a teraz chciałbym się odnieść do głównego postu i stawianych w nim tez
znalazłem to miejsce i po dogłębnym jego przestudiowaniu postanowiłem wejść do Waszej społeczności
ale , bez urazy, panująca tu atmosfera przypomina mi sytuację w zgranej klasie do której dołącza nowy uczeń.
kilka osób z grzeczności go wita , ale reszta tworzy zamkniętą kastę .
nie wiedziałem że obowiązkowe jest tu wzajemne odwiedzanie się i w ten sposób żyje forum - nie wiedziałem też że jednym z ważniejszych elementów - priorytetowym - można rzec , jest licznik oraz świętowanie 100 strony.
już to samo powoduje dziwną pogoń , a same gratulacje zajmują kolejne parę stron wątku
nie jest to wyłącznie moja opinia , bo spotykałem się z nią wielokrotnie na innych forach
i muszę powiedzieć ,że jest ona powodem że nie rozwija się ono tak jakby mogło
proszę sobie spokojnie o tym pomyśleć - może trzeba zmienić jakąś formułę?
ale to tylko moja skromna opinia - i przecież niczego nie potrzeba zmieniać i udoskonalać skoro tylu osobom to odpowiada - prawda?
a że pojawił się ktoś , kto ma inne zdanie - cóż życie i jak Pani napisała , nikt nikogo to siłą nie trzyma.
wchodząc tu - nie tylko ja, ale pewnie i wiele innych osób, liczyliśmy na dialog i porady doświadczonych ogrodników - czy to amatorów czy zawodowców
liczyłem ja, liczą na to także inni - ale jak się nie ma na liczniku kilkuset wpisów i ze 100 stron to raczej liczyć na to nie można - to jest główny problem tego miejsca a nie dobór roślin , ich gatunków i obowiązkowego zestawu

daleki jestem do obrażania kogokolwiek, czy nawet komentowania upodobań
chciałem jedynie w tym miejscu odnaleźć ludzi, z którymi będzie można konstruktywnie porozmawiać w temacie... a odbiłem się od zamkniętych drzwi i spotkałem się z kręgiem odwróconych pleców
odnosząc się do Pani słów dotyczących włożonej przez Pani pracy w tworzenie tego miejsca:
to jestem pod wrażeniem pasji , którą Pani realizuje
tego jak właśnie pasja pozwala Pani angażować siły i energię , by obok zawodowych prac, to miejsce jeszcze prowadzić
podziwiam i gratuluję