Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

szemusia 13:25, 01 maj 2016

JoannA napisał(a)
Stipa

dmuszek jajowaty

Stipa wzorcowa Chyba niedługo na rabatki posadzisz? Moja to takie mikra, chyba za mało słońca mają. Ale zaczęłam już ją hartować i mam nadzieję, że po posadzeniu się wzmocni

Joasiu, jak Ty to robisz, że każdy zakątek masz tak dopieszczony???
Tulipki zachwycają kolorami Czy sadzisz co roku nowe, czy też kwitną U ciebie powtórnie? Z różnymi opiniami się spotykam...

Pozdrawiam majowo
uziemiona 08:26, 08 maj 2016

Witajcie! Trafiłam do tego wątku, a tu taka stipa śliczniutka. Moje w ogrodzie wyglądają na martwe, jeśli tak to będę wymieniać. Zebrałam nasiona jesienią, ale nie wysiałam. Do siewu to jakoś nie mam zapału, ale dla łanów stipy znajdę go. Poproszę tylko o instrukcję, bo Wasze roślinki są motywujące. Przyglądnę się ogrodowi. Pozdrawiam.
Makao_J 14:23, 08 maj 2016

Asia mocno uszczykujesz świeczki sosen?

Stipę kiedy wsadzasz do gruntu?
BKosimkArt 21:57, 09 maj 2016

Mój dmuszek chyba jutro pójdzie do gruntu, mam wolne więc muszę to wykorzystać Stipy Ci zazdroszczę, ja posadziłam sadzonki kupione ale jakieś duże są, podpędzone... zobaczymy co z tego będzie...
Margarete 23:44, 09 maj 2016

JoannA napisał(a)

Te ciemne tulipany to Elegant Lady ? A te fioletowe na pierwszym zdjęciu to jakie ?
Piękna twoja wiosna Joanno
Stipa idzie na rekord ogrodowiskowy....?
Donia72 13:00, 10 maj 2016

Joasiu, już jestem
ag_zie 13:40, 10 maj 2016

Ale stipa ładna - moja taka pokładająca jest a kiedy do gruntu sadzisz? Swoją już na zewnątrz przeniosłam
JoannA 15:14, 10 maj 2016

szemusia napisał(a)

Stipa wzorcowa Chyba niedługo na rabatki posadzisz? Moja to takie mikra, chyba za mało słońca mają. Ale zaczęłam już ją hartować i mam nadzieję, że po posadzeniu się wzmocni

Joasiu, jak Ty to robisz, że każdy zakątek masz tak dopieszczony???
Tulipki zachwycają kolorami Czy sadzisz co roku nowe, czy też kwitną U ciebie powtórnie? Z różnymi opiniami się spotykam...

Pozdrawiam majowo

Beatko
Stipę zawsze pikuje do doniczek żeby miały dużo miejsca na korzenie bo ona przecież w tych doniczkach rośnie 3 miesiące. Ustawiamie na słonecznym miejscu, podlewam umiarkowanie i to cały sukces w jej uprawie.
Tulipany już przekwitają powoli, nie wykopuję cebul i co roku wsadzam nowe. Te z poprzednich lat też kwitną ale trochę słabiej.
Ogródek aż tak bardzo dopieszczony nie jest, na fotkach nie pokazuję tych zaniedbanych miejsc
pozdrawiam
JoannA 15:21, 10 maj 2016

uziemiona napisał(a)
Witajcie! Trafiłam do tego wątku, a tu taka stipa śliczniutka. Moje w ogrodzie wyglądają na martwe, jeśli tak to będę wymieniać. Zebrałam nasiona jesienią, ale nie wysiałam. Do siewu to jakoś nie mam zapału, ale dla łanów stipy znajdę go. Poproszę tylko o instrukcję, bo Wasze roślinki są motywujące. Przyglądnę się ogrodowi. Pozdrawiam.

Witam imienniczkę
Moja stipa w ogrodzie przeżyła częściowo, ale ja wolę sadzić co roku młode sadzonki więc nie żałuję tej co wypadła.
Stipę wysiewam zawsze ok. 10 lutego. Pikuję do doniczek pojedyńcze roślinki jak mają 2-3 źdżbła. Słoneczne stanowisko i umiarkowane podlewanie to cały sukces uprawy.
Nie pikuj do wielodoniczek bo stipa ma potem za mało miejsca na korzonki.
A nasionka które zebrałaś jesienią wysiej teraz na rabaty, będziesz miała siewki stipek na przyszły rok.
pozdrawiam
JoannA 15:22, 10 maj 2016

Makao_J napisał(a)
Asia mocno uszczykujesz świeczki sosen?

Stipę kiedy wsadzasz do gruntu?

Stipę wysadzam zawsze po zimnej Zośce. Wcześniej ją parę dni hartuję.