Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Tess 23:30, 27 maj 2013

Haniu, współczuję przymrozków.
Dziewannę masz przecudnej urody, mus się do Eli z chabrowego uśmiechnąć
U mnie kiwi już przekwita, mam pod nim usłany kwiatowy biały dywan.
Pozdrowienia zostawiam
hanka_andrus 23:47, 27 maj 2013

No widzicie, że jednak różnica e wzroście roślin znaczna? To niestety wpływ wiatrów zimnych znad zatoki Botnickiej, Jak się rozhulają wzdłuż, to zatrzymują się aż za Piłą. Osłania mnie trochę Góra Chełmska, ale i tak ogólna temperatura jest o wiele niższa niż na południu kraju. Stąd nasze lato ''długie''.
Trwa tylko 2 miesiące, a potem Ech.Dobranoc,
00:04, 28 maj 2013
Warzywnik to kwintesencja działki, przynajmniej smaku prawdziwych warzyw nie zapomnisz. Wiesz, że do dziś wspominamy z córką, jak na działce dorodny brokuł nam urósł, ugotowałyśmy i zjadły na miejscu bez niczego, a tak smakował, że najlepszy kucharz takiego smaku by nie wyczarował takie niby tylko warzywo...
Działkę miło wspominam, już zapomniałam, że odległość od domu była minusem.
Dobrej nocy i pogodnego cieplutkiego dnia.
eda 00:31, 28 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Mama - słów opisu brakuje,
dziś już dla mnie wspomnieniem
lecz zawsze ją obok czuję,
jej wzrok troskliwy, ręce na mej głowie,
i ją, żegnającą w bramce
mam przed oczami ciągle.
Na nowe światy mnie żegnała,
dobrymi radami drogi mościła,
i zawsze mówiła, że jak mi będzie źle,
żebym wróciła.
Nie wracałam, widocznie źle nie było,
ale z jej życia wiele mi umknęło,
za daleko byłam, swe życie układałam,
za późno by jej powiedzieć,
że bardzo ją kochałam.
Dziś sama jestem mamą,
dzieci w świat wysłałam,
I wiem co wtedy czuła,
gdy dom opuszczałam!

Piękny wiersz Hanusiu jak ballada ja mam to szczęscie, że jestem blisko mamy i nadal przy niej czuję się jak mała dziewczynka dobrze jest mieć ją blisko....pozdrawiam i dobrej nocy buźiaki

hanka_andrus 07:24, 28 maj 2013

Iwonko, wysiałam kilka nasion brokuła. Może też mi urośnie dorodny?
Melduję rozkwit piwonii drzewiastej.
tengel27 08:03, 28 maj 2013

Haniu piwonia wygląda pięknie Zatem sezon piwoniowy mamy otwarty
Anita1978 08:14, 28 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Iwonko, już tak zagęściłam bylinowe rabaty,że chyba z warzyw rezygnować przyjdzie. A nie chciałabym.
No bo jak, bez koperku, ogórków, botwinki? Można żyć i bez tego, ale przyzwyczajenie jest drugą naturą. Młodym łatwiej. Wysypują korę,kamyczki, sadzą w to rośliny.sieją obok trawnik i jest piękny ogród. J a tak nie umiem. Przyzwyczajam się do roślin, i wiosną, jak którejś nie widzę, jest mi smutno.

to ja idę w tą drugą stronę- też sadzę warzywa i przyzwyczajam się do roślin . jak jakaś choruje lub co gorsza umiera to daję jej ostatnią szansę w tzw " przedszkolu" gdzieś z boku i z tyłu i czekam...większość bidoków dochodzi do formy w ten sposób
zbigniew_gazda 08:19, 28 maj 2013

Haniu piwonia piękna. Napisz w którym sezonie zakwitła. No to już wszystko wiem. Dzięki. One lubią słoneczko tak mi się wydaje.
hanka_andrus 08:25, 28 maj 2013

Anitko,najgorzej jest z tym miejscem ''gdzieś z boku''. Przeważnie powstaje tam taki galimatias, nie do ruszenia bez wideł, siekiery, albo sekatora.
U mnie ''gdzieś z boku'' powstaje czasami też w szklarni. Sieję nasionka, pozyskane przy okazji, a potem zastanawiam się co to za siewki? Zawsze jakiś kąt jest zawalony niespodziankami.
W tym roku wysiałam całą torebkę różności ,i czekam kiedy chociaż do pikowania się nadadzą. Jeżeli nie dam rady, to będę miała byliny ''szklarniowe NN''.
Bodziszki i szałwia

Anita1978 08:27, 28 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Anitko,najgorzej jest z tym miejscem ''gdzieś z boku''. Przeważnie powstaje tam taki galimatias, nie do ruszenia bez wideł, siekiery, albo sekatora.
U mnie ''gdzieś z boku'' powstaje czasami też w szklarni. Sieję nasionka, pozyskane przy okazji, a potem zastanawiam się co to za siewki? Zawsze jakiś kąt jest zawalony niespodziankami.
W tym roku wysiałam całą torebkę różności ,i czekam kiedy chociaż do pikowania się nadadzą. Jeżeli nie dam rady, to będę miała byliny ''szklarniowe NN''.
Bodziszki i szałwia

masz trochę racji... ja też wypieliłam maciejkę, ale kupiłam już znaczniki plastikowe i marker