Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Wątek o tym, że ......nie umiem:)

agniecha973 15:14, 25 mar 2012

Jagna napisał(a)
No obawiam się, ze będzie z siewu. Próbowaliśmy tak w zeszłym roku, niestety chwasty rządziły i rządzą nadal. za dużo ich jest a wkoło łąki to prawda ale pełne mlecza i szczawiu, i nie ma sie hcyba co rozsiewać. dllatego w tym roku posiejemy. A glebogryzarki sąsiad nie uzywał, tylko czegoś innego, całe pędy sa wzruszone tak że teraz je widłam mogę otrząsać, więc jestem dobrej myśli.

Mniszka nie wytępisz inaczej jak chemią, to fakt. Ze szczawiem nie wiem, u mnie pojawia się na rabatach i w sadzie, gdzie kosimy raz w roku albo w ogóle, ale w trawniku go nie pamiętam, chyba ginie. Mam za to koniczynę, ale ją lubię i nie tępię, mniszek też lubię jak kwitnie. Ale ja to nie do końca normalna jestem, więc nie zależy mi na monokulturze Rób jak Ci intuicja dyktuje.
Madzenka 15:25, 25 mar 2012

Jagna przypomniałam sobie, że w przypadku perzu należy widłami amerykańskimi przekopać ziemię i ręcznie kłącza powybierać. Bo podział korzenia powoduje lepsze rozrastanie perzu ....
Jagna 20:41, 27 mar 2012

Witajcie.

Dla wszystkich zaintersowanych- BEZ OBAW- ziemia zostala zruszona za pomoca kultywatora. ładie powyciągało perz, teraz go zbieram i palę:

Widok na sąsiadów
te dwie kupy czystego perzu to najwyżej 1/4 tego co jest do zrobienia- ale jestem dzielna, choć plecy bolą. Po tym kultywatorze juz widłami trzeba wytrząsać, więc na szczęście omija mnie kopanie nimi.

Plan był taki ze po oczyszceniu dam łubin żeby urzyźnic glebę, ale sąsiedzi odradzają.

A co Wy na to?
Jagna 20:47, 27 mar 2012

A oprócz tego dziś rozpoczęłam ukorzenianie hortensji Limelight. Dzięki Ani W.N., - Aniu jeszcze raz dziekuję- która podzieliła się zciętymi gałązkami.
Przycięłam wg tego jak radziła Danusia i wsadziłam do wielkiej donicy, wcześniej nurzając w ukorzeniaczu. Donica zostanie wkopana w ziemię. Dodatkowo dostały kapturek foliowy, który będe systematycznie uchylać;

hanka_andrus 21:05, 27 mar 2012

Jagna napisał(a)
A oprócz tego dziś rozpoczęłam ukorzenianie hortensji Limelight. Dzięki Ani W.N., - Aniu jeszcze raz dziekuję- która podzieliła się zciętymi gałązkami.
Przycięłam wg tego jak radziła Danusia i wsadziłam do wielkiej donicy, wcześniej nurzając w ukorzeniaczu. Donica zostanie wkopana w ziemię. Dodatkowo dostały kapturek foliowy, który będe systematycznie uchylać;

Głębokość sadzenia widzę,a jak przyciąć na dole?gdzieś mi umknął sposób.
Jagna 21:20, 27 mar 2012

no pod oczkiem prostopadle, maja ok 10 -15 cm. U góry po skosie zeby kropla spływała.
agniecha973 21:37, 27 mar 2012

Ja kiedyś siałam łubin i facelię pod warzywka, nie wiem czy pod trawnik trzeba. Dlaczego odradzają? Na pewno po przeoraniu trzeba będzie czekać aż przegnije, bo łubin dość mięsisty jest i może wyłazić przy rozgrabianiu. Kiedy będziesz zakłądać ten trawnik?
Jagna 22:01, 27 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Ja kiedyś siałam łubin i facelię pod warzywka, nie wiem czy pod trawnik trzeba. Dlaczego odradzają? Na pewno po przeoraniu trzeba będzie czekać aż przegnije, bo łubin dość mięsisty jest i może wyłazić przy rozgrabianiu. Kiedy będziesz zakłądać ten trawnik?

Odradzają własnie ze względu na pędy, mówią zesie nie rozłoży na czas.
A trawnik to chcę w tym roku po prostu.
hanka_andrus 22:04, 27 mar 2012

Kochana dziękuję za przypomnienie.Wiedziałam,że tak ma być,ale ....zapomniałam gdzie skos,a gdzie prosto.Jutro sadzę,dziś jeszcze są w wodzie.
Jagna 22:13, 27 mar 2012

Haniu sadź, zobaczymy co z rego wtjdzie...podobno już za 6-8 tygodni