Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Makao_J 21:03, 23 mar 2016

Witam.
Ja przyszłam z zapytaniem bo dostałam cynk że masz czerwoną leszczynę. Czy to prawda? Bo poszukuję informacji.
Skula 21:28, 23 mar 2016

witaj - mam dwie czerwone leszczyny
rosną już z trzeci sezon
Makao_J 21:42, 23 mar 2016

Asia (Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw) mi pisze że one są pokręcone. Tak? Jaki masz odmiany?
Chciałabym wiedzieć czy są problemy z rozłogami korzeniowymi i czy dużo owocują?

Bo opinie są podzielone - jedni piszą że wszystko ok i bez problemów pięknie rosną a inni odradzają bo się rozłażą. I tak pokierowana trafiłam do Ciebie.
Mira104 23:23, 23 mar 2016

Fajne donice mówicie, że w Lidli hmm będę musiała upolować takie
Ja dziś Krzyś piekłam chlebek wg Twojego przepisu, wyszedł smaczny, chłopcy to rzucili się na chleb z masłem i nawet szynki nie chcieli.
Skula 07:46, 24 mar 2016

Makao_J napisał(a)
Asia (Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw) mi pisze że one są pokręcone. Tak? Jaki masz odmiany?
Chciałabym wiedzieć czy są problemy z rozłogami korzeniowymi i czy dużo owocują?

Bo opinie są podzielone - jedni piszą że wszystko ok i bez problemów pięknie rosną a inni odradzają bo się rozłażą. I tak pokierowana trafiłam do Ciebie.

moje drzewka to leszczyna purpurowa - Corylus maxima Purpurea
Liście mają bardzo intensywny purpurowy kolor , który utrzymuje się od wiosny do jesieni.
Kwiaty i owoce mają również czerwone zabarwienie.
Najpiękniejszy i najchętniej sadzony krzew czerwono-listny. Odmiana najbardziej ozdobna spośród wszystkich odmian orzecha laskowego.
Dorasta do wysokości 4 m.
u mnie drzewka mają ze 2 m wysokości i miały dosłownie po kilka owoców
nigdzie się nie rozłażą i rosną w zupełnie kontrolowany sposób
Skula 07:48, 24 mar 2016

Mira104 napisał(a)
Fajne donice mówicie, że w Lidli hmm będę musiała upolować takie
Ja dziś Krzyś piekłam chlebek wg Twojego przepisu, wyszedł smaczny, chłopcy to rzucili się na chleb z masłem i nawet szynki nie chcieli.

donice w Lidlu już w tym roku były - nie wiem czy oni powtarzają ekspozycje
ale co roku je widuję - takie jak mam i owalne

co do chleba - to ja ostatnio dodaję jeszcze uprażoną cebulkę z uprażoną szynką parmeńską - i wtedy nie robię jednego chlebka bo nie zdąży wystygnąć jak zostaje pożarty
Skula 07:51, 24 mar 2016

a dziś wieczorem po powrocie do domku mielę mięcho i nabijam kiełbasy !
w sobotę od rana wędzenie
Drimeth 07:41, 25 mar 2016

Aż obejrzałam sobie w necie Twoją leszczynę. Bardzo ładne drzewko.
U mnie chlebek się właśnie piecze. Co prawda ja z innego przepisu, ale na zakwasie z ziarnami. Po południu będę piekła sernik. Ciekawe czy mi wyjdzie, bo moje ostatnie wypieki (ciasta) to niestety porażka. Do tego stopnia, że w domu zostałam okrzyknięta "mistrzynią zakalca".
Skula 09:38, 25 mar 2016

Drimeth napisał(a)
Aż obejrzałam sobie w necie Twoją leszczynę. Bardzo ładne drzewko.
U mnie chlebek się właśnie piecze. Co prawda ja z innego przepisu, ale na zakwasie z ziarnami. Po południu będę piekła sernik. Ciekawe czy mi wyjdzie, bo moje ostatnie wypieki (ciasta) to niestety porażka. Do tego stopnia, że w domu zostałam okrzyknięta "mistrzynią zakalca".

hahaha ja się do ciast nie dotykam
jakoś to nie moja bajka- po pierwsze ich nie jem , a po drugie zupełnie nie czuję jakoś klimatu tego tajemnego mieszania składników
co prawda trochę to jak chleby ale ...
Drimeth 13:36, 25 mar 2016

Pogodziłam się już z tym, że nie każdy może być mistrzem wszystkiego. Dlatego nie mam parcia na ciasta Wolę za to jakąś zupę upichcić z babcinego przepisu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies