Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

makadamia 09:08, 22 maj 2018

No, z tego co Toszka pisała, to chyba jednak za wcześnie? Trzeba poczekać aż młode przyrosty ściemnieją, bo jak się tnie takie jasnozielone, to są bardziej podatne na grzyba. A ciemnieją dopiero w czerwcu (przynajmniej u nas, w okolicach Warszawy).
Betka 09:15, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)
Ta żurawka jest obłędna, prawda?.

Jakie ona u Ciebie ma warunki? Żyzno? mokro?
U mnie kwitnie dużo słabiej i zastanawiam się, co jej może nie pasować. Żyzno ma, bo rabata w zeszłym roku robiona "na bogato", wody może trochę za mało, bo nie podlewałam. Ewentualnie po prostu za młoda jeszcze jest, bo w zeszłym roku sadzona
Gruszka mi pisała, że ona lubi kępkami rosnąć i radziła porozsadzać, ale widzę, że u Ciebie to ona w łanie rośnie.

W każdym razie, u mnie cudownie komponuje się z fioletową szałwią i białą rogownicą

A na tym pierwszym zdjęciu to orliki fioletowe tak ładnie z piwonią wyglądają?

Jeśli masz młode sadzonki to faktycznie trzeba poczekać na tak obfite kwiatostany. Ja nic specjalnego im nie robiłam w tym roku jedynie podlewałam
Przy piwonia rośnie jeden orlik jest w jednym miejscu już kilka lat więc pokazuje swoje piękno i tak jak w przypadku żurawki podlewanie tylko było!
Betka 09:18, 22 maj 2018

Ztymi bukszpanami to chyba jeszcze troszkę poczekam. Młode przyrosty zaczynają pomału ciemniec. Boję się żeby źle nie wyglądały
Marga 10:18, 22 maj 2018

Ależ mi się u Ciebie podoba Ślicznie masz!
Bardzo się cieszę na to spotkanie i na możliwość ponownego obejrzenia Twojego ogrodu
Beatko, zaskoczył mnie Twój orlik-potwór. Nie wiedziałam, że takie wielkie mogą urosnąć. W takim razie czekam cierpliwie na wielkie kępy u siebie.
macham
Betka 10:31, 22 maj 2018

Moniko dzięki orlik jest naprawę duży! Jako jedyny w ogrodzie ma takie rozmiary
Ja też się ciesz na spotkanie i już odliczam dni.
Macham również do ciebie
anabuko1 10:37, 22 maj 2018

Beatko niedzielne widoki piękne.
Cieszę się, że już niedługo będę je podziwiala na żywo
Pozdrowki zostawiam
alis 08:27, 23 maj 2018

Toszka radzi, żeby bukszpany ciąć w miesiącach z litera r Tak sobie zakodowałam
AnnaMS 23:00, 24 maj 2018

To tak, jak ze ślubem /chociaż zdania są podzielone, jedni twierdzą że litera 'r' musi być, drudzy że 'r' przynosi nieszczęście .../, w końcu cięcie bukszpanu to też cała ceremonia, najpierw coś rozścielić w koło krzaka, potem ciachanie i oglądanie czy równo, znowu ciachanie i krok w tył i oglądanie z każdej strony itd. , a jeżeli ktoś ma dużo tych buksików to i dwa dni zejdzie /wesele z poprawinami/
Betka 14:31, 25 maj 2018

anabuko1 napisał(a)
Beatko niedzielne widoki piękne.
Cieszę się, że już niedługo będę je podziwiala na żywo
Pozdrowki zostawiam

Widoki niedzielne a ja w piątek odpowiadam dziękuję już niedługo zaczną lawendy i róże a no i szalwie może na spotkanie się uda
Betka 14:36, 25 maj 2018

Alis Aniu jeszcze troszkę muszę poczekać bo takie jakieś młode te bukszpanowe przyrosty boję się beby roślinom niezaszkodzic!

Wczoraj miałam dzień dla ogrodu w końcu hahahahah
Ogarnęłam chwasty i zrobiłam tylko jedno zdjęcie!
Posadzilam podpedzone dali (ale mimo to do kwiatów to jeszcze długa droga)
Na dzisiaj zaplanowała sadzenie słoneczników i cyni