Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 20:10, 30 wrz 2013

i jeszcze kilka kolorów jesieni
właściwie to jeden czerwony

coś dla równowagi

Skula 20:14, 30 wrz 2013

Mathildis napisał(a)

są po prostu prześliczne dziękuję.
Właśnie muchomorków i borowików brakuje mi na moim leśnym wzgórzu muszę jakieś zasiać

szybko obejrzałaś

może jak pójdę do lasu to jeszcze będą i coś pstryknę

Mathildis 21:41, 30 wrz 2013

Skula napisał(a)

szybko obejrzałaś

może jak pójdę do lasu to jeszcze będą i coś pstryknę

To że się nie odzywam nie znaczy że nie zaglądam
kachat 13:56, 01 paź 2013

O, widzę, że działka u ciebie też w grzyby obrodziła

Mathildis - ja nie wiem, jak się sieje muchomorki i inne grzybki, ale jakbyś była w moich okolicach na Podlasiu to ci mogę trochę wykopać i oddać
Skula 17:10, 01 paź 2013

kachat napisał(a)
O, widzę, że działka u ciebie też w grzyby obrodziła

ja mam takie magiczne miejsce pod brzozą , które w tym roku dało już 15 prawdziwków i kozaków
a wczoraj kolejne dwa małe się pojawiły
Skula 17:11, 01 paź 2013

miejsce to jest podsadzone barwinkiem i wysypane korą sosnową
i tam grzyby jak widać mają swój raj
kachat 17:16, 01 paź 2013

Ja mam młodziutkie, wsadzone w tym roku, 3 brzózki, a pod nimi wrzosy - myślisz, że mogłabym tam sobie wkopać jakiegoś prawdziwka czy kozaka..? Aby mieć własną mini hodowlę? Daaawno temu próbowałam tak zakwaterować u siebie kurki, ale niestety nie spodobało im się
Skula 17:33, 01 paź 2013

nie sądzę żeby takie "przesadzanie" coś dało - na pewno przesadzenie samych owocników na nie wiele się zda - trzeba by przenieść grzybnię , ale moim zdaniem efekt będzie mizerny
kiedyś czytałem o szczepieniu gleby grzybnią , ale opinie też były różne i dałem spokój
opis tego jest wspaniały i zachęcający ale na forach ludzie piszą że to przereklamowany produkt

u mnie niczego poza wysypaniem kory nie robiłem - sama natura jest taka szczodra
Skula 17:38, 01 paź 2013

znalazłem co prawda w necie taki oto opis :

"jeśli znajdziesz w lesie grzyby, delikatnie wykręć je z podłoża. Rozgarnij nieco ściółkę tam, gdzie rósł grzyb i pobierz trochę ziemi leśnej z grzybnią do woreczka. Nie rozgarniaj wielkiej połaci ściółki, by nie uszkadzać naturalnej warstwy grzybnionośnej.

Zanieś zdobycz do swojego ogrodu i jak najszybciej rozłóż pod drzewami. Ziemię przed nałożeniem ściółki z grzybnią wzrusz i podlej. Po rozłożeniu ściółki delikatnie wymieszaj próchnicę leśną z ogrodową. Podlej i czekaj. (Możesz też razem z grzybnią rozłożyć na podłożu stare, przerośnięte już grzyby przyniesione z lasu.)Czekanie jest dość długie, bo może trwać nawet kilka lat, ale operacja przesadzania grzybni jest opłacalna - pomyśl o frajdzie, jaką sprawi Ci znalezienie choć kilku grzybów we własnym ogrodzie.

Wzajemne relację nawiązują: - brzoza i koźlarze (kozaki) - świerk i rydze - sosna i maślaki - dąb i prawdziwki. "

tak więc może i można
kachat 17:48, 01 paź 2013

Ja kiedyś jak kurki przesadzałam, to na wszelki wypadek wykopałam wielki kawał ziemi z grzybnią i wszystkim co wokół rosło i tak przeniosłam do siebie... Ale nic z tego nie wyszło... (jakby ktoś się bulwersował, że grzybnię kradnę z lasu to dodam, że kurki rosły na środku leśnej drogi i były systematycznie rozdeptywane zanim jeszcze w ogóle zdążyły większe urosnąć - chyba nikt się nie spodziewał grzybów pod stopami i tylko ja je widziałam ;/ )

Ale spróbuję jeszcze raz, z kozakami tym razem, u sąsiada takie ładne rosną pod sosnami A u mnie są rydze, lecz bynajmniej nie pod świerkami ani nawet w ich pobliżu Dzięki Skula za instrukcje, za tydzień spróbuję wcielić je w życie