Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » BB

BB

Evchen 01:01, 10 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ewuś, Tyś odważna dziewczyna - nie boisz się kupowania NN o białym kolorze i kolcach. Ja bym się bała, że nie rasowa, nie trwała, kapryśna i na pewno krótkowieczna.

To trochę tak jak z kupowaniem kota w worku, nigdy nie wiadomo, czy to dachowiec czy pers.. ale czy dachowca kocha się mniej niż persa...?... w moim przypadku musiałabym zaznaczyć opcję "nie dotyczy", obu kochałabym jednako
Biała kwitnie nieustannie od kiedy ją mam. Szkoda byłoby, gdyby była krótkowieczna.. ale jeśli tak będzie, w to miejsce kupię inną białą i już Kwitnie z innymi NN... różowymi, malutkie miniaturowe kwiatuszki...

a tu róże, które wg wszystkich znaków na niebie mają być Imienne
pnąca Jasmina
i rabatowa Madame Figaro
Evchen 01:06, 10 lip 2013

Mam też trawkę, która okazała się być stipą! Hurra! Jest u mnie od zeszłego roku, jej siostry zerwały kontrakt, dokupiłam współtowarzyszy niedoli na "oko". Zobaczymy czy oko mam dobre. Póki co - Jej Zwiewność STIPPA a właściwie jej fragment

Madzenka 06:40, 10 lip 2013

Dziekuję za fotki
Rozmawialam z ogrodnikiem co się mogło wydarzyć z moimi wiśniami... Twierdzi, że szczepią na podkładkach z czereśni patasiej, która nie wytrzymuje nadmiaru wody...... W okolicach wszystkie wiśnie chorują, nawet pospolite....

Buki kiedy był sadozny? U mnie to samo dzieje się z grabem przesadzanym wiosną - nadmiar opadów a potem palace słońce....
AgnieszkaW 08:33, 10 lip 2013

Poczytałam, pooglądałam. Żal wiśni i buka, może buk jakiegoś grzyba złapał? Pozdrawiam
atena35 09:33, 10 lip 2013

Evchen napisał(a)

No są.. krok do przodu dwa do tyłu, ale taki już los ogrodnika nie ma się co zamartwiać, musi być lepiej i już
Lada moment zakwitnie Vanila Fraise, ma piękne bordowe łodygi, jeszcze u mnie nie kwitła, jestem bardzo ciekawa jej kwiatów

a to kłosy kostrzewy

lawendzie do łanu jeszcze daleko, ale pierwszy krok już jest Wąsko czy szerokolistna.. pojęcia nie mam

Drzewek szkoda, wielka szkoda ... Nigdy nie wiadomo co im zaszkodzi, a co dogodzi
Festiwal róż i pozostałych piękności bardzo udany
W lawendzie mam identyczne kwiatuchy - moja wąskolistna
Evchen 09:51, 10 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Dziekuję za fotki
Rozmawialam z ogrodnikiem co się mogło wydarzyć z moimi wiśniami... Twierdzi, że szczepią na podkładkach z czereśni patasiej, która nie wytrzymuje nadmiaru wody...... W okolicach wszystkie wiśnie chorują, nawet pospolite....

Buki kiedy był sadozny? U mnie to samo dzieje się z grabem przesadzanym wiosną - nadmiar opadów a potem palace słońce....

Cała przyjemność po mojej stronie
Zauważyłam, że chorują.. ale któryś z ogrodników powiedział mi, że wiśnie są wrażliwe na wodę - niezależnie od tego czy ozdobne czy owocowe drzewka. .. a moje jednak stały 1-2 dni w wodzie.. a później w mocno mokrej glebie, bo u mnie glina pod spodem

Buk był sadzony w maju. W szkółce, w której go kupiliśmy byliśmy ponownie 2 tygodnie temu i wiele egzemplarzy wyglądało podobnie. Może faktycznie to ta pogoda... No nic to.. na razie czekam.
pod bukiem chciałam przesadzić Rh - Calsap i jakiś biało kwitnący + czerwony, którego przypala słońce. ale to chyba jesienią, bo teraz raczej mogłyby zawetować przeprowadzkę
Evchen 09:52, 10 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Poczytałam, pooglądałam. Żal wiśni i buka, może buk jakiegoś grzyba złapał? Pozdrawiam

Żal.. każdego drzewka żal. Ale przyjęłam strategię Danusi - nie ma co żałować, mam miejsce na nowe
Evchen 09:58, 10 lip 2013

atena35 napisał(a)

Drzewek szkoda, wielka szkoda ... Nigdy nie wiadomo co im zaszkodzi, a co dogodzi
Festiwal róż i pozostałych piękności bardzo udany
W lawendzie mam identyczne kwiatuchy - moja wąskolistna

Czyli mam wąskolistną, późno startującą U Madżenki szerokolistna jest cudna po prostu! Ale w sumie to może i dobrze, że moja jest wąskolistna, bo ją posadziłam za obwódką bukszpanową, nie będzie się tak pokładać, a ma być dodatkiem do róż
Kindzia 11:10, 10 lip 2013

Matko i córko !!!!!! Ale jest piękna !!!!!!!!!! Też takie cudo mam, ale jestem dumna !!!!!!!!!!!!

Dzięki Ewciu
Moja też jakiś pączek w niedzielę miała, mam nadzieję, że w sobotę jeszcze kwiatka jej zobaczę

P.S. Piękne zdjęcia robisz, mam kostrzewę siną, ale ona krótko ładna dla mnie...
Pszczelarnia 11:29, 10 lip 2013

Ewuś, byłam, poczytałam o drzewach. O doświadczenia bogatsi jesteśmy. Pytanie tylko: czy to bogactwo jest nam do szczęścia potrzebne?
Kiedy przyjeżdżacie z Grabiami? Domówcie się ad hoc.