Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Tosi

Ogród Tosi

Borbetka 08:23, 25 wrz 2013

Aż mi nie chce się wierzyć, że tak dużo osób pisze o niepadaniu. Przecież u mnie ciągle pada, mokro jak diabli, a dziś jeszcze tak zimno, że brrrr. Niebo niby niebieskie, ale norweska co innego pokazuje. Tośka, też cierpisz na suszę?
Enya73 08:44, 25 wrz 2013

Ja też uważam, że tujom zaszkodziła susza w sierpniu, tym bardziej, że były wcześniej kopane. Posłuchaj kożelanki, kup ten biosept active i podlej nim profilaktycznie wszystkie tuje, a jak Ci starczy, to resztę roślin w ogrodzie też
I podlewaj je codziennie,nawet jak z nieba mżawka leci. Wyczyść zeschnięte gałązki, a na wiosnę je skróć,to Ci ładnie się zagęszczą.

Pozdrawiam serdecznie
baraga1904 08:50, 25 wrz 2013

...Tosiu... u mnie tez rudzieją szmaragdy...4 wyglądają fatalnie... tylko podlewane były bardzo bo tam założyłam wrzosową i codziennie lałam... dzisiaj jadę kolo ogrodniczego to zakupię polecany przez Anitkę biosept..
...pozdrawiam....
atena35 09:24, 26 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Pokaż to zrudzenie.... Nadmiar wody?

Dziś wieczorkiem pokażę.
Nie wiem czy nadmiar teraz, czy susza sierpniowa ??
atena35 09:30, 26 wrz 2013

Syla napisał(a)

wiesz .... bo moje thuje przy rh też marnieją ..... brązowe wewnątrz i mocno oszyszkowane co przy szmaragdach to rzadkość ..... wyczytałam , że przy niesprzyjających warunkach tak może się dziać ..... susza dała się im we znaki ...... przy tej wersji zostaję .....

No właśnie.
Zawsze myślałam, że te oszyszkowanie i rudzienie dotyczy brabantów. W "starym" ogrodzie miałam szmaragdy i nigdy nic ich nie katrupiło
Prawie u wszystkich sąsiadów dookoła obserwuję podobne "zrudzienia", niezależnie od odmiany.
Tylko u jednego sąsiada szmaragdy są ok.

atena35 09:35, 26 wrz 2013

edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
Tosiu a jak u ciebie z deszczem? u mnie przekrapiało ale to za mało trzeba wsadzić rękę w roslinę i wybadać ziemię ja tak zrobiłam i beton więc podlewam prawie co dzień po trochę słyszałam że rosliny dobrze podlane przed zimą lepiej znoszą mrozy buźiole

Teraz wody ci u nas dostatek.
Oglądaliśmy rośliny, coś jest nie tak. Mam wrażenie, że nowe korzenie przyrastają pod korą a nie idą wgłąb. Tak też się stało u kilku hortensji.
atena35 09:39, 26 wrz 2013

Borbetka napisał(a)
Aż mi nie chce się wierzyć, że tak dużo osób pisze o niepadaniu. Przecież u mnie ciągle pada, mokro jak diabli, a dziś jeszcze tak zimno, że brrrr. Niebo niby niebieskie, ale norweska co innego pokazuje. Tośka, też cierpisz na suszę?

Nie, nie cierpię na suszę wręcz przeciwnie - u nas też pada i pada i siąpi
Temperatury w granicach 7-10st.
Prognozy na jutro i weekend są lepsze
atena35 09:51, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
Ja też uważam, że tujom zaszkodziła susza w sierpniu, tym bardziej, że były wcześniej kopane. Posłuchaj kożelanki, kup ten biosept active i podlej nim profilaktycznie wszystkie tuje, a jak Ci starczy, to resztę roślin w ogrodzie też
I podlewaj je codziennie,nawet jak z nieba mżawka leci. Wyczyść zeschnięte gałązki, a na wiosnę je skróć,to Ci ładnie się zagęszczą.

Pozdrawiam serdecznie

Anitko, jak zaczęłam czyścić zeschnięte gałązki to jedna tuja została prawie łysa .
Za resztę się nie biorę bo leje ale jak zacznę czyścić to zostaną pędzle
Poszukiwałam bioseptu ale jego cena dała mi do myślenia:
Tzn jak będę musiała wymienić te tuje to już nie kupię dużych, tylko małe a za cenę litra będę miała 10 fajnych roślin
Ja to w ogrodzie mam charakter "chirurgiczny" : chore wyciąć
atena35 09:59, 26 wrz 2013

baraga1904 napisał(a)
...Tosiu... u mnie tez rudzieją szmaragdy...4 wyglądają fatalnie... tylko podlewane były bardzo bo tam założyłam wrzosową i codziennie lałam... dzisiaj jadę kolo ogrodniczego to zakupię polecany przez Anitkę biosept..
...pozdrawiam....

My laliśmy je codziennie w czasie upałów (tych lipcowo/sierpniowych), a wygląda jakby ta woda zostawała na powierzchni i w korze. Jak odkopaliśmy trochę to widać, korzenie na powierzchni.
Zastanawiam się co zrobić.
Cóż "przetrwają najsilniejsi"
Jak się nie uda na wiosnę będą nowe, ale tym razem małe sadzonki. Jak kupowałam myślałam, żeby były jak największe a teraz widzę to jako błąd.

polinka 10:30, 26 wrz 2013

Co ja tu czytam A ja tak się zachwycałam Twoimi smaragdami, nawet eMowi pokazywałam jakie ładne,duże już masz i zastanawialiśmy się nad kupnem takich już podrośniętych Widać coś z nimi nie tak, że korzenie idą po powierzchni a nie w ziemię