Jestem na podobnym etapie prac ogrodowych , tzn. też dopiero zakładam rabaty. Doświadczenia własnego nie mam zbyt wiele, ale od roku intensywnie się dokształcam w zakresie ogrodnictwa ( głównie dzięki Ogrodowisku

Powiem Ci jak ja to robię i dlaczego:
1. Pod rabaty na pewno nie dam ŻADNEJ maty czy włókniny. Nie ma sensu. Szkoda kasy i tak nie chroni przed chwastami. Wszyscy doświadczeni ogrodnicy opisują , że chwasty i tak przerastają, natomiast rośliny na których nam zależy od włókniny duszą się i męczą, bo nie są tak żywotne i zdeterminowane jak chwasty, więc jak nam zależy na ładnym wyglądzie naszych roślin, taką matę po wstępnym założeniu się potem usuwa. Lepiej dać grubszą warstwę kory. Ja pod korę planuję dać jeszcze 2 warstwy zwykłych GAZET. Tak na prawdę gazet! One nic mnie nie kosztują, są z papieru , który na pewno się rozłoży i tym samym użyźni glebę, odrobinę będzie trudniej chwastom , ale nie moim rabatkowym roślinkom. Gazety się rozkłada, na to kora i się to moczy wodą,żeby wszystko się razem trzymało i kora nie fruwała po ogrodzie.
2. Żadne plastikowe ekobordy mi się nie podobają. Kupiłam sobie jedne na próbę , ale ich nie zastosuję , bo moim zdaniem wyglądają niestety tandetnie. Co innego betonowe krawężniki !Takie mają moi sąsiedzi i wyglądają pięknie. Też myślałam , by moje rabaty otoczyć takimi betonowymi, równymi i eleganckimi. Ale kiedy o nich poczytałam, to wygląda na to, że jest przy nich więcej pracy niż przy rabatach bez żadnych otoczek, więc w końcu zakładam rabaty bez ŻADNYCH krawężników. Z dwóch powodów:
a/ bez krawężników łatwiej się kosi trawnik tzn. można wiechać kosiarką jednym kółkiem na rabatkę a jednym kółkiem jechać po trawniku. Jeśli jest krawężnik nie da się tego zrobić, zostają brody z trawy tuż przy krawężniku i trzeba to ręcznie wycinać - tzn. kilkaset metrów bieżących ręcznego wyrównywania !
b/ bez krawężników jest się bardziej elastycznym i można częściej korygować kształt rabat , jeśli uznamy , że pierwotnym plan rabaty wymaga poprawy, a czegoś takiego spodziewam się w moim przypadku.
Krawężniki na pewno pomagają okiełznać rabaty i wprowadzają swoisty porządek w ogrodzie, więc mają sporo zalet. Wybierz takie, które będą najlepiej pasować do twojego stylu ogrodu i do nawierzchni na podjeździe.
3. Kora musi być przede wszystkim przekompostowana, bo zabierze z gleby azot oraz musi być bez dodatków jakiś śmieci. Rozmiar może być dowolny. Im drobniejsza tym szybciej się rozkłada , co jest zarówno wadą jak i zaletą. Jeśli szybciej się rozkłada, poprawia tym samym strukturę gleby i jest lepiej roślinkom, ale trzeba ją też częściej uzupełniać. Ale całkowitego uzupełniania nigdy się nie uniknie.
4. Temat trawnika to temat rzeka. Nie da się odpowiedzieć w trzech zdaniach. Poczytaj na wątku o zakładaniu trawnika z siewu. Ja już swój trawnik założyłam. Niestety trochę krzywo mi wyszedł , bo za mało przegrabialiśmy ziemię , a potem też w ogóle nie była wałowana. Teraz wiosną będę więc poprawiać dosypując ziemi, by skasować dołki w trawniku. Siatki przeciwko kretom nie mam i na razie nie żałuję.