Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 09:49, 20 wrz 2013

Mathildis napisał(a)
Uwielbiam muchomory.... oczywiście tylko oglądać. Piękne zdjęcia.

no to muszę zabrać aparat do lasu - tam są dopiero okazy
Skula 09:51, 20 wrz 2013

kachat napisał(a)
Skula, ja właśnie przyjechałam na działkę, i prawie nogi nie mam gdzie postawić, bo wszędzie grzyby! Ale jakie! Najróżniejsze: jadalne, mniej jadalne i wcale jadalne, ale jakie cudne Purchawy, maślaki, kanie, muchomory czerwone, grzybki małe i wielkie, żółto kapeluszowe, czarne, różowe, srebrne..... Mam teraz więcej grzybów na działce niż roślin Ale nie szkodzi, pięknie jest

ja na swoją leśną działkę jakoś nie mogę się wybrać - a i tam pewnie grzybów masa
na razie korzystam z tego że na grzybki mam 5 minut drogi z domu
i dziś rano przed pracą udało się "upolować" 120 sztuk
kachat 10:05, 20 wrz 2013

Skula napisał(a)
zadziwia mnie podejście ludzi - naprawdę
może jestem naiwny ....
podchodzi do nas dziadek , który zbierał sobie grzyby i ma pretensję że pracujemy w niedzielę
gdy usłyszał że to jedyny wolny dzień jaki mamy i że ze udało się załatwić samochód itp , że dopiero leśniczy poznakował drewno
dziadek się ożywia ...i mówi żeby teraz ścinać jak popadnie największe drzewa - skoro jest papier to na jego konto można nabrać ile się da

Zapomniałam napisać, że jak mi się nie podoba podejście tegoż dziadka, tak twoje mi się podoba bardzo I aż serce rośnie, jak się czyta o uczciwych ludziach A takich indywiduów jak ten dziadek jest niestety cała masa, może ci starsi mają jeszcze zakodowane po dawnych czasach, że trzeba kombinować ile wlezie aby przeżyć, a Państwo najgorszy wróg itp. itd.... Ale jak to się mówi, okazja czyni złodzieja - jak się ludziom napatoczy okazja zyskania czyimś kosztem, to się wielu z nich nie waha :/ Że wspomnę o jednym z częstszych pożałowania godnych zachowań, gdy się kasjer w sklepie pomyli i wyda za dużą resztę a klientowi nawet przez myśl nie przejdzie, aby nadwyżkę reszty oddać... Ale jak widać są ludzie i mendy
kachat 10:06, 20 wrz 2013

Skula napisał(a)

i dziś rano przed pracą udało się "upolować" 120 sztuk

Ooo, nieźle! Ale ile teraz będziesz miał obierania, czyszczenia... A zdrowe chociaż grzybki..?
Skula 12:39, 21 wrz 2013

kachat napisał(a)

Zapomniałam napisać, że jak mi się nie podoba podejście tegoż dziadka, tak twoje mi się podoba bardzo I aż serce rośnie, jak się czyta o uczciwych ludziach A takich indywiduów jak ten dziadek jest niestety cała masa, może ci starsi mają jeszcze zakodowane po dawnych czasach, że trzeba kombinować ile wlezie aby przeżyć, a Państwo najgorszy wróg itp. itd.... Ale jak to się mówi, okazja czyni złodzieja - jak się ludziom napatoczy okazja zyskania czyimś kosztem, to się wielu z nich nie waha :/ Że wspomnę o jednym z częstszych pożałowania godnych zachowań, gdy się kasjer w sklepie pomyli i wyda za dużą resztę a klientowi nawet przez myśl nie przejdzie, aby nadwyżkę reszty oddać... Ale jak widać są ludzie i mendy

dzięki za dobre słowo
ale myślę że nie powinniśmy uogólniać ,że starsi ludzie są przyzwyczajeni do "kombinowania" - to chyba rola wychowania i pewnych zasad , którymi człowiek się w życiu kieruje .
A swoją drogą to było takie typowe ... z jednej strony oburzenie że w niedzielę a z drugiej .... no właśnie
Skula 12:41, 21 wrz 2013

kachat napisał(a)

Ooo, nieźle! Ale ile teraz będziesz miał obierania, czyszczenia... A zdrowe chociaż grzybki..?

w większości zdrowe okazy
asica 20:58, 21 wrz 2013

A mi w ogrodzie wyrósł grzyb wyglądający jak pieczarka. Ale nie znam się, nie będę ryzykować .
W mojej okolicy jest dużo lasów, jeszcze niedawno ślązacy przyjeżdżali w nasze lasy na grzyby, teraz grzybiarzy jest znacznie mniej. Jechałam dziś, po drodze w lasach kilka aut, kiedyś wydawało się, że więcej ich niż grzybów.
Skula 21:07, 22 wrz 2013

asica napisał(a)
A mi w ogrodzie wyrósł grzyb wyglądający jak pieczarka. Ale nie znam się, nie będę ryzykować .
W mojej okolicy jest dużo lasów, jeszcze niedawno ślązacy przyjeżdżali w nasze lasy na grzyby, teraz grzybiarzy jest znacznie mniej. Jechałam dziś, po drodze w lasach kilka aut, kiedyś wydawało się, że więcej ich niż grzybów.

kurcze , nie ma co ryzykować - zbieraj tylko takie grzyby , co do których nie masz wątpliwości
Skula 20:08, 23 wrz 2013

u mnie zaczyna się akcja"liście"
no i sosny też zrzucają igły i przygotowują się do zimy
tak więc grabienie i odkurzanie się zaczyna
a chciałem jeszcze w tym roku dosiać kawałeczek trawy - tylko myślę że już trochę późno
zeszło się trochę z przygotowywaniem drewna do kominka - ale dzisiaj definitywnie skończyłem cięcie, rąbanie i układanie
do tego przywiezionego z lasu domówię chyba jeszcze przed zimą ze 2 m3 dębu - wtedy drewutnia będzie wypełniona po brzegi
a Wy jak się przygotowujecie ? do Zimy oczywiście
kachat 20:24, 23 wrz 2013

ja na razie boję się wyjść z domu, bo wiatr szaleje i igły z sosen latają jak małe sztylety ;/ Rano ledwo wyszłam, a nie dość, że zostałam zbombardowana kłującymi igłami, to jeszcze jeden badziew mi prosto do oka wleciał i do teraz chyba nie wyleciał I już widzę, ile grabienia będzie... A miejsca na ognisko brak i co ja z tą toną igliwia zrobię? Rok temu paliliśmy nimi trochę w kotle, a reszta wyleciała nocą do lasu za płotem, ale jednak te wały i kopce pod płotem wyglądały trochę podejrzanie i w tym roku nie mam pomysłu, co z tym wszystkim zrobić.