Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Drimeth 12:00, 16 mar 2016

Mira, Duże to u Toszki i Skuli.
U mnie nadal maluchy. Mój ogród pod koniec kwietnia będzie miał jeden sezon. A jeszcze nie obsadzone wszystko to co w projekcie
Mira104 12:07, 16 mar 2016

To tak jak u mnie, część już posadziłam, ale jeszcze sporo brakuje i co tu dużo mówić po ostatnim lecie sporo roślin do odkupienia. Nawet trawnik będę 2 raz zakładać grrrrr
Drimeth 13:18, 16 mar 2016

Ojej, dlaczego?
Czyżby susza?
Skula 13:42, 16 mar 2016

Toszka napisał(a)

to jest właśnie częsty problem z koreankami, że im czubki zamierają. Moja obecnie jest też dwuczubna. Potem ten czubek się pionizuje.
ja swojej poskracałam zbyt długie (wg. mnie) boczne gałązki i wycięłam dolne piętro dzięki czemu ma teraz przewiew.

zrobię zdjęcie i pokarzę jak to u mnie wygląda
Skula 13:43, 16 mar 2016

JoannaDe napisał(a)
Witaj Skula, zaznaczyłam watek do obserwowanych ale chyba się nie przywitałam.Wiec nadrabiam.

Twoja wędzarnia jest dla mnie inspiracja. Jak już ogarnę swój bałagan to będę się na Twojej wzorować.

Pozdrawiam i spokojnych przygotowań do imprezy życzę.

Joanna

witam serdecznie i zapraszam - nie tylko do oglądania i czytania
Skula 13:44, 16 mar 2016

Mira104 napisał(a)
To tak jak u mnie, część już posadziłam, ale jeszcze sporo brakuje i co tu dużo mówić po ostatnim lecie sporo roślin do odkupienia. Nawet trawnik będę 2 raz zakładać grrrrr

co tam złego się zadziało ??
Mira104 15:27, 16 mar 2016

Po wymieszaniu ziemi z piaskiem i obornikiem bydlęcym, przejechaniu glebogryzarką 3 krotnie, wyczyszczeniu terenu z chwastów, kamieni, wyrównaniu poziomicą ( to już mąż) etc.. etc i wysianiu trawy, pojawiła się taka chwastnica- masakra. Na początku próbowałam ręcznie wyrywać, ale to nie miało sensu, chwastnica opanowała cały teren, a po oborniku rosła hohoho Możecie mnie udusić, ale bardzo nisko skosiłam kosiarką i opryskałam randapem, teraz czekam, bo pewnie coś i tak wzejdzie to już ręcznie wyrwę, a i znowu umówiłam się z facetem, na przejechanie terenu glebogryzarką, ale już całego terenu. Pewnie mąż mnie udusi, bo jeszcze raz będzie musiał wyrównać na kolanach teren, no ale cóż chciał żonę to ma

Ja mam plac cały dzień skąpany w słońcu, patelnia Rośliny młode, bo posadzone wiosną nie wytrzymały pomimo podlewania i część uschła.
Kupiłam mieszankę trawy z mikrokoniczyną i zobaczymy co wyjdzie
Kasya 15:33, 16 mar 2016

chwastnica jest jednoroczna jaki sie nie wysiala to nie bedzie
ja wyrywalam cierpliwie i kosilam i w tym roku juz raczej nie mialam
Drimeth 15:40, 16 mar 2016

U nas też było sporo chwastnicy. W zeszłym roku kupiłam fajne urządzenie do wyrywania jej z korzeniami. Minus taki, że robiły się nieduże dołki. Ale pod koniec lata było jej już zdecydowanie mniej.
Moja działka to była łąką. Bardzo dużo gatunków się pojawiło na trawniku
Na mikrokoniczynę mam chrapkę, ale gdzieś doczytałam, że ją się najlepiej sieje jako nowy trawki, do dosiewek nie bardzo się nadaje.
Skula 16:14, 16 mar 2016

ja cóż ...sprawa trawnika pewnie wróci u mnie po imprezie
być może będę go rekultywował, a może reanimował , a jeszcze być może zakładał na nowo