Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Tosi

Ogród Tosi

atena35 11:17, 26 wrz 2013

polinka napisał(a)
Co ja tu czytam A ja tak się zachwycałam Twoimi smaragdami, nawet eMowi pokazywałam jakie ładne,duże już masz i zastanawialiśmy się nad kupnem takich już podrośniętych Widać coś z nimi nie tak, że korzenie idą po powierzchni a nie w ziemię

Tak Polinko mamy kłopot, trochę
Ale co tam - walczymy

Oprócz już opisywanych problemów, widzę jeszcze, że nawet te zdrowsze zaczynają być "gołe" w miejscach gdzie były "łapane" do ładowania i sadzenia.
Moim zdaniem lepiej sadzić małe rośliny - przecież urosną
Powoli tracę do nich serce i cierpliwość - trochę poczekam, do wiosny a potem najwyżej będą nowe=małe
Enya73 11:18, 26 wrz 2013

atena35 napisał(a)

Anitko, jak zaczęłam czyścić zeschnięte gałązki to jedna tuja została prawie łysa .
Za resztę się nie biorę bo leje ale jak zacznę czyścić to zostaną pędzle
Poszukiwałam bioseptu ale jego cena dała mi do myślenia:
Tzn jak będę musiała wymienić te tuje to już nie kupię dużych, tylko małe a za cenę litra będę miała 10 fajnych roślin
Ja to w ogrodzie mam charakter "chirurgiczny" : chore wyciąć

Tosiu, ja płaciłam w necie na A 39 zł za 100 ml. A to na dużo starczy
atena35 11:34, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)

Tosiu, ja płaciłam w necie na A 39 zł za 100 ml. A to na dużo starczy

Możesz podrzucić jakiś namiar?
Ja znalazłam 1litr za 360 i 10ml za 20. Nic pomiędzy
Enya73 12:26, 26 wrz 2013

http://allegro.pl/biosept-active-100ml-ekologiczny-ekst-z-grejpfruta-i3576030615.html
ale cena już trochę wyższa - 62, 49 zł , ( zapomniałam, że kupowałam więcej rzeczy i podaną wcześniej cenę pomyliłam z innym preparatem ).
5 ml wystarczy na 10 l wody. 2 l rozcieńczonego z wodą koncentratu podlewasz jakieś 2 m kwadratowe, przy najmniejszej dawce, która u Ciebie powinna przy wielkości tych tuj wystarczyć, więc spokojnie
Ja bym dała szansę tym tujom, wywalić zawsze można,ale to jak wolisz

Pozdrawiam Tosieńko
Kindzia 13:09, 26 wrz 2013

Moje tuje też mają dużo korzeni zaraz pod wierzchnią warstwą ziemi...zostało im po moim błędzie szmatowym...dość duże sadzone były w kwietniu 2011...przycinane były wiosną, teraz zieloniutkie...to chyba te korzenie nie mają nic do zdychania
polinka 13:56, 26 wrz 2013

Tosia walcz o nie Szkoda by ich było- takie duże już są
leon60 14:02, 26 wrz 2013

Tosia poszłam sprawdzić moje szmaragdy choć wyglądają na zdrowe i mimo iż są małe i żadnej szmaty nie miały to korzonki też są pod korą ... nie wiem o co chodzi...
atena35 18:31, 26 wrz 2013

Oto smutny widok z okna kuchennego

Polinko, na zdjęciu poniżej widać jak były chwytane:

Anita jak byłaś to tą widziałaś, reszta jeszcze nie wyglądała tak źle jak teraz.

Pod światło

atena35 18:38, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
http://allegro.pl/biosept-active-100ml-ekologiczny-ekst-z-grejpfruta-i3576030615.html
ale cena już trochę wyższa - 62, 49 zł , ( zapomniałam, że kupowałam więcej rzeczy i podaną wcześniej cenę pomyliłam z innym preparatem ).
5 ml wystarczy na 10 l wody. 2 l rozcieńczonego z wodą koncentratu podlewasz jakieś 2 m kwadratowe, przy najmniejszej dawce, która u Ciebie powinna przy wielkości tych tuj wystarczyć, więc spokojnie
Ja bym dała szansę tym tujom, wywalić zawsze można,ale to jak wolisz

Pozdrawiam Tosieńko

Anitko, pewnie że dam im szanse. Harakiri dopiero w ostateczności

Edit :Już zamówiłam
atena35 18:40, 26 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Moje tuje też mają dużo korzeni zaraz pod wierzchnią warstwą ziemi...zostało im po moim błędzie szmatowym...dość duże sadzone były w kwietniu 2011...przycinane były wiosną, teraz zieloniutkie...to chyba te korzenie nie mają nic do zdychania

Kasiu, a nie zmarzły przez to? Znaczy przez te korzenie na wierzchu.