Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Debra 20:52, 27 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)

1. Osmalone zimnem winogronowe młode przyrosty, ale nic to, bo i tak trzeba by było skracać nad drugim kwiatostanem. Dobrze jest. Mróz tu mi pomógł.
.

Napisz proszę, dlaczego skracasz młode przyrosty winogron?
hanka_andrus 21:07, 27 maj 2013

Debro,Skracam boczne przyrosty winorośli, żeby krzew nie wysilał się na liście,a skupił się na produkcji owoców. Wyłamuję też całkowicie wszystkie pędy tegoroczne bez kwiatostanów/tak zwane pasierby/
U mnie jest krótkie lato i nie wszystkie kiście dorosłyby do właściwego wyglądu i dojrzały. Dlatego część pędów mam zamocowanych w szklarni pod pułapem. Te dojrzewają o 2- 3 tygodnie wcześniej niż w gruncie.
Wszystkie młode liście winogron z wyłamanych pędów,obrywam i robię z nich gołąbki. Takie na jeden gryz.

A tymczasem kiwi/aktindia/ ma zamiar kwitnąć!

Madzenka 21:28, 27 maj 2013

Poczytałam o przymrozkach... Buuuu.... Coś tej pogodzie się pokićkało... W ubiegłym roku u mnie silny mróz był 19 maja a teraz 25 u Ciebie...
Dobrze, że umiesz optymistycznie poatrzeć na świat i nie lamentujesz Kofam Cię za to!!!
Bogdzia 21:48, 27 maj 2013

Przymrozki na końcu maja? , nie zazdroszcze. Trzeba przyznac że z Ciebie optymistka.Pozdrawiam serdecznie.
Debra 22:11, 27 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Debro,Skracam boczne przyrosty winorośli, żeby krzew nie wysilał się na liście,a skupił się na produkcji owoców. Wyłamuję też całkowicie wszystkie pędy tegoroczne bez kwiatostanów/tak zwane pasierby/
U mnie jest krótkie lato i nie wszystkie kiście dorosłyby do właściwego wyglądu i dojrzały. Dlatego część pędów mam zamocowanych w szklarni pod pułapem. Te dojrzewają o 2- 3 tygodnie wcześniej niż w gruncie.
Wszystkie młode liście winogron z wyłamanych pędów,obrywam i robię z nich gołąbki. Takie na jeden gryz.

Czyli gołabki po grecku. Znam i bardzo lubię.

Co do wyłamywania pasierbów - to są cieńsze pedy wyrastające z kątów liści. Są odmiany, ktore mają tzw. drugi plon na tych pędach. I jeszcze zbyt wczesne skracanie latorośli lub wyłamywanie pasierbów może być przyczyną przedwczesnego rozwoju tzw. zimowych pąków.
Zadałam Ci to pytanie, bo cięcie winorośli to sztuka, jest wiele szkól i metod. Ja na razie pasierbów nie ruszam, a liscie tez zostawiam, bo tworza dodatkow przesłone, a winorosli tak bardzo chyba nie osłabiają. Mogą jedynie czasem zbyt zcieniac dojrzewanie owoców.
hanka_andrus 22:51, 27 maj 2013

Ile krajów, tyle przepisów. Nawet cięcie winorośli jest sztuką, tak jak napisałaś. Akurat ten krzew jest silnie rosnącym, ale w gałęzie, gdybym zostawiła mu wszystko, co on wypuszcza, byłaby dżungla,a owoców zero.
W jednym roku został bez cięcia, to przyrosty były 5 metrowe.Nazwy gatunku nie znam. Pozysk od zaprzyjaźnionego ogrodnika.Owoc smaczny. Dlatego kombinuję, żeby je móc zjeść.
Inne odmiany/3/ tak nie rosną silnie.
Debra 22:57, 27 maj 2013

Dla mnie w ogrodzie wszystko jest sztuką

Ja tnę moje ostro wczesną wiosną. To są bardzo stare winorośla, mają ponad 20 lat, prowadzę je nieco inaczej niz młode, bo samo drewno w nich ma blisko 10 m. Ostro tnę zeszłoroczne latorośle zostawiając jedynie te najsilniejsze na nową łozę, tak więc w ciagu wiosny i lata przyrosty nie są juz takie duże. Pieknie jak na razie owocują.
23:00, 27 maj 2013
Haniu, masz działkę z gumy ? U Ciebie jest wszystko, co do nakarmienia ciała i duszy jest potrzebne!
hanka_andrus 23:22, 27 maj 2013

Iwonko, już tak zagęściłam bylinowe rabaty,że chyba z warzyw rezygnować przyjdzie. A nie chciałabym.
No bo jak, bez koperku, ogórków, botwinki? Można żyć i bez tego, ale przyzwyczajenie jest drugą naturą. Młodym łatwiej. Wysypują korę,kamyczki, sadzą w to rośliny.sieją obok trawnik i jest piękny ogród. J a tak nie umiem. Przyzwyczajam się do roślin, i wiosną, jak którejś nie widzę, jest mi smutno.
atena35 23:30, 27 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Iwonko, już tak zagęściłam bylinowe rabaty,że chyba z warzyw rezygnować przyjdzie. A nie chciałabym.
No bo jak, bez koperku, ogórków, botwinki? Można żyć i bez tego, ale przyzwyczajenie jest drugą naturą. Młodym łatwiej. Wysypują korę,kamyczki, sadzą w to rośliny.sieją obok trawnik i jest piękny ogród. J a tak nie umiem. Przyzwyczajam się do roślin, i wiosną, jak którejś nie widzę, jest mi smutno.

Haniu jesteś z innej szkoły i właśnie to jest piękne, że możemy się pięknie różnić.
Dobrej nocy.