Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Jagna 07:10, 25 mar 2012

monteverde napisał(a)

A to zdjecie "zadomia". Po ingerencji mojego sąsiada. Zaczęłam już usuwać perz. ilość niemożliwa do ogarnięcia. Nie wiem ile czasu mi zajmie oczyszczenie terenu.

Ledwo zipię. wsadziłam ok 150 bukszpanów z sadzonkowania i pousuwałam część perzu - czuję się jak 70latka.

Jagna zamordujesz się z tym perzem, roundapem go potraktuj

randapem ja go potraktuje napewno. ale jak juz z grubszego usunę. teraz musiałabym go wylać z litr chyba. nie chodzi o cene, ale ostatecznie staram sie nie używać takich środków i póki moge je ograniczyć to to robię.
plan jest taki:
Wyczyszczę wstępnie, poczekam aż podrośnie to co siedzi , sprzyskam Roundapem przeoram...i dalej nie wiem. Czy siać łubin czy nie przed tym trawnikiem.
Madzenka 07:24, 25 mar 2012

Ale się na pracowałaś! Od razu mi się moja ubiegłoroczna walka z chwastami przypomniala powyrywaj, potem roundap, ptem znów wyrywaj.
Jagna 07:27, 25 mar 2012

Marzeno widze, że z rana na nogach mimo zmiany godziny
A powiedz mi czy ty zaraz po usunieciu chwastów siałaś trawę, czy może dawałaś nawóz zielony?
Jagna 07:39, 25 mar 2012

A tu wysadzone z wielodoniczek bukszpanki. W sumie jest ich ok 170 jedne sa wcześniejsze te małe jesienne. Jeszcze jest ich około 50 do przesadzenia ale nie dałam rady.
Poszły w ziemie, żeby się ładnie ukorzeniać. Na miejsce docelowe trafia jesienia i przyszłą wiosna.
Jagna 07:50, 25 mar 2012

monteverde napisał(a)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=5193623 ma fajne Wenidium i Rudbekie Sonara i Dalee Purpurea

Tej dalei wogóle nie zauważyłam jak zamawiałam nasiona. A szkoda.
bociek 07:50, 25 mar 2012

Jagna, ale sie napracowalas. Co do perzu to ciezkie piorunstwo do usuniecia. Patrzac jak u mnie Panowie robili to najpierw przeszla glebogryzarka, potem po 2 tygodniach byl roundup i potem znow po jakims czasie orka.
Ale bez zludzen i tak bedzie Ci sie pojawial
Madzenka 09:08, 25 mar 2012

Jagna napisał(a)
A tu wysadzone z wielodoniczek bukszpanki. W sumie jest ich ok 170 jedne sa wcześniejsze te małe jesienne. Jeszcze jest ich około 50 do przesadzenia ale nie dałam rady.
Poszły w ziemie, żeby się ładnie ukorzeniać. Na miejsce docelowe trafia jesienia i przyszłą wiosna.

Jagna plantację bukszpanową zakładasz ? wow ile roboty, pewnie kręgosłup dzisiaj boli
Madzenka 09:15, 25 mar 2012

Jagna napisał(a)
Marzeno widze, że z rana na nogach mimo zmiany godziny
A powiedz mi czy ty zaraz po usunieciu chwastów siałaś trawę, czy może dawałaś nawóz zielony?

Jagana tak jak pisała Bociek.
1.Najpierw glebogryzarka, u mnie ekipa przekopywała.
2. Potem roundap jesienią, czekalam do wiosny.
3. Chwasty znów zaczęly wyrastać wyrywałam ręcznie a potem z trawnika.

Po roundapie najlepiej nawet do 3 miesięcy odczekać ale jeśli nie możesz to min 2 tygodnie. Proponuję ponownie przekopać szpadlem, potem wysyp nawozem i daj poczekać tydzien a potem zacyznaj z trawnikiem. I tak walkę z chwastami wygrasz wyrywając ręcznie z trawnika. Ja cały rok walczylam roundapem ale juz w trakcie zakladania ogrodu tylko ręczne wyrywanie.
Na chwasty skuteczne jest tylko założenie rabat, pelne obsadzanie wybranych fragmentów, sypanie grubej warstwy kory i i wyrywanie ręczne okazów chwastów, ktore i tak się pojawią.
U mnie za płotem chwasty siegaja nawet 1,5 m i nic nie moge zrobic bo to nie moje pole...
Jagna 09:19, 25 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)

Jagna plantację bukszpanową zakładasz ? wow ile roboty, pewnie kręgosłup dzisiaj boli

Dzis juz dobrze ale wczoraj wieczorem to juz miałam problem z przerzucaniem chwastów.
Do plantacji to jeszcze ciut ciut. Niestety w zeszłym roku popełniłam błąd który kosztowal mnie utrate kilk setek potencjalnych sadzonek bukszpanów. Potrzebuje ich sporo na obwódki więc sadzę To daje sporo radości choć trwa napewno dłużej niż zakup już ukorzenionych.
Madzenka 09:27, 25 mar 2012

Jagna napisał(a)

Dzis juz dobrze ale wczoraj wieczorem to juz miałam problem z przerzucaniem chwastów.
Do plantacji to jeszcze ciut ciut. Niestety w zeszłym roku popełniłam błąd który kosztowal mnie utrate kilk setek potencjalnych sadzonek bukszpanów. Potrzebuje ich sporo na obwódki więc sadzę To daje sporo radości choć trwa napewno dłużej niż zakup już ukorzenionych.

A co się wydarzyło w ubiegłym roku ? Uschnęły, bo nie doczytałam na Twoim wątku.