Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 20:07, 07 kwi 2014

A myślisz ,że u mnie jest inaczej? Ale to świat taki wygodny się zrobił. Szybko ugotować, szybko zjeść, i dalej, niby do przodu, a jednak do tyłu.
Czy smaczne może i smaczne, ale to zwyczajne zapchaj dziury.
Czemu maja powodzenie blogi kucharskie? Bo tam ludzie pokazują nie tylko jedzenie, ale i inna formę podania jadła, przyprawienia. A babciom i rodzicom się nie dowierza, bo co oni tam za komuny za potrawy mieli? Salceson i kaszankę.
Trochę się zmienia za sprawą ekologów , co nagłaśniają o niezdrowych rzeczach. Ale stanowczo za mało i za wolno.
jagoda99 21:27, 07 kwi 2014

Oj tak Haniu oj tak i nie mamy na to wplywu
monteverde 21:32, 07 kwi 2014

hanka_andrus napisał(a)
Młode wiosenne sałatki są zdrowe, tylko my jesteśmy wydelikaceni, chcemy mieć wszystko sterylne i odpowiednio wyglądające,
Moja babcia, ledwie śnieg zeszedł z pól, już chodziła szukać po miedzach zieloności. Kiedyś, nie było szklarni na wsi, ani lodówek, przetwory były mocno wysmażane,witamin mało, to doprawiała zupy, kurdybankiem, jasnota, pokrzywą, Do twarożku dodawała też jakieś zieloności, aby tylko dzieci szkorbutu niedostały. Krowy paśliśmy, to nam kazała pączki brzozy zrywać i żuć, a o listkach zajęczego szczawiu i wysysaniu kwiatów miodunki już i wspominać nie będę.
Stąd i ja to wszystko znam. I polecam.

Haniu sałatkę z młodych llistków pokrzywy sama robiłam i bratki jadam a jak byłam mała, to mama na wiosnę gotowała zupę z młodej pokrzywy i oszukiwała nas, że to szczawiowa, żebyśmy trochę witamin więcej mieli pozdrówka
barbara_kraj... 23:23, 07 kwi 2014

Szczawiu, to moja mama nigdy nie kupowała. Na łąkę nas wysyłała i zbierać kazała.
A szczawik zajęczy nawet lubiłam
Teraz świeże warzywa dostępne przez cały rok, tylko czy smaczne i zdrowe?
hanka_andrus 00:00, 08 kwi 2014

No właśnie. Wróćmy do natury.
grembosia 00:49, 08 kwi 2014

Ależ tu mądrości ludowych można się dowiedzieć.
Ja staram się żyć, jeść, zgodnie z naturą, ale w dzisiejszych czasach to prawie niemożliwe.
01:21, 08 kwi 2014
Miałam mądra ciocię, z którą zbierałam zioła, dziurawiec, wrzos, krwawnik, rumianek, z kwiatami czarnego bzu były pyszne naleśniki.
zbigniew_gazda 07:28, 08 kwi 2014

Oj skąd ja też to znam. Babcia wysyłała mnie zbierać liście babki, centurię, dziurawiec. Pokrzywy, szczaw rosły obok domu w trawie. Kto wtedy słyszał o kosiarce. Kosa szła w ruch aby okosić krowom.
Około 16 godziny brało się krowy na powróz i hajda w pole. A tam byli już inni z takim samym zadaniem.
Pastuszkowie i pastuszki wymyślały różne zabawy i tak to leciało. Popatrzmy teraz na dzisiejszych młodych. Komórka już w przedszkolu i komputer na komunię.
hanka_andrus 15:07, 08 kwi 2014

A potem dziwimy się, że rosną garby, skrzywienie stóp, kolan. Moje dzieciaki wychowane w mieście, ale na podwórku, na trzepaku, ze skakanką, piłką, rowerem. To co, że wracali posiniaczeni, z rozciętymi łbami, opuchniętym nosem. Życia to uczyło, i prostowało kręgosłup, O życiu w społeczeństwie nie wspomnę,
Ale czasy się zmieniają, i na to nie ma rady.
hanka_andrus 15:41, 08 kwi 2014

Mimo nieodpowiedniej prognozy, na ogród, jednak wybrałam się.
Oto co zastałam.