Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 15:29, 06 lut 2014

Dziękuję Iwonko za odwiedziny, ja na widok zielonego kwitnącego mchu muszę wybrać się w drugą stronę.
W tych bliskich szuwarach przeważnie trawy i krzaczory.
15:58, 06 lut 2014
Wybiorę się po wierzbowe, młode gałązki do bukietów i przystrojenia donic z kwiatami.
...ale Ty masz przynajmniej sucho i wcześniej możesz korzystać ze spacerów. Tak myślę, że w którą stronę się nie wybierzesz, wszędzie coś atrakcyjnego znajdziesz i dla oka i dla ducha. Ogrodowisko uwrażliwiło mnie na szczegóły, których wcześniej nie dostrzegałam, a teraz wiem, że nie musi to być nic spektakularnego, wystarczy moje nastawienie, otwartość na bogactwo przyrody i jestem sama wtedy bardzo bogata, na przykład o takie widoki:

Narzekałam kiedyś, że płasko, że nudno i brak atrakcyjnych miejsc, takich do pokazania gościom, a teraz doceniam co mam, co jest wokoło. Ogródeczek też daje nam możliwość znalezienia tego czegoś, co dopełnia codzienność o tę lepszą stronę Ja to mam szczęście
hanka_andrus 17:52, 06 lut 2014

I to jest właściwe podejście do życia, Iwonko. Chęci na co innego by były, ale szara rzeczywistość koryguje plany i to nieraz drastycznie. I zawsze wybiera się ten wariant gdzie mniej boli.

A taki dąb tkwi w jednym miejscu wiei całe, o zmianach nie myśli, i macha do nas to listkami, to szarością, to oszronioną gałązką.I się nie łamie.... do czasu.

19:05, 06 lut 2014
Czyli to co mamy wokoło aż nadto nam wystarcza Mamy materiał, by go przekształcić tak, aby było nam jak najszczęśliwiej
Myślałam żeby już w ogrodzie niczego nie dosadzać, ale mam ogromną chęć na róże, no i jak tu zrezygnować z takiej przyjemności?! Nie wymagają szczególnie wielu zabiegów, inspirują mnie niektóre forumowiczki, dzielią się doświadczeniem, będzie mi łatwiej zrobić przemyślane zakupy. No i u mnie trochę "do przodu", a wkrótce zaczniemy się chwalić co "wyszło", co zakwitło, czekam na Twoje pierwsze kwiaty i piwonie potem.
hanka_andrus 19:19, 06 lut 2014

Moje różyczki nie opatulone, pozostawione na pastwę losu. Ale może pogoda im nie zaszkodzi zbytnio?

Też ich nie miałam przedtem. Mąż wolał jałowce. Teraz mam około 15 szt, i chyba będzie więcej
19:38, 06 lut 2014
Mogą przetrwać bez problemu. przycinałaś je, czy pozostawiłaś ten zabieg na wiosnę? Ja w zeszłym roku przycięłam, mają solidne nabrzmiałe już pąki, ale są zdrowe i mroźne noce im nie zaszkodziły, okryłam po dwóch takich na minusie, ale zdążyłam przed największymi, wczoraj zdjęłam agrowłókninę, bo prognozy dla mojej okolicy są super
Jałowca też mam, rośnie zdrowo i to taki kłujący, niebieski akcent w ogrodzie , ale zdecydowanie wolę róże. Haniu znasz wątki z różami na forum? Do kogo zaglądasz? Ja przysłuchuję (podczytują) rozmowy o różach u Gabrieli z Ogrodu w ciągłej budowie i Laurowiśni z Ogrodu w cieniu brzozy, Agnieszki z Jurajskiego, ostatnio dużo się tam dzieje w tym temacie. Zbieram wszystkie informacje
Masz u siebie 15... hmm... tyle kwiecia u Ciebie, oby nie zmarzły. Masz jakieś konkretne w planach do kupienia?
Jeśli już mówimy o różach, to mam plan, nie wiem czy Ci się spodoba. Moja Jola jeździ odwiedzać koleżankę do Kołobrzegu, może w porze kwitnienia róż przyjechałabyś do mnie, z nią byłoby Ci wygodnie, a z powrotem coś wymyślimy Nie udało nam się w zeszłym roku, teraz też jeszcze może za wcześnie o tym myśleć, ale co tam, mnie to trzyma przy dobrych myślach
jagoda99 20:14, 06 lut 2014

Haniu pozdrawiam
Super wierszyk ze szczypiorkiem hi hi hi dziekuje az mi wesolo mimo tego zimna i sniegu
hanka_andrus 20:25, 06 lut 2014

Iwonko, ja byłabym chętna na taką wyprawę, Może zdrowie pozwoli. Miło byłoby spotkać się. Z powrotem, aby do Gubina. Na O. róże ma ania ds i jeszcze jest wątek Tam gdzie mgły i róże mieszkają,
I ostatnio Konrad w róże się wdał, chyba już 200 szt ma.
Różankę założył Marek ogród średniowieczny.
Mają dziewczyny dużo róż, niektóre rarytasy same, Ja mam albo z patyków okazjonalne, albo prezentowe od dzieci, bez nazw prawie wszystkie.Ale i tak mnie cieszą.
Chciałam trochę uszlachetnić kolekcję, ale chyba zostanę przy zakupie okrywowych. Na moim wygwizdowie na bardzo drogie nie mogę się szarpać, zawsze jest element ryzyka.
20:52, 06 lut 2014
No, jeśli obie się zgadzamy co do wyprawy to już nic więcej nie potrzeba tylko zdrowia
Dzięki za nowe namiary na różane ogrody. Z różami będę też powściągliwa, nie mam pokazowego ogrodu i wielkich wymagań również. A dla mnie najcenniejsze są jednak takie o jakich napisałaś te z historią
hanka_andrus 12:10, 07 lut 2014

Dziś na porannym spacerze- mglistym i z mżawką- wypatrzyłam w przyblokowych ogródkach przebiśniegi.
Od strony zacienionej, zielone z małą ilością bieli, jeszcze nie rozwinięte.
Po słonecznej stronie już normalnie kwitnące.
7 luty- o tej porze nigdy nie widziałam takich niespodzianek. Zdjęcia może będą jak wyjdzie słońce.