Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 17:20, 28 paź 2014

Agania napisał(a)
Josasiu oglądam twoją jesień w ogrodzie, jest ,ładnie i kolorowo, ambrowiec mi się coraz bardziej podoba, wiele zyskał kącik w jego otoczeniu, jodła ma piękne szyszki u Ciebie, moja w tym roku nie miała szyszek, spróbuję ją przyciąć wczesną wiosną, szmaragdy są piękne i duże, nie wiedziałam, że wcześniejsze bukszpany ci padły, teraz wyglądają zdrowo

Kącik z ławeczką...zaprasza

Aganiu,
moje bukszpany wymieniłam wiosną bo grzyb je dopadł i całkowicie zmarniały. Te sadzone wiosną też zaczęły chorować ale po oprysku udało sie je uratować. Nie mam szczęścia do bukszpanów i z tgo powodu nie będę ich więcej sadzić. Parę pseudo kuleczek mam wsadzone i tyle wystarczy
Ambrowca polecam Tak pięknie się wybarwił, ale fotki nie mam kiedy zrobić bo dzień za krótki. Muszę go okryć na zimę bo żal byłoby go stracić, to świeżynka w moim ogrodzie.
A na ławeczkę zapraszam Aganiu
buziaki
JoannA 17:25, 28 paź 2014

Kasya napisał(a)
Joasiu, mam taka biała agro, zakładam ja na niektóre rh i niewielkie krzaczki
Ale to chyba slaba ochrona bo to bardzo cienkie

Kasiu,
agro zimowe nie jest cienkie
A może kup maty słomiane, widziałam takie kiedyś w Casto, ale ceny nie pamiętam.
Myślę czy jej nie kupić do okrycia ambrowca. Ze słomą u nas kłopot bo rolnicy u mnie ziemię przestali obsiewać, a jeśli już to koszą kombajnem, a taka słoma się nie nadaje bo zmielona.
pozdrawiam
Viola 20:51, 28 paź 2014

Ja okryłam zwykłą cienką agrowłókniną w zeszłym roku - wystarczyło. Mi się wydaje się, że taka "czapa" chroni przede wszystkim przed wiatrem, a nie mrozem. Za to majowe przymrozki zrobiły moim roślinkom więcej szkody.
JoannA 20:58, 28 paź 2014

Viola napisał(a)
Ja okryłam zwykłą cienką agrowłókniną w zeszłym roku - wystarczyło. Mi się wydaje się, że taka "czapa" chroni przede wszystkim przed wiatrem, a nie mrozem. Za to majowe przymrozki zrobiły moim roślinkom więcej szkody.

Okrywałaś ambrowce? Zimowały już u Ciebie Wiolu? Boję się że młody to przemarznie.
Innych roślin nie okrywam, muszą sobie radzić
U mnie też wiosenne przymrozki uszkodziły sporo roślin, ale wszystkie bez problemu odbiły.
Pozdrawiam Wiolu
BusyBee 20:59, 28 paź 2014

JoannA napisał(a)

Kasiu,
agro zimowe nie jest cienkie
A może kup maty słomiane, widziałam takie kiedyś w Casto, ale ceny nie pamiętam.
Myślę czy jej nie kupić do okrycia ambrowca. Ze słomą u nas kłopot bo rolnicy u mnie ziemię przestali obsiewać, a jeśli już to koszą kombajnem, a taka słoma się nie nadaje bo zmielona.
pozdrawiam

Asiu poczytałam u Ciebie, bo ciekawa byłam co słychać.'...mało czasu mam ostatnio...ciągle na coś mi brakuje...

Piszesz o matach- ciekawa jestem tych cen- bo zawsze okrywałam agro....maty pewnie lepsze, ale tak jak piszesz- słomy u rolników nie uświadczysz- zresztą- po całym podwórku bym ją ganiała...
....też o ambrowcu myślę..i jeszcze o marikenie....
Buziaki
JoannA 21:06, 28 paź 2014

BusyBee napisał(a)

Asiu poczytałam u Ciebie, bo ciekawa byłam co słychać.'...mało czasu mam ostatnio...ciągle na coś mi brakuje...

Piszesz o matach- ciekawa jestem tych cen- bo zawsze okrywałam agro....maty pewnie lepsze, ale tak jak piszesz- słomy u rolników nie uświadczysz- zresztą- po całym podwórku bym ją ganiała...
....też o ambrowcu myślę..i jeszcze o marikenie....
Buziaki

Ceny sprawdzę i zamelduję co i jak
Zaglądam do Ciebie ale nie zawsze cos napiszę. Jesień działa na mnie przygnębiająco Kasiu.
buziole
BusyBee 21:14, 28 paź 2014

JoannA napisał(a)

Ceny sprawdzę i zamelduję co i jak
Zaglądam do Ciebie ale nie zawsze cos napiszę. Jesień działa na mnie przygnębiająco Kasiu.
buziole

Jak pewnie na wszystkich... trzymajmy się jakoś Asiu to nie pierwsza i nie ostatnia zima

W Poznaniu będę za tydzień to looknę za tymi matami...jak czas będzie wiesz jak to u mnie
JoannA 21:42, 28 paź 2014

BusyBee napisał(a)

Jak pewnie na wszystkich... trzymajmy się jakoś Asiu to nie pierwsza i nie ostatnia zima

W Poznaniu będę za tydzień to looknę za tymi matami...jak czas będzie wiesz jak to u mnie

Zimę to ja nawet lubie Kasiu, to jesienne dni tak na mnie działają. Ale dam radę, jeszcze tylko listopad i już będzie lepiej.
Viola 21:15, 29 paź 2014

JoannA napisał(a)

Okrywałaś ambrowce? Zimowały już u Ciebie Wiolu? Boję się że młody to przemarznie.
Innych roślin nie okrywam, muszą sobie radzić
U mnie też wiosenne przymrozki uszkodziły sporo roślin, ale wszystkie bez problemu odbiły.
Pozdrawiam Wiolu

Asiu, ambrowce dopiero sadziłam w tym roku więc to ich pierwsza zima u mnie. W sklepie ogrodniczym na pewno nie były okrywane i na pewno stały tam już od poprzedniej jesieni, bo widzę, że poprzemarzane były. Myślę, że okryję chociaż nie wiem jak bo to spore drzewka (1,3 m). Okrywałam grujecznik (przemarzł w maju), klonik ściętolistny (malutki był)i 3 tuje wschodnie aurea nana. W tym roku chyba też poprzykrywam te roślinki, aha i mam jeszcze 4 małe juki więc tez okryję. Pozdrawiam
bogumila 22:31, 29 paź 2014

Może spróbuj samodzielnie zadbać o sadzonki bukszpanu,moje nie chorują.Ukorzeniałam od "30-letniej matki",wszystkie trzymają się zdrowo.