Poli, piękne masz te rabaty, takie wymuskane, idealne, czyściutkie i okolice też masz piękne
U mnie buksy też zaczęły się skręcać, ale w porę wyskoczyłam z opryskiem, mniej kapust niż w zeszłym roku, co nie oznacza, że się nie pogorszy .
Miałam dzisiaj troszkę czasu ( za sprawą deszczu, który nie mógł się zdecydować czy padać, czy jednak nie ) i za radą kilku osób poobserwowałam swój ogród
Bukszpany mam z 3 żródeł. Plantacja, mała rodzinna szkółka i tegoroczne nadwyżki od pewnej Pani.
Buksy plantacyjne w najgorszej kondycji, w miejscu marcowego ciecia cały czas brązowe i brak nowych przyrostów. Buksy tegoroczne od Pani po posadzeniu cięte w kule mają już ładne odrosty ale miodówka atakuje cały czas!
Najlepiej wyglądają bukszpany z tej małej szkółki. Kupowałam małe sadzonki na obwódki, cięłam 3 razy w sezonie i są idealne- nawet miodówki brak...
Najładniejsze mam bukszpany na przedpłociu W tym roku nie były jeszcze cięte, mają przewiew bo jeszcze trochę brakuje aby utworzyły gęsty żywopłot. Miodówki brak, piękne zielone przyrosty i rosną jak szalone mimo braku nawozu i podlewania...