Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 07:37, 15 wrz 2013

Jolu, Edytko, Nati cieszę się z Waszych odwiedzin!
Odpowiadam po kolei:

Werbenę wykopię jak już będę schodzić ostatecznie z ogrodu, w połowie października. Znowu kilka na zimę zostawię w ogrodzie, może przezimują? A jak nie, to zawsze jakieś nasionka znajdą się po zimie albo w gruncie, albo zebrane jesienią do kopertki.

Edytko- koteczki milutkie, dziękuję.

Nati, teraz mój ogródek nie jest cacy, jesienne chwaściory wylazły, jednoroczne już prawie znikły,
Przy maliniaku udeptane wielokrotnie, sterczą suche kopry, cukinie już zasychają,
Trzeba kopać puste grządki, a mi się nie chce. Jeszcze tyle innej roboty. Jak wpadam na chwilę w ogród, to sama nie wiem, czy grabić liście spod gruszy, czy "grabić" plony do koszyka,
Najczęściej Salomonowym wyrokiem i to, i to.
A pogoda nie sprzyjająca!

Mgła dziś zasnuła u mnie okolicę. Ledwie co widać. Wobec czego po niezbędnym wyjściu z ogoniastym, pozostanę w domku, zapowiadają jeszcze opady po południu. To sobie odpoczynek przymusowy funduję, a co?
hanka_andrus 16:40, 15 wrz 2013

No i rozpadało się! Zapraszam do zaprzyjaźnionej stoczni jachtowej. Tu powstają miniatury dawnych żaglowców. Delikatna, precyzyjna robota. W sam raz na deszczowy dzień. Dzięki twórcy mogłam zrobić zdjęcia.
Gabriela 16:47, 15 wrz 2013

Haniu, werbenę do doniczki koniecznie wsadź na zimę, tuż przed przymrozkami. A na początku marca zrób tak jak ja - sadzoneczki, dużo wcześniej zakwitną niż z siewu. Zresztą, one i tak się same wysiewają, u mnie odkryłam je właśnie na kompoście.
Na południu od wczoraj pięknie mamy i ciepło, ostatnie oddechy lata, pozdrawiam.
hanka_andrus 17:10, 15 wrz 2013

U nas zapowiadają cały tydzień polewania, dopiero za tydzień wróci ciepło. Brrr
hanka_andrus 17:13, 15 wrz 2013

Co do werbeny, to nigdy nie sadzonkowałam, tylko trzymałam w doniczce. Wybujały mi zawsze i zakwitły już na Wielkanoc. A sadzonki do wody, czy do ziemi?
Te "domowe "kwitną nieustająco, ale ja ich nie uszczykiwałam, czy trzeba?
Gabriela 17:21, 15 wrz 2013

Sadzonki do ziemi leciutkiej, można w ukorzeniacz dla pewności wsadzić. Polecam do ukorzeniania wermikulit albo perlit, w nim się najlepiej udają wszystkie sadzonki.
Ja moją werbenę obcinam zaraz po przesadzeniu do doniczki, przez zimę się wyciąga, więc też przycinam, wtedy jest bardziej gęsta na wiosnę.
hanka_andrus 17:23, 15 wrz 2013

Dzięki Gabrysiu! Tak zrobię!
A czy to u Ciebie gaurę widziałam czy u Jasi?
Gabriela 17:24, 15 wrz 2013

Pewnie u Jasi, bo ja gaury nie mam, próbowałam z nią z sześć lat temu, ale wzięła i zmarzła po pierwszej zimie.
21:24, 15 wrz 2013
Skorzystałam za zaproszenia podziwiam twórczą cierpliwość i precyzję, budowa modeli wymaga wiedzy, obserwowałam też kiedyś, jaki to żmudny proces... prawie tak żmudny jak hodowanie roślin
Dobrego jutra Haniu, bez mgieł i deszczu

eda 10:09, 16 wrz 2013

Haniu suuuper sklejanie mój M kiedys bardzo to lubił myslę gdy by miał czas to dalej by to robił