Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 23:41, 12 kwi 2013

Dajano, dziękuje za radę. Ja chemii unikam, nawet takiej ponoć nieszkodliwej. Na takie coś to szykuję sobie wodę spod gotowanych ziemniaków, tylko nie mogą być mocno solone.
monteverde 23:45, 12 kwi 2013

hanka_andrus napisał(a)
Kochane dziewczyny! Zaglądają, i od razu się przejaśniło! Po dwudniowych pracach ogródkowych dziś musiałam odleżeć. Nie to, żeby chora, po prostu zakwasy!
Ale juz jest ok. Sobota i niedziela dla rodziny, a w poniedziałek do czynu! Macham do Was!

Tak wygląda moja trawiasto-hostowa część ogródka przed sprzątaniem.
Hosty jeszcze śpią, kalina ma dużo odrostów-trzeba wyciąć, krokusy zaraz znikną a pokażą się zawilce leśne, już je widziałam, ale słońca potrzebują jeszcze ze 2 dni.
Na zdjęciu, w prawym dolnym rogu liliowiec chyba żółty. Po lewej stronie, obok kostrzewy -rozplenica /niewidoczna/, I jeszcze jakieś roślinki, rozchodnik wielki, i czosnek górski?

Szalała, szalała zakwasów dostała nasza Hania pozdrawiam Haniu
monteverde 23:47, 12 kwi 2013

hanka_andrus napisał(a)
Dajano, dziękuje za radę. Ja chemii unikam, nawet takiej ponoć nieszkodliwej. Na takie coś to szykuję sobie wodę spod gotowanych ziemniaków, tylko nie mogą być mocno solone.

Haniu ale magnez i potas bardzo wskazane wiosną dla zdrówka, ja jak mogę to biorę w kroplówce jedna dawka a porządna i na cały rok starcza
dajana 00:03, 13 kwi 2013

No to ja się kładę i proszę o tą kroplówkę Aniu na cały rok Magnez i potas wypłukuje z organizmu kawa a ty Haniu pijesz kawkę Woda z ziemniaków to stanowczo za mało.Ja wciąz mam jego niedobór a wiem to po skurczach Łydki w czasie snu, palce w stopach mi wykręca O nie, tego bólu nie wytrzymuję biorę aspargin też wystrzegam się innej chemii ale potas i magnez to serce ,nie chcę ryzykować.Macie Aniu już prawdziwą wiosnę po kwiatkach ją widać a u mnie jeszcze śnieg lezy Wy nad Morzem a ja blisko Gór musi być różnica .Śpijcie smacznie i spokojnie dziewczynki
Selly 08:16, 13 kwi 2013

hanka_andrus napisał(a)

No i bardzo dobrze! Chociaż w te 18 na plusie ,po tej zimie uwierzyć trudno!
Jak będzie bez deszczu , to pewnie pokulam się do ogrodu. Roboty jeszcze pełno. Ale ja raczej od 10 do 15-16-tej.Bo potem trudno wracać.A Ty do której pracujesz?

Prawdziwość tej prognozy sprawdzimy empirycznie w poniedziałek ! Też mi się wierzyć nie chce, ale wyczytałam to na niemieckiej stronie z prognozami pogody, a wiadomo Niemcy naród skrupulatny, to i prognozy mają w miarę wiarygodne

Ja choć pracuję w firmie współczesnej, to jednak o socjalistycznych korzeniach, to i godziny pracy mam 7 -15 . Widzę , że Ty też Dziś choć to sobota, to wstałam wcześnie , co by w domu trochę posprzątać,a potem pobiec do ogródka. Ale może zrezygnować z tego sprzątania ? W końcu , jeśli będę w ogródku , to ani bałaganu ani porządku i tak nie będę widzieć , co nie ? Ach, chyba jednak posprzątam " później"
Pędzę do moich stokrotek
Madzenka 09:02, 13 kwi 2013

Haniu zaglądam i z wiosny z Tobą się ciesze
jotka 09:05, 13 kwi 2013

Witaj Haniu "na kwaśno" Kosteczka gorzkiej czekolady i magnez w organizmie już masz A potas - kilka morelek suszonych
Wymądrzam się, bo mi żal, że nie mogę na działeczkę Jak wszystko dobrze pójdzie, to może w przyszłym tygodniu ????

Ciekawa jestem jak u Ciebie dziś z pogodą, bo u mnie na dwoje babka wrózyła
hanka_andrus 10:14, 13 kwi 2013

U mnie babka wywróżyła nieźle. Słoneczko wychodzi zza chmur. Obowiązkowy spacer odbyty, ale coś czuję, że ogoniastego na dłuższą przebieżkę zabiorę, bo już karczycho mu po zimie za bardzo się zaokrągliło.
Zapowiadają znośną pogodę po niedzieli, to w ogrodzie się rozkręcę. Powoli dom do ładu trzeba doprowadzać, i ''kozy" z domu wyprowadzać.
Aż tak źle u mnie z magnezem i potasem nie jest. Żadnych kurczy w nocy, ani bolenia paluchów. Powieki też mi nie drgają. Poprzestanę na babcinej metodzie.
Ale za rady oczywiście dziękuję. Jedyne chemiczne tabletki na stale w ''jadłospisie'' to tran w kapsułkach.
Miłego dnia!
hanka_andrus 10:18, 13 kwi 2013

Sylwio! Masz fajnie z tym ogródkiem koło chatki. Możesz z każdej sprzyjającej wolnej chwili w ogródku wylądować. Mam nadzieję, że gdzieś za tydzień będziemy mogły na plotki się umówić.
Bałagan w domu niech się sam sprząta, jak sam się nabałaganił!
Baw się dobrze!
Milka 10:41, 13 kwi 2013

Miłego bieżania z przyjacielem, zamiast diety, spacer lepszy dla niego
Pogoda dopisuje