Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 17:59, 27 wrz 2013

w pierwszym momencie myślałem ,że ktoś zasadził tą roślinkę i się rozrosła
ale teraz po przeczytaniu okazuje się ,że to dość pospolity gatunek - chociaż przyznam się szczerze że nigdy jej nie widziałem - a może inaczej - nigdy wcześniej nie zwracałem takiej uwagi na rośliny i mogłem jej po prostu nie zauważyć
a Danusi jeszcze raz dziękuję za szybką podpowiedź

posadzę sobie ją na próbę w skrzyniach - podobno pięknie kwitnie i wabi pszczoły - będą miały coś obok lawendy trzeba je w końcu wspierać no nie?
Skula 18:34, 27 wrz 2013

znalazłem jeszcze jedną godną roślinkę zadarniającą - Pasychandrę - Rumiankę Japońską
fantastycznie zadarnia i całkiem ładnie się prezentuje - nad nią też pomyślę
tylko nie mogę jej znaleźć nigdzie w okolicy Warszawy
na All jest bardzo tania ale .......w Kętach po 2 zł
w szkółkach po ok 9 zł szt.
kachat 19:32, 27 wrz 2013

Jasnota jest bardzo fajna, nawet u mnie rośnie (tylko jasnota plamista) - dostałam garść roślinek wyrwanych brutalnie, bez korzeni, i pięknie się rozrosły A runiankę widziałam ostatnio w szkółce jednej na granicy Warszawy, bardzo dużo jej było, i chyba nawet w dość dobrej cenie... U mnie rośnie i daje radę, kwitnie 2 razy w roku (ale kwiatki nie są godne uwagi).
Gardenarium 21:56, 27 wrz 2013

Skula napisał(a)
znalazłem jeszcze jedną godną roślinkę zadarniającą - Pasychandrę - Rumiankę Japońską
fantastycznie zadarnia i całkiem ładnie się prezentuje - nad nią też pomyślę
tylko nie mogę jej znaleźć nigdzie w okolicy Warszawy
na All jest bardzo tania ale .......w Kętach po 2 zł
w szkółkach po ok 9 zł szt.

Pachysandra, runianka - to jest prawidłowa nazwa.

Mam w swoim ogrodzie, widać na zdjęciach. Polecam. Jest w Warszawie, słabo szukałeś.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:57, 27 wrz 2013

Jasnota, taka sobie, nic godnego uwagi. Odradzam, szkoda miejsca i pieniędzy na nią. Niech sobie rośnie w lesie.

Instagram Ogrodowiska
Skula 22:52, 27 wrz 2013

kachat napisał(a)
Jasnota jest bardzo fajna, nawet u mnie rośnie (tylko jasnota plamista) - dostałam garść roślinek wyrwanych brutalnie, bez korzeni, i pięknie się rozrosły A runiankę widziałam ostatnio w szkółce jednej na granicy Warszawy, bardzo dużo jej było, i chyba nawet w dość dobrej cenie... U mnie rośnie i daje radę, kwitnie 2 razy w roku (ale kwiatki nie są godne uwagi).

powiedz proszę - w którym miejscu była i jeśli pamiętasz to i cenkę
Skula 22:54, 27 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)
Jasnota, taka sobie, nic godnego uwagi. Odradzam, szkoda miejsca i pieniędzy na nią. Niech sobie rośnie w lesie.

jasnota jest bezkosztowa zupełnie - bo dziko rośnie i można sobie uszczknąć kilka sadzonek
Kachat pisze że bardzo fajna i dobrze się rozwija - Ty z kolei że nie jest godna uwagi
kachat 23:10, 27 wrz 2013

Skula, runiankę widziałam w centrum ogrodniczym przy Puławskiej, możesz też zapytać w drugim miejscu kawałeczek dalej w którym byłam, poleconym przez Anię kraanię - może też mają, specjalizują się w roślinkach do cienia, a ceny u nich najniższe jakie widziałam (namiar dam ci na pw jak znajdę ) Ceny nie pamiętam, ale dałabym głowę, że była całkiem niezła za dość spore sadzonki. Może się tam przejadę w następnym tygodniu

A jasnotę ja bardzo lubię, świetnie pasuje do leśnego klimatu mojej działki. Na pewno nie do każdego ogrodu pasuje, ale dla mnie jest super, całkowicie bezproblemowa Jak ci się podoba to sadź, tylko pamiętaj, że się z lasu nie powinno jego bogactw zabierać
Skula 07:04, 28 wrz 2013

A kto tu mowi o grabierzy lasu? Doslownie kilka galazek sobie wezme
Myslalem tez o dzialce lesnej
Skula 07:15, 28 wrz 2013

Na tamtej dzialce z kolei rosnie wsciekle winobluszcz i hedera ktore to wedruja tutaj
Ot taki eksport i import