piękny

Obelisk bardzo ładny, wygląda na solidny!

Chciałam też zapytać o ogórki, ale już doczytałam
Agatorek 12:30, 07 cze 2023

JoannA napisał(a)

Dzisiaj żar się leje z nieba, nie da się nic w ogrodzie porobić, chyba że w cieniu, a tego u mnie bardzo brakuje.

Skąd ja to znam ? Też dziś odpuściłam ogród. Tylko donice podlałam na tarasie.
JoannA 12:40, 07 cze 2023

Agatorek napisał(a)

Ależ ma głęboki kolor ta szałwia , piękny

Obelisk bardzo ładny, wygląda na solidny!

Chciałam też zapytać o ogórki, ale już doczytałam

Szałwia Caradonna.
A z obelisków jestem bardzo zadowolona.
JoannA 12:42, 07 cze 2023

Agatorek napisał(a)

Skąd ja to znam ? Też dziś odpuściłam ogród. Tylko donice podlałam na tarasie.

Dzisiaj to bym się chętnie z Rosi zamieniła)

April 13:20, 07 cze 2023

JoannA napisał(a)

Jest Aniu bo sprawdzałam

Jest, ja też sprawdzałam