Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Loosiuu 14:35, 04 maj 2014

Zielona rośnie większa i znacznie szybciej. Moja ma 3 lata. Przyrasta bardzo szybko.
Madzenka 19:17, 04 maj 2014

Poproszę o dokładną nazwę hakone bo mam na nią koncepcję a moje nie rosną..... Jakie lubia wymagania. Czy mogą miec mokro i cieniście?
Loosiuu 22:47, 04 maj 2014

Marzenko pamiętasz Irish Sky Garden z CHFS? Tam była właśnie Hakonechloa macra. Ta zielona to zwykły gatunek, bezodmianowa. Żółta to All Gold. Z tego co mniej więcej się orientuję mamy w miarę podobną glebę. U mnie rośnie w półcieniu i sprawdza się świetnie. Latem jak jest sucho bardzo to podlewam mocniej raz na tydzień. Nie choruje. Jeśli Twoje nie chcą rosnąć, to najprawdopodobniej wina sadzonek jakie kupiłaś. Ja razem z zieloną kupiłem trzy lata temu 'Stripe It Rich' i ta rośnie fatalnie. Z roku na rok jest jej mniej. Ledwo trzy listki wypuszcza. Z kolei żółta z zeszłego roku pięknie odbiła.
Madzenka 06:41, 05 maj 2014

Loosiuu napisał(a)
Marzenko pamiętasz Irish Sky Garden z CHFS? Tam była właśnie Hakonechloa macra. Ta zielona to zwykły gatunek, bezodmianowa. Żółta to All Gold. Z tego co mniej więcej się orientuję mamy w miarę podobną glebę. U mnie rośnie w półcieniu i sprawdza się świetnie. Latem jak jest sucho bardzo to podlewam mocniej raz na tydzień. Nie choruje. Jeśli Twoje nie chcą rosnąć, to najprawdopodobniej wina sadzonek jakie kupiłaś. Ja razem z zieloną kupiłem trzy lata temu 'Stripe It Rich' i ta rośnie fatalnie. Z roku na rok jest jej mniej. Ledwo trzy listki wypuszcza. Z kolei żółta z zeszłego roku pięknie odbiła.

Właśnie mam stripe it rich.... Kupię all gold. Sky garden to jeden z moich najbardziej ulubionych ogrodów - graby formowan, trawy i bukszpany
Hogata 08:16, 05 maj 2014

To ja chyba kupie zielone hakone i zobaczę czy dadzą radę u mnie.
A w jakich odstępach je sadzić?
Loosiuu 09:23, 05 maj 2014

Ładną odmianą jest jeszcze popularna 'Aureola' oraz 'Nicolas', reszty odmian nie znam.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

Agato, to zależy od tego jak szybko chcesz uzyskać efekt. Ja bym dał 30-40 cm.
wietrzyk 10:17, 07 maj 2014

Widziałam gdzieś taką kompozycję: brzozy Doorenbosy, pomiędzy nimi Hakone i irysy Sibirica w kępach. Pięknie to wyglądało. Napaliłam się na taką kompozycję, ale od tamtej pory słyszałam więcej krytyki, niż pochwał nt tej trawy. Patrzę jednak na Twoje fotki hakone i myślę sobie, że i tak chcę ją mieć Czy akurat w takim zestawieniu jak opisałam... nie wiem...
kasiula79 18:31, 13 maj 2014

Filip czy możesz wstawić zdjęcie Twojego buka? oczywiście jeśli to nie problem. Ja ostatnio zafiksowałam się na buki - no strasznie mi się podobają, ale jak już wiesz ten mój fontain coś strajkuje - myślałam żeby go zamienić na Rohan Obelisk, ale to też buk i może właśnie to miejsce jest nieodpowiednie dla nich?

W każdym razie dzięki za pocieszające słowa - będę cierpliwa
pozdrawiam
Loosiuu 18:53, 13 maj 2014

W zeszłym roku miał problemy z liśćmi. Wydaje mi się, że to był niedobór jakiegoś pierwiastka. Teraz jest już dobrze. Wyprowadziłem mu przewodnik, dodałem mocniejszy palik, bo wiatry niemiłosiernie nim kołysały. Najdłuższy przyrost ma na tą chwilę 67 cm. W zeszłym roku było to 5 mm Jestem z niego zadowolony, ale wydaje mi się, że trochę odmianowo zostałem wprowadzony w błąd, bo kupiłem jako Purple Fountain bez liści, a w tym roku bardziej mi podchodzi pod Purpurea Pendula. Trudno. Ważne, że jest ładny.

Na jesień muszę go przesadzić, bo te wiatry za bardzo nim rzucają.
kasiula79 21:12, 13 maj 2014

O dziękuję Ci dobry człowieku za zdjęcie

ale Twój buk jest śliczny i taki gęściutki - mój jak na razie taki łysolek, ale poczekam