Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

victoriagos 22:07, 01 gru 2014

Haniu przyszłam z pytaniem - dot sadzonek róż z patyczków
wiem że sadzonkujesz róże jakie dostaniesz, Ty robisz to bezpośrednio w ziemi
ja zrobiłam w doniczce fajnie szło, piękne liście miały nagle patyczki od dołu zaczęły czernieć
czy u Ciebie coś takiego się przytrafiało?
hanka_andrus 23:33, 01 gru 2014

Victorio. Niektóre róże wcale nie chcą z nami współpracować. Mimo,że wypuszczą listki z pąków, wcale nie mają korzonków. Mogą być to patyczki z roślin sztucznie karmionych. Z reguły przechodzę nad tym ze stoickim spokojem, Cóż, tym razem się nie udało. Teraz też mam w domu w doniczce 10 patyczków i już połowę wyrzuciłam, właśnie z tego samego powodu. Zauważyłam, że patyczki z bukietów, zawsze padają. One są przemrażane,żeby spowolnić kwitnienie, i takie się nie nadają. Może miałaś właśnie takie?

A w ogrodzie mam zadołowanych kilka sztuk z ogrodowych roślin, pozyskanych z sąsiednich ogrodów. Sprawdzę wiosną, czy co żyje.
victoriagos 17:18, 02 gru 2014

Nie Haniu, przy porządkach ułamana, królik odgryzł itp
więc są to patyczki z moich krzaczków, ale pewnie tak jak piszesz nie wszystkie w ten sposób chcą się ukorzeniać, muszę wyhodować podkładki i na szczepienie - ale muszę się tego nauczyć
hanka_andrus 18:18, 02 gru 2014

Victo, Mam jedną różę na podkładkę, ale ze mnie marny okulizator, wiosną spróbuję, może się uda. Chociaż podobno najlepiej właśnie późną jesienią oczkuje się róże. Nie miałam z tym styczności. A t,o co jest w instrukcjach jak dla mnie zbyt precyzyjne, chirurgiczne, a mnie się rece trzęsą.
Napia 20:56, 02 gru 2014

hanka_andrus napisał(a)
Agnieszko, wsad do garnka atrakcyjny sam w sobie nie jest. To co z ogrodu. ziemniaki,fasola,marchew,cebula, czosnek, przyprawy, kasza jęczmienna,mięso/drobiowe,wołowe,wieprzowina/chociaż wieprzowe w koszernej kuchni nie idzie. Ale ja nie ortodoks , więc u mnie kazde może być. To układamy warstwami, zalewamy bulionem, ,zagotowujemy, i wstawiamy do piekarnika Na co najmniej 3 godziny.

Ale ja specjalistka po jednym gotowaniu.Ha, ha, ha.
Tak myślę,że przed wyjściem do pracy można taki garnek zagotować, a potem zawinąć w pierzynie, tak jak ryż. PO powrocie z pracy, można ewentualnie dogotować i doprawić.

Fajnie, że coś się dzieje.

Ale mi narobiłaś apetytu chyba się przymierzę w weekend przed wyjściem do pracy nie da rady, lubię spać, a muszę wstawać o 5.30. O tej godzinie każda chwila droga ale wieczorkiem czemu nie
Kasiek 21:57, 02 gru 2014

Gratulki Haniu

hanka_andrus 22:00, 02 gru 2014

Kasik, witaj, różyczka piękna. A Ty, kochana, co porabiasz, że Ciebie nie widzę?
hanka_andrus 22:03, 02 gru 2014

Agnieszko, chceć to już połowa sukcesu, Znajdzie się kiedyś czas.

Wyciągnęłam z zakamarków jakąś starą kucharską książkę, i tak próbuję różnych smaków. Bo kiedy? Latem, to coślekkiego i szybkiego się robi, a teraz, trochę kalorii nie zaszkodzi.

Jak co mi sie dobrze uszykuje, to znów się podzielę z Wami.

Kasiek 22:04, 02 gru 2014

Haniu, pomalutku siem czolgam Juz jestem...
eda 22:09, 02 gru 2014

Hanuś pozdrówka i machamy łapkami serdecznie