Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 12:27, 28 wrz 2013

po dzisiejszym spacerze - jesienny "gościniec" dla Babci

Mathildis 01:12, 29 wrz 2013

Skula napisał(a)
A kto tu mowi o grabierzy lasu? Doslownie kilka galazek sobie wezme
Myslalem tez o dzialce lesnej

Nie jestem zwolenniczką takiego myślenia. Ty pójdziesz wziąć TYLKO jasnotę, ktoś inny TYLKO jarzębinkę, następny TYLKO kilka samosiejek sosenki (przecież tyle tego tam rośnie) ...... niby nic a jednak gdyby wszyscy tak myśleli, to w lasach zostałyby TYLKO śmieci, które tak chętnie ludzie tam wywożą.

I tak oczywiście po części masz rację, że to tylko jasnota, która bardzo łatwo się odbuduje....... chodzi mi o samo podejście.

I tak oczywiście kupując jasnotę przez internet zapłacisz więcej za przesyłkę niż jasnota warta, ale ....... żeby nie uogólniać to Cię zacytuję
Skula napisał(a)
....
ale myślę że nie powinniśmy uogólniać ,że starsi ludzie są przyzwyczajeni do "kombinowania" - to chyba rola wychowania i pewnych zasad , którymi człowiek się w życiu kieruje .
A swoją drogą to było takie typowe ... z jednej strony oburzenie że w niedzielę a z drugiej .... no właśnie

Muchomorki jeszcze są? bo obiecanych fotek nie widzę

Skula 09:48, 29 wrz 2013

myślę że nazbyt surowy jest ten osąd
nikt tutaj nie wykopuje całych roślin i nie niszczy przy tym istniejącej dzikiej kompozycji
i porównanie do mojego wcześniejszego opisu namawiania do wycinki drzew i ich kradzieży na poczet wystawionego zezwolenia jest raczej mało fortunne
ja wykonuję rozsadę - biorąc kilkunastocentymetrowy kawałek gałązki

a o muchomorach przyznam się szczerze - zapomniałem - postaram się jednak nadrobić tą zaległość
Mathildis 12:12, 29 wrz 2013

Skula napisał(a)
myślę że nazbyt surowy jest ten osąd
nikt tutaj nie wykopuje całych roślin i nie niszczy przy tym istniejącej dzikiej kompozycji
i porównanie do mojego wcześniejszego opisu namawiania do wycinki drzew i ich kradzieży na poczet wystawionego zezwolenia jest raczej mało fortunne
ja wykonuję rozsadę - biorąc kilkunastocentymetrowy kawałek gałązki

a o muchomorach przyznam się szczerze - zapomniałem - postaram się jednak nadrobić tą zaległość

Przecież napisałam, że chodzi mi o samo podejście ..... a może dokładniej o rozpowszechnianie że coś takiego się robi ...... bo o ile zabranie kilku gałązek jasnoty to może nic takiego, to już na przykład zabranie kilku okazów zawilca to już jednak przestępstwo a bez sprawdzenia listy roślin chronionych nie wiadomo co jest pod ochroną a co nie.
na przykład popularne w naszych ogrodach cisy czy parzydło leśne również są pod ochroną i zabranie nawet tylko gałązki jest złamaniem prawa
Jasnoty nie ma na liście roślin chronionych

I żeby nie było..... nie czepiam się Ciebie, chciałam podrążyć temat w celu naświetlenia tematu innym czytającym .... że

Na fotki muchomorków poczekam
Skula 20:28, 29 wrz 2013

ale ja się z Tobą zgadzam w całej rozciągłości
po pierwsze zrobiłem zdjęcie i popytałem o nazwę rośliny i o niej sobie poczytałem
są różne chronione gatunki i nie będąc botanikiem trudno o wszystkich wiedzieć
nie każda roślinka jest podobna do szarotki alpejskiej by od razy wiedzieć że to gatunek chroniony
i żeby była jasna jasność - też nie popieram zdobywania na dziko roślin z lasu

widzę że jednak będę musiał podejść do lasku z aparatem
mam nadzieję że jeszcze będą rosły - bo u nas już 0 w nocy ....brrr !!
ewalm 11:48, 30 wrz 2013

Skula, jasnota ma też odmiany ozdobne, do kupienia. Ale to nie jest uwaga a propos niezdobywania roślin w lesie, może po prostu chciałbyś wersję z bardziej wybarwionymi liścmi na przykład. Ja też ją lubię , pasuje do ogrodu cienistego, leśnego, naturalistycznego.

Piękne grzyby.
Skula 19:55, 30 wrz 2013

ewalm napisał(a)
Skula, jasnota ma też odmiany ozdobne, do kupienia. Ale to nie jest uwaga a propos niezdobywania roślin w lesie, może po prostu chciałbyś wersję z bardziej wybarwionymi liścmi na przykład. Ja też ją lubię , pasuje do ogrodu cienistego, leśnego, naturalistycznego.

Piękne grzyby.

witam - dawno nie widzianego Gościa

muszę się przejechać po sklepach ....brakuje tylko czasu
a może ktoś był i widział - byłoby mi łatwiej
Skula 19:58, 30 wrz 2013

no i w końcu udało się pójść z aparatem - ale tylko w obrębie działki - tak więc muchomory będą domowe a nie leśne

myślę, że mi wybaczysz

Skula 20:01, 30 wrz 2013

tutaj maleństwo :

Mathildis 20:05, 30 wrz 2013

Skula napisał(a)
no i w końcu udało się pójść z aparatem - ale tylko w obrębie działki - tak więc muchomory będą domowe a nie leśne

myślę, że mi wybaczysz

są po prostu prześliczne dziękuję.
Właśnie muchomorków i borowików brakuje mi na moim leśnym wzgórzu muszę jakieś zasiać