Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Tosi

Ogród Tosi

atena35 18:40, 26 wrz 2013

polinka napisał(a)
Tosia walcz o nie Szkoda by ich było- takie duże już są

atena35 18:42, 26 wrz 2013

leon60 napisał(a)
Tosia poszłam sprawdzić moje szmaragdy choć wyglądają na zdrowe i mimo iż są małe i żadnej szmaty nie miały to korzonki też są pod korą ... nie wiem o co chodzi...

O widzisz.
Ja się boję żeby te korzonki im nie pomarzły.
Enya73 19:03, 26 wrz 2013

Są różne doświadczenia, jeśli chodzi o agrotkaninę.
U mnie zarówno tam gdzie ją mam, jak i tam, gdzie jej nie mam, korzonki tuj są na wierzchu, a tuje rosną już 7 rok, były tam posadzone zaraz na początku powstawania ogrodu i naprawdę mają się dobrze. U mnie jest zawsze chłodniej niż gdzieś w mieście, bo jestem otoczona dużymi drzewami w ogrodach sąsiadów oraz lasem, które dają cień.
U Ciebie przyczyny usychania gałązek od środka wiązałabym z dwoma faktami: przesadzeniem dosyć dużych roślin w nowe miejsce ( muszą się zregenerować po takim szoku), a drugą przyczyną może być susza w sierpniu. Światła tam masz wystarczająco, na chorobę grzybową mi to nie wygląda.

Wyczyść je z tych suchych gałązek. Kup jeszcze nawóz jesienny do iglaków, podsyp wymieszany z ziemią i podlej solidnie
Zobaczysz na wiosnę Będzie dobrze
atena35 19:09, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
Są różne doświadczenia, jeśli chodzi o agrotkaninę.
U mnie zarówno tam gdzie ją mam, jak i tam, gdzie jej nie mam, korzonki tuj są na wierzchu, a tuje rosną już 7 rok, były tam posadzone zaraz na początku powstawania ogrodu i naprawdę mają się dobrze. U mnie jest zawsze chłodniej niż gdzieś w mieście, bo jestem otoczona dużymi drzewami w ogrodach sąsiadów oraz lasem, które dają cień.
U Ciebie przyczyny usychania gałązek od środka wiązałabym z dwoma faktami: przesadzeniem dosyć dużych roślin w nowe miejsce ( muszą się zregenerować po takim szoku), a drugą przyczyną może być susza w sierpniu. Światła tam masz wystarczająco, na chorobę grzybową mi to nie wygląda.

Wyczyść je z tych suchych gałązek. Kup jeszcze nawóz jesienny do iglaków, podsyp wymieszany z ziemią i podlej solidnie
Zobaczysz na wiosnę Będzie dobrze
,

Anitko, zamówiłam już biosept, nawóz jesienny już dostały.
Boję się czyścić, nie będą łyse ?????
Enya73 19:11, 26 wrz 2013

No trochę będą teraz łyse, ale spokojnie, one odbiją na wiosnę Trochę to potrwa, ale lepiej łyse jakiś czas, niż rude Bez urazy dla rudego i rudych
Tosia 19:15, 26 wrz 2013

atena35 napisał(a)
Oto smutny widok z okna kuchennego

Polinko, na zdjęciu poniżej widać jak były chwytane:

Anita jak byłaś to tą widziałaś, reszta jeszcze nie wyglądała tak źle jak teraz.

Pod światło

Tosiu moje Smaragdy po trzech latach od posadzenia tez zaczely brazowiec. Ale troche mniej niz Twoje. Nie mialam zadnej agrotkaniny vel szmaty a i tak zaczelo im cos dolegac. Podlewalam Bioseptem, pryskalam na mszyce i w tym roku bylo nawet calkiem niezle. Teraz jakos tydzien temu zauwazylam,ze znowu.niektore maja troche uschnietych galazek. Podlewam, obrywam i czekam. Nie poddaje sie. Powodzenia.

Ps.te ogolocone miejsca juz raczej takie pozostaja ale moze jak tuje sie rozrisna to nie bedzie sie to tak rzucalo w oczy..
Tosia 19:16, 26 wrz 2013

atena35 napisał(a)
Oto smutny widok z okna kuchennego

Polinko, na zdjęciu poniżej widać jak były chwytane:

Anita jak byłaś to tą widziałaś, reszta jeszcze nie wyglądała tak źle jak teraz.

Pod światło

Tosiu moje Smaragdy po trzech latach od posadzenia tez zaczely brazowiec. Ale troche mniej niz Twoje. Nie mialam zadnej agrotkaniny vel szmaty a i tak zaczelo im cos dolegac. Podlewalam Bioseptem, pryskalam na mszyce i w tym roku bylo nawet calkiem niezle. Teraz jakos tydzien temu zauwazylam,ze znowu.niektore maja troche uschnietych galazek. Podlewam, obrywam i czekam. Nie poddaje sie. Powodzenia.

Ps.te ogolocone miejsca juz raczej takie pozostaja ale moze jak tuje sie rozrisna to nie bedzie sie to tak rzucalo w oczy..
atena35 19:17, 26 wrz 2013

Tosia napisał(a)

Już zamówiłam biosept, będę walczyć
Tosia 19:18, 26 wrz 2013

O nie! Zdublowalo sie! Przepraszam ale pisze z telefonu. I to ten zasieg..
Enya73 19:19, 26 wrz 2013

Od środka często brązowieją, jak mają mało światła, np, rosną przy płocie z brakiem dostępu światła od jednej strony, ale pod koniec sierpnia i we wrześniu takie częściowe opadanie gałązek u tuj to normalny proces czyszczenia się rośliny. Nie wpadajcie w panikę