No to teraz Danusiu zrobiło mi się bardzo, bardzo miło I przyznaję się oficjalnie, że cichaczem spaceruję w Twoim ogrodzie i jestem pod wielkim wrażeniem zmian jakie w nim zachodzą.
Czytałam Twój wpis u Basi Nad jeziorem Łąkie nie byłam z braku czasu już dość dawno i zapewne dużo się tam teraz zmieniło. My jeździlismy do miejscowości Skępe. Ale za to w Sierpcu bywamy czasami w Muzeum Wsi Mazowieckiej, nawet w tym roku tam wpadliśmy w pewną sierpniową niedzielę.
W mojej miasteczku też mamy nielada atrakcje z motorowodniakami. Cały sezon szaleją na swoich super ścigaczach i czasami z przerażeniem patrzę kiedy wydarzy się jakaś tragedia. Ale takie czasy Danusiu, ciężko teraz o miejsca gdzie cisza, spokój i mało ludzi.
Dla Ciebie parę fotek z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
Widzę pięknie kwitnące głogi w moim okolicach i jak narazie nie widze żeby jakoś specjalnie chorowały. Ale to dość niedawno sadzone drzewa i nie wiem jak za parę lat się sprawdzą.
Ale piękne są jak zakwitną. To trzeba przyznać.
Za głogi trzymam kciuki Iwonko
Ogród przygotowany do zimy. Trawy powiązane, róże okopczykowane, a teraz czekam na śnieg bo śniegowa pierzynka to najlepsza ochrona dla roślin.
U mnie już mrozek. Dzisiaj rano było -5.
Może moje zdjęcia zachęcą Cię do odwiedzenia tego pięknego miejsca Łucjo. Szczególnie że bywasz w tamtych okolicach.
Mnie szczególnie przypadł do gustu zespół dworski wraz z parkiem krajobrazowym oraz zrekonstruowanym budynkiem dworu, z pięknymi wnętrzami, przygotowanymi z ogromną dbałością o szczegóły i zgodność historyczną, osiemnastowieczny kościół wraz z dzwonnicą, zagrody włościańskie oraz piękna powozownia i kolekcja rzeźby ludowej. Bardzo podobały mi się elementy małej architektury takie jak kapliczki czy przydrożne krzyże.
Otoczone warzywnymi i kwiatowymi ogródkami czy pasiekami chałupy oraz żyjące tu zwierzęta sprawiają wrażenie wsi wciąż tętniącej życiem. Wnętrza budynków przystosowane są do pełnionych przez nie funkcji i zmieniają się wraz ze zrywanymi kartkami kalendarza. Wyposażenie chałup wiejskich oraz wygląd samych zagród wskazuje na zróżnicowanie majątkowe ich właścicieli. Obok mieszkań zamożnych znajdują się chałupy ubogie, wyposażone tylko w najbardziej niezbędne sprzęty.