Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

jola54 17:46, 30 lis 2014

Witaj Haniu! widzę że szalejesz w kuchni!i to jakiej! czulent i pascha to moje ulubione potrawy kuchni żydowskiej. Napisałam ci kilka słów na priv....pozdrawiam
hanka_andrus 17:52, 30 lis 2014

yolka napisała:
Adwentowy kalendarz śliczny, to co, że opatrzony, wcale nie musisz zmieniać - najważniejsze te woreczki

Jolu, ja myślę, że dzieciom najważniejsze to, co w woreczku.
I chociaż powtarzam zawsze:Ucz się panować nad sobą, to niestety po św. łucji juz woreczki wszystkie opróżnione.

Czulent zaakceptowany, wg mnie musi być bardziej doprawiony ,ale i tak- pochłonięty.
yolka 17:55, 30 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)
yolka napisała:
Adwentowy kalendarz śliczny, to co, że opatrzony, wcale nie musisz zmieniać - najważniejsze te woreczki

Jolu, ja myślę, że dzieciom najważniejsze to, co w woreczku.
I chociaż powtarzam zawsze:Ucz się panować nad sobą, to niestety po św. łucji juz woreczki wszystkie opróżnione.

Czulent zaakceptowany, wg mnie musi być bardziej doprawiony ,ale i tak- pochłonięty.

Do Łucji to i tak długo
monteverde 17:55, 30 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)
Pobiegałam po wątkach, czas u siebie co naskrobać.

Dziś leniwy obiad: "podróbka" czulentu.
Podróbka, bo nie ma w garnku wołowiny, a tylko kacze skrzydełka. Ale ponoć autentyczny czulent, też nie zawsze miał w sobie wołowinę. Czasami gęsie lub kacze nóżki. Ważne,żeby w piecu dość długo siedział, 24 godziny w szabaśniku. Mój tak długo nie wytrzyma, po 3 godzinach wyjmuję.

Robię tę potrawę pierwszy raz, zobaczę jak mi wyjdzie. I czy rodzina zaakceptuje smakowo.

Przepis od Magdy Gessler z netu.

Haniu kiedyś robiłam czulent z tłustej wołowiny i gęsiny w równych proporcjach lub zamiennie kacze nóżki, a ciastem zalepiłaś garnek? pozdrówka
Joku 18:07, 30 lis 2014

Pierwszy raz słyszę o potrawie pt. czulent. Muszę sprawdzić co to takiego
hanka_andrus 18:09, 30 lis 2014

Aniu, nie zalepiałam garnka, mój zasysa pokrywkę, że nie mogę otworzyć.
Z wołowiną byłby inny smaczek. Następnym razem postaram się o wołowinę.

Joku 18:10, 30 lis 2014

Hmmm.... może być niezłe. Tylko te 3 godz, gotowania.... Nie przypali się?
Iwk4 18:22, 30 lis 2014

Haniu, muszę też sprawdzić, co to za potrawa?
Czyli udany obiad dziś był ?
jola54 18:35, 30 lis 2014

Haniu! nie wiem co z tą wiadomością do Ciebie,gdzieś się podziała. Nie mam jej w wysłanych ani nigdzie.Gapa ze mnie. Chyba coś poplątałam. No cóż napiszę innym razem, dzisiaj już nie mam weny.Pozdrawiam
hanka_andrus 19:12, 30 lis 2014

Odnośnie czulentu, powinno się wylepić ciastem z góry, i wsadzić do chlebowego pieca, żeby się wypróżyło. Pieca takiego brak, radzę sobie w ten sposób: Zagotowuję potrawę. przykrywam szczelnie pokrywką, wsadzam do piekarnika na 180stopni, jak już widzę, że się wznowiło gotowanie, zmniejszam temperaturę do 100 C. I tak stoi w piekarniku, ze trzy godziny najmniej.
Trzeba sprawdzać czy się nie wygotowuje, można dolać gorącego bulionu w takim wypadku. I to wszystko.

Czy ktoś ma inne doświadczenie z tym czulentem?