Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Madzenka 21:17, 03 sie 2014

JoannA napisał(a)

Kasiu,
to najzwyklejsze samosiejki z lasu.
Systematyczne wyłamywanie świeczek spowodowało, że sa takie gęste. Tę na ostatnim zdjęciu prowadzę w formie stożka i dodatkowo wycinam jej parę gałązek górą.
Wyglądają naprawdę fajnie i sporo osób już mnie pytało czy to jakaś specjalna odmiana.

To najlepszy sposób na zagęszczanie sosen. Chudego drapaka w ogrodzie teściowej po kilku latach udało mi się całkiem ładnie zagęścić.
A z himalajskiej u mnie probuje zrobić miniaturową... Bo zapomniałam , że wielka rośnie...

Jeżówki w stipach to dla mnie okrycie sezonu!
Viola 22:19, 03 sie 2014

Pięknie Asiu u Was !
wiunia 20:45, 04 sie 2014

Joasiu napisz mi proszę czy Twój ambrowiec ma nadal kijek stabilizujący? Na zdjęciu nie moge dojrzeć pytam, ponieważ mój jest jeszcze co prawda mały i ma wiotki pień ale już troche wyrasta poza kijek i nie wiem czy szukać dużego badyla czy może sobie tak rosnąć i "zmężnieje " bez długiej podpory, wszak to odmiana kolumnowa i nie wiem czy musi mieć cały czas jakąś podporę czy powinien dawać radę bez? Pozdrawiam!
JoannA 21:06, 04 sie 2014

Loosiuu napisał(a)
U jolki na pewno Platan
Hmm... muszę poczytać o tych ambrowcach, więcej bo chodzi mi po głowie ostatnio taki ładny okaz z centrum... Jak Twój się sprawdzał do tej pory?
Szkoda tylko, że u mnie strasznie sucho...

Sosny wyglądają puszyście jak takie miśki pluszowe Szkoda, że z przytulaniem gorzej

Tak myślałam że platan
Sosny misiaczki niestety nie do przytulania.
Odnosnie ambrowca trudno mi się narazie wypowiadać bo sadzony w tym roku wiosną. Jak narazie rośnie dobrze, po zimie zdam relacje. Mam zamiar go okrywać w pierwszych latach. Podobno szczególnie trzeba zadbać żeby nie przemarzła góra.
U nas też bardzo sucho, nie pada od 2 tygodni, a żar niemożliwy z nieba się leje.
pozdrawiam
JoannA 21:08, 04 sie 2014

Donia72 napisał(a)
Joasiu, dzis u nas popadalo i to dosyc mocno. Nawet grad padal

Doniu, u nas od dwóch tygodni bez deszczu. Dzisiaj nadciągnęła burza ale na pomrukach się skończyło. Ogród musiałam podlać.
pozdrawiam
JoannA 21:09, 04 sie 2014

polinka napisał(a)
Joanko zaciekawiłaś mnie tą sosną. Ciekawie i niespotykanie wygląda a taki prosty sposób na nią

Polinko,
sosny uszczykuję żeby zagęściś i ograniczyć wielkość. W sumie nieżle wyglądają i narazie niech sobie rosną w ogrodzie.
pozdrówka
Donia72 21:10, 04 sie 2014

Joasiu, macham wieczorowa pora Ach, odliczam dni, jeszcze 6
JoannA 21:12, 04 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

To najlepszy sposób na zagęszczanie sosen. Chudego drapaka w ogrodzie teściowej po kilku latach udało mi się całkiem ładnie zagęścić.
A z himalajskiej u mnie probuje zrobić miniaturową... Bo zapomniałam , że wielka rośnie...

Jeżówki w stipach to dla mnie okrycie sezonu!

Himalajską też uszczykuję ale miniaturowej z nien raczej nie zrobię
Jeżówki w stipach to moja ulubiona rabata. Pomysł takiego połączenia wpadł mi do głowy w ubiegłym roku. Nie sądziłam, że w tym roku to będzie hit
pozdrawiam
JoannA 21:13, 04 sie 2014

Viola napisał(a)
Pięknie Asiu u Was !

Wiolu,
witam w naszym ogrodzie. Miło że coś Cię w nim zachwyciło.
JoannA 21:18, 04 sie 2014

wiunia napisał(a)
Joasiu napisz mi proszę czy Twój ambrowiec ma nadal kijek stabilizujący? Na zdjęciu nie moge dojrzeć pytam, ponieważ mój jest jeszcze co prawda mały i ma wiotki pień ale już troche wyrasta poza kijek i nie wiem czy szukać dużego badyla czy może sobie tak rosnąć i "zmężnieje " bez długiej podpory, wszak to odmiana kolumnowa i nie wiem czy musi mieć cały czas jakąś podporę czy powinien dawać radę bez? Pozdrawiam!

Wiuniu,
ambrowiec nie ma kijka stabilizującego bo go wyrzuciłam przy sadzeniu. Był taki mały i cienki że raczej nie zdał by egzaminu. Miałam kupić mocniejszy ale jak widzę że ambrowiec sobie radzi z silnymi wiatrami to zrezygnowałam.
Silna z niego bestia, nieraz widzę jak wiatry go mocno naginają i nic się nie stało.
pozdrawiam