beta
09:10, 06 mar 2013
witam serdecznie
na prośbę Ewuni
wstawiam łatwy przepisy na obiad
PIERŚ W ZUPIE CEBULOWEJ
będziemy potrzebować:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 zypy cebulowe (z paczki, np Knorr)
1 opakowanie pieczarek (tam jest chyba 500g)
1 duża śmietana
ja robię to tak
:
piersi oczyszczam, myję, kroję na ok 4 mniejsze części, następnie obtaczamm je w zupie cebulowej, jak w panierce,( nie przejmujcie się jeżeli jeden kawałek mięsa będzie bardziej obtoczony inny mniej lub nagle okaże się że zupy brakło, to się wszystko wyrówna
, tak obtoczoną pierś układam w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, a w tzw. międzyczasie na patelni podduszam pieczrki pokrojone w piórka, ale nie za cieńko, sól, pieprz, kiedy pieczarki puszczą sosik, bo o to głównie chodzi
, dodaję całą śmietanę i łączę do uzyskania jednolitej konsystencji, (nie zdażyło mi się nigdy żeby smietana się zważyła, albo były grudy), i tak chwilkę na ogniu trzymam, następnie zalewam tym farszem nasze piersi w zupie zebulowej, i do pieca na ok 45-50 min, ja zawsze kontroluję
pamiętajcie tylko o tym żeby piersi były całe zakryte farszem i żeby doszedł on do wszystkich partii mięsa
, lepiej więcej farszu niż mniej
, zdazyło mi się kiedyś ułozyć mięso zbyt "ściśle", musiałąm wówczas w czasie pieczenia "luzować " go trochę, bo inaczej mięso się nie upiecze (a raczej właściwie ugotuje, bo farsz nie dochodzi
nieraz przepis modyfikuję i dodaję trochę leśnych grzybów
potrawę podaję z ziemniakami
aha ja nie przyprawiam już mięsa, gdyż zupa jest już wystaczająco słona, ale to kwestia indywidualna
pozdrawiam i życzę smacznego

na prośbę Ewuni

PIERŚ W ZUPIE CEBULOWEJ

będziemy potrzebować:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 zypy cebulowe (z paczki, np Knorr)
1 opakowanie pieczarek (tam jest chyba 500g)
1 duża śmietana
ja robię to tak

piersi oczyszczam, myję, kroję na ok 4 mniejsze części, następnie obtaczamm je w zupie cebulowej, jak w panierce,( nie przejmujcie się jeżeli jeden kawałek mięsa będzie bardziej obtoczony inny mniej lub nagle okaże się że zupy brakło, to się wszystko wyrówna

pamiętajcie tylko o tym żeby piersi były całe zakryte farszem i żeby doszedł on do wszystkich partii mięsa

nieraz przepis modyfikuję i dodaję trochę leśnych grzybów

potrawę podaję z ziemniakami

aha ja nie przyprawiam już mięsa, gdyż zupa jest już wystaczająco słona, ale to kwestia indywidualna

pozdrawiam i życzę smacznego