Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

anka_ 21:22, 11 lis 2017

Joanno mi też się nie otwiera zdjęcie (choć wiem, że wstawione)
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
inka74 23:50, 11 lis 2017

JoannA napisał(a)

Jak pryskałaś po zauważeniu objawów chorobowych to może jeszcze coś z nich będzie. Przyszły rok pokaże czy sobie poradzą.
Generalnie głogi to drzewa podatne na porażenie chorobami lub na ataki szkodników, aczkolwiek piękne i szkoda byłoby wyrzucić.
A co ewentualnie chciałabyś posadzić w ich miejsce Iwonko?
Głogi u mnie zaatakował taki mały czarny robaczek. Nie wiem co to do końca było. Zrzuciły liście już w sierpniu. Poprzednio tak mi się śliwa Nigra zachowała - przedwcześnie zrzuciła liście i po zimie już nie odbiła. Zobaczymy co z głogami będzie. Bardzo je lubię jak kwitną i nie mam pomysłu na co je ew. Zamienić. Klony mi się podobają. Platany też choć wolałabym jakieś drzewo kwitnące.
JoannA 18:38, 12 lis 2017

To koniecznie musi być coś kwitnącego?
Może wiśnia ozdobna, jabłonka lub jarząb.
Ale ja już bym się bała kwitnących sadzić. Padła w tym miejscu Nigra, głogi chorują to może jednak klony, buki, graby lub platan. Nie wiem jak dużo masz tam miejsca i trudno tak doradzić.
anka_ 20:50, 12 lis 2017

Joanno Herman Mussel super, zwłaszcza na tej fotce co wstawiłaś u mnie. Można się zakochać. BArdzo bym prosiła o zdjęcie twojej Grazielli i żółtej rozplenicy (a zebrałabyś mi z niej nasionka jak można). I z Moudry... proszę.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
JoannA 20:58, 12 lis 2017

anka_ napisał(a)
Joanno Herman Mussel super, zwłaszcza na tej fotce co wstawiłaś u mnie. Można się zakochać. BArdzo bym prosiła o zdjęcie twojej Grazielli i żółtej rozplenicy (a zebrałabyś mi z niej nasionka jak można). I z Moudry... proszę.

Mam sadzonki Moudry to dostaniesz już gotowe. Nawet kłosy już w tym roku miały.
Z żółtej rozplenicy zbiorę nasionka (dobrze że przypomniałaś).
Podzielę wiosną Herman Mussel to sadzonkę dostaniesz
anka_ 21:23, 12 lis 2017

Kochana nawet nie będę ukrywać jak mnie taka propozycja cieszy. Mam nadzieję, że trawy wszelkiej maści sadzone w tym roku przeżyją.
Kasya 10:11, 13 lis 2017

JoannA napisał(a)

Mam sadzonki Moudry to dostaniesz już gotowe. Nawet kłosy już w tym roku miały.
Z żółtej rozplenicy zbiorę nasionka (dobrze że przypomniałaś).
Podzielę wiosną Herman Mussel to sadzonkę dostaniesz

buu..a moje 2 zolte chyba nie zakwitły ...hmm
moze za malo slonca...
Kasya 10:12, 13 lis 2017

JoannA napisał(a)
To koniecznie musi być coś kwitnącego?
Może wiśnia ozdobna, jabłonka lub jarząb.
Ale ja już bym się bała kwitnących sadzić. Padła w tym miejscu Nigra, głogi chorują to może jednak klony, buki, graby lub platan. Nie wiem jak dużo masz tam miejsca i trudno tak doradzić.

a swidosliwy tez wyprowadzaja na 1 pniowe drzewka, a to "żelazna" roslinka
daszum 22:21, 18 lis 2017

Joasia, od dawna podczytuję Twój wątek i na bieżąco śledzę zmiany w ogrodzie. Twój ogród tak mi przypadł do gustu, że jako pierwszy znalazł się w obserwowanych.

Ale dzisiaj chciałam napisać o czymś innym, pisałam już o tym u Basi z ogrodu do rekonstrukcji.
Przeczytałam u Basi, że bywasz czasami nad jeziorem Łąkie. Przez wiele lat(minimum 10) spędzałam tam wszystkie urlopy. Moja kuzynka, która na co dzień mieszka w Sierpcu, ma tam domek letniskowy. Wtedy była tam cisza i spokój i mało ludzi. Z czasem ludzi przybywało, a spokoju bywało.Przestaliśmy tam jeździć gdy po jeziorze zaczęły śmigać łodzie z silnikami.

Świat jest jednak mały.
Margarete 23:18, 23 lis 2017

Blogi cudne są i jak zaczęłam swoją obecność tu na forum to od razu chciałam kupować i sad,ić u siebie przed domem ( to były zawsze ulubione drzewa mojego męża) ale Danusia mnie powstrzymała właśnie przez te choroby tych pięknych drzew.
I nie kupiłam....podobnie miałam z robią różową - też bardzo chciałam i też mi odradzono tu na forum.